podmínky pro výběr ze zahraničních bankomatů

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fremantle 24. 8. 2024 19:38

U té Slovenské spořitelny to také neplatí úplně plošně („zahraniční“ = poplatek), v minulosti jsem tam vybíral i německou N26 a o poplatek si neřekl (u jiných „cizích“ karet ale ano). Ale ano - obecně lze říct, že pokud se na Slovensku člověk vyhne spořitelně, tak by měl vybrat bez poplatku (ale vyjímky určitě taky budou - kdysi jsem se pokoušel vybat posledních 20 eur z Crypto.com karty z bankomatu VÚB na bratislavském nádraží a ten si řekl o 5 eur).

Ale co se nebezpečně rozmáhá je DCC - bohužel i u „neinteraktivních“ služeb typu něco-Pay a to i u absurdně nízkých částek (platil jsem už i třeba 2 € ve slovenské provozovně Billy - právě s Curve v Xiaomi Pay a nabízeno bylo DCC do CZK)...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod SamerLP 24. 8. 2024 20:40

S tým BIN karty ako píše Milos, to bude asi potom pravda. Dnes som skúšal Curve kartou vybrať v Slovenskej Sporitelni a bez problémov, bankomat si neúčtoval žiadny poplatok navyše.

Ja inak celkom nerozumiem načo toto robia banky, že ich bankomaty si berú poplatok za výber ak sa jedná o zahraničnú kartu. Ale keď už to tak je, tak by nebolo od bánk zlé keby normálne tento poplatok zverejnili v sadzobníku poplatkov. Lebo takto aj keď niekto má kartu, pri ktorej daná banka neúčtuje svoj poplatok za výber v inom bankomate, tak stále tu je možnosť tohto poplatku za využitie bankomatu.

DCC je niečo hrozné. Aj ja som sa stretol minule v Česku, pri malom nákupe tiež mi ponúkalo pri platbe Curve kartou DCC, a najhoršie na tom, že na každom termináli úplne inak sa volí, že to chceš odmietnuť. Takže človek musí ešte vždy dávať pozor a poriadne si prečítať čo má stlačiť aby to odmietol.

Niekde som čítal, že u takej Fio Banky sa dá vypnúť normálne DCC v aplikácii v nastaveniach karty a následne už nebude nikdy ponúkať DCC. Avšak ja som osobne sa pozeral v aplikácii Fio a nenašiel som tam túto možnosť ako to vypnúť.
SamerLP
Nadšenec

Odeslat příspěvekod P_H_ 24. 8. 2024 20:59

SamerLP píše:Niekde som čítal, že u takej Fio Banky sa dá vypnúť normálne DCC v aplikácii v nastaveniach karty a následne už nebude nikdy ponúkať DCC. Avšak ja som osobne sa pozeral v aplikácii Fio a nenašiel som tam túto možnosť ako to vypnúť.

Ono to funguje trochu jinak. Na DCC se terminál ptát bude, ale pokud to odsouhlasíte, banka transakci zamítne. V aplikaci je to v detailech karty -> Zabezpečení -> Blokace vybraných transakcí.
P_H_
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod curvecardik3 24. 8. 2024 22:18

A neúčtuje si nyní Curve Card 2% za výběr z ATM?
curvecardik3
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod SamerLP 24. 8. 2024 23:24

@P_H_ - aha, ďakujem za objasnenie. Je to síce potom trochu zdĺhavejšie ak teda odmietne tú platbu, že ju musíš znova spraviť. Ale zase je to lepšie ako nič, a taká poistka keby náhodou si si omylom zvolil DCC konverziu.

Curve pri free účtuje minimálne 2€ za výber alebo 2%. Už je to veľmi zlé u Curve s free plánom. Za mňa by bolo určite lepšie keby radšej dali napr. 3 alebo 5 výberov mesačne zdarma ako 2€ alebo 2% (podľa toho čo je vyššie). Ale to tu nebudem riešiť, netýka sa to tejto témy.
SamerLP
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Jantars 25. 8. 2024 11:18

P_H_ píše:Ono to funguje trochu jinak. Na DCC se terminál ptát bude, ale pokud to odsouhlasíte, banka transakci zamítne. V aplikaci je to v detailech karty -> Zabezpečení -> Blokace vybraných transakcí.

Tak tak. Páč bydlíme na PL hranicích a poslední dobou tam jezdíme nakupovat poměrně často (no nekup chlazený kuřecí prso za 60 Kč/kg že :-)), tak jsem tu FIO blokaci DCC musel ženě nastavit a je klid.

Už mě jen zajímá proč měla blokovaný platby, většinou se splete sama žena a zmáčkne blbý tlačítko. Ale poslední dobou jsem ji už donutil platit mobilem a tam se jí to na DCC neptá.....

Fakt je že na cestování je FIO geoblokace a blokace DCC fakt fajn....
Jantars
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tx999 25. 8. 2024 16:58

SamerLP píše:Taktiež sa mi stáva, že pri platení v obchode po priložení karty na platobný terminál tam píše tiež väčšinou po anglicky keď prebieha platba.

Jazyk nutne nesouvisi s BINem. Muze to byt o nastaveni v bance (napr. mam BE ucet a kartu a i na belgickych terminalech/bankomatech je komunikace anglicky).
tx999
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jichaj 25. 8. 2024 20:43

S tím poplatkem za výběr je to naky zvláštní.
18.8. Jsem vybíral z ATM v Sousse - Tunisko, neplatil jsem ani víkendový příplatek ani za výběr. 24.4. Jsem vybíral v Tunisu a tam oba poplatky jsou.
jichaj
Diskutér

Odeslat příspěvekod jisy 25. 8. 2024 22:22

A od jaké banky byl ten ATM ?
jisy
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jichaj 26. 8. 2024 09:56

Netuším, na google map není.. v textu platby je: Lsb Sousse Menchia (podle google asi BH Bank) ten druhý: ATM .bz. Ag Kram
jichaj
Diskutér

Odeslat příspěvekod DoubleSix 26. 8. 2024 16:51

DoubleSix píše:
Aldadol píše:A nějaké zkušenosti z Itálie? y?
UniCredit - loni jsem vybíral bez poplatku, pouze tuším nabízel DCC
Tak potvrzuji, bankomat UniCredit neúčtuje poplatek za výběr, ale nabízí DCC. Dnes odzkoušeno.
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 31. 8. 2024 12:14

Taiwan. "Post" banka nevydala, Mega banka bez DCC i poplatku.
Přílohy
IMG_20240831_1301544.jpg
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 5. 9. 2024 10:34

Další zkušenosti z Taiwanu. Jeden bankomat nám sežral kartu. Jméno si nepamatuji, bylo to něco s "cooperative". Některé bankomaty (třeba v Carefouru) vůbec nenabízejí klasický výběr, ale jen Cash advance, včetně toho zasekávajícího. V Carefouru po této volbě jen odmítl, tentokrát ale se zasekl s chybou a kartu už nedal.

Jsou zde tři řetězce malých obchodů. 7eleven, Family Markt a Hi Life. Z různých diskusí jsme zjistili, že bankomaty v 7eleven chtějí poplatek,zkusili jsme tedy Family Markt,kde byl bankomat Cathay United Bank a ten sice nabídl DCC, ale po odmítnutí vydal peníze bez poplatku.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod peliculiar 9. 9. 2024 23:07

Ahoj, dcera příští týden pojede se školou na týden do Velké Británie (Londýn). Podle instrukcí mají mít děcka platební kartu. O hotovosti řeč nebyla a pokud bude možné se jí vyhnout, budeme za to všichni rádi. Máme mKartu svět, mám i virtuální kartu Revolut (účet zdarma), obojím by šlo dceru vybavit. Má někdo zkušenosti co tam nejlépe funguje, aby člověk neprodělal kalhoty na směnném kurzu ... ? Vím, že jsou placené vyšší tarify Revolutu, karty jako Curve, ale ničím takovým nedisponujeme (už není moc času na nějaké velké zařizování), tuším že útrata by neměla přesáhnout 10 000 Kč. Máte zkušenosti, poradíte ... ?
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 9. 9. 2024 23:25

Dcera byla se školou v Anglii loni a používala tam moji kartu Revolut (bezplatný tarif) a jako rezervní kartu ještě měla svoji mKartu Svět, kterou ale ve výsledku nepoužila. Nicméně měla s sebou i hotovost, kterou na několika místech použila, jelikož úplně všude karty nebrali.
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka