Google Peněženka

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod mojmax 14. 5. 2025 13:44

Taky mi přijde vytažení, odemknutí prstem a přiložení k terminálu rychlejší než vytažení a platba plastovou kartou. Navíc často platím různými kartami, takže jenom v Google peněžence přeswipuju na správnou a přiložím. Nevím, jak bych toto dělal s 10 plastovými kartami. :)
mojmax
Diskutér

Odeslat příspěvekod Zedna1 14. 5. 2025 14:55

Ja to mam jako mojmax, ale v posledni dobe uz jsem byl nekolikrat donucen k nejakemu dodatecnemu overeni, ktere ale stejne nikdy nepomohlo a platba pak stejne neprosla, takze jsem vzdy nakonec musel vytahnout fyzickou plastovou kartu.
To dodatecne overeni neni jen dalsi prilozeni prstu, ale neco slozitejsiho nebo i PIN (nikdy nevim co za PIN tam mam dat: mobil/karta?!) nebo cosi takoveho.
Stava se to nejcasteji kdyz provadim vic plateb kratce po sobe a to i presto, ze uz zkusene mezi jednotlivymi platbami zamykam/odemykam telefon.

Je to zkriplene tak moc, ze bez zalozni plastove karty bych se neodvazoval platit (jen s mobilem).
Zedňa
Zedna1
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Rop 14. 5. 2025 15:23

Od srpna 2024 došlo ke změně.
Minulý stav: do 500 Kč šlo zaplatit bez odemčení telefonu.
Současný stav: Bez odemčení telefonu lze platit jen v MHD, pokud si to nastavíte (a je správně nastavený terminál dopravce). Jinak to chce otisk prstu, PIN, znak. Nelze použít odemčení obličejem.
Žádnou změnu chování jsem nezaznamenal.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Zedna1 14. 5. 2025 15:51

Ta zmena, kterou popisuje Rop byla snad uz na jare 2024.
Ja vzdy platim odemcenym mobilem, coz ma tu vyhodu, ze takto to nikdy nechce PIN bez ohledu na vysi platby.

To co popisuji v mem predeslem prispevku je ale dalsi forma zkripleni v poslednim zhruba pul az 3/4 roce. Kdy je obcas (nakdy bohuzel az moc casto) vyzadovano dalsi dodatecne overeni platby v mobilu. V mem pripade stejne nepomuze a prakticky to pro mne znamena nutnost vytahnout fyzickou kartu.

Nekdy pri opakovanych platbach (Kaufland) to navic po nekolika desitkach plateb vyzadovalo (kazdy terminal/obchod jinak) vlozeni karty do terminalu a tedy i zadani PINu karty na terminalu.
Zedňa
Zedna1
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod FRENKY33 14. 5. 2025 16:04

Uz jsem asi zjistil co to je za novotu.
Uz predtim bylo omezeni, ze platit slo maximalne do 3 minut po odemceni telefonu. Pak se nad kartami objevila vyzva k reautorizaci, ale aplikace samotna zustala odemcena.

No tak ted nově google po tech 3 minutach zamkne celou aplikaci ...
FRENKY33
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Lenka_2 14. 5. 2025 18:50

Já odemykám telefon znakem a někdy ani to nepomůže, aplikace Peněženka si po přiblížení k terminálu vynutí opětovné zadání znaku. Mám pocit, že se tak děje hlavně v provozovnách, kde nakupuju málokdy. Problém je, že někdy přitom telefon zatuhne a nejde zadat ani ten znak.
Účinnou prevencí je v očekávání problematické platby spustit předem Peněženku, zadat znak a pak přiblížit k terminálu. Pak platba projde vždycky napoprvé.
Lenka_2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod mate59 14. 5. 2025 20:13

Mně hlavne v Penny velice často hlásí Příliš rychlý pohyb telefonu,přiložte znovu.Nevím proč,ale neřeším to,přiložím znovu.
mate59
Diskutér

Odeslat příspěvekod Machalo 14. 5. 2025 23:13

V systému Android dříve stačilo mít telefon při placení malé částky jen rozsvícený, před rokem ale Google zpřísnil pravidla a sjednotil je tak se systémem iOS (Apple). Teď je potřeba mít odemčený mobil gestem, PINem k telefonu, otiskem nebo rozpoznáním obličeje – a zároveň od posledního odemčení nepřekročit časový limit v řádu několika málo minut.
https://www.penize.cz/osobni-ucty/46794 ... na-inflaci
Machalo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milos 15. 5. 2025 00:07

Při placení pomocí GP nepostačuje odemčení telefonu obličejem k autorizaci platby. Postačuje to jedině při placení pomocí Apple Pay, jakožto FaceID autorizace.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod lukas1107 15. 5. 2025 07:19

U Pixelu 8 a výše funguje i ověření obličejem.
lukas1107
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 15. 5. 2025 07:54

Ono zalezi, jaky mas mobil, ja mel jeste pred rokem skladaci mobil Samsung Flip3, ten umel zaplatit v zavrenem stavu jakoukoliv castku jen s rozvicenym vnejsim displejem, k jeho rozviceni stacilo jen poklepat prstem na vnejsi displej, platil jsem tak i castky kolem 70000 Kc.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod slavo963 15. 5. 2025 08:37

pred rokem to slo vsem Plho :roll:
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod TommasCZ 15. 5. 2025 12:47

Tady to je popsané přímo od Google:
https://support.google.com/wallet/answer/12059519

Některé telefony mají bezpečnější biometrické ověření, tak tam stačí otisk prstu / ověření obličeje. Ostatní bohužel mají slabší ověření a tak je nutné použít jednu z popsaných metod vše viz. odkaz.

A pak také dochází k blíže neurčenému vypršení ověření (timeout) a je nutné ověřit znovu. I když máte telefon již bezpečně odemčený u platebního terminálu.
TommasCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 20. 5. 2025 08:16

Zase jsem o píď blíže nákupu prstenu. Posledních pár dnů mám problém s hodinkami (Galaxy Watch4) a Google Peněženkou.
Hodinky zapnu, odemknu a hned se zase uzamknou.
Teprve po zaplacení přes GP hodinky zůstaly odemknuté.
Dnes ani platba kartou nepomohla, tak jsem si říka, že je mám už dlouho, že je problém s čidlem nošení na ruce. Tak jsem tuhle fíčuru vypnul. Ale pokud jsem chtěl zaplati, tak GP chtělo stejně zadat PIN. Tak jsem zase fíčuru zjištění nošení na ruce zapnul.
Pak jsem nainstaloval aktualizaci GP a uvidím, co bude dál.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka