Google Peněženka

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rop 10. 9. 2024 16:42

Mě taky přijde, že jen u MaxBanky se o tom dozvím. Uděláte někdo dotaz na banku? Našel jsem na webech pár příspěvků, že je to testování života karty.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod minarjo 10. 9. 2024 16:59

Vzhledem k fúzi Max do Creditas (a tím i jistě brzké spojení kartových center) může být takových testů v blízké budoucnosti i více, aby si ověřili, že všechny karty i tokeny karet po převodu stále fungují. Ale třeba jim stačil jen tento jeden test.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Zdenk2 13. 9. 2024 15:32

Odpověď banky na dotaz k této transakci:

MaxBanka píše:reaguji na Vaši zprávu z internetového bankovnictví ohledně karetní transakce. Je dobře, že jste se na nás obrátil, ráda Vám sdělím potřebné informace.

V tomto případě se jedná pouze o autorizaci transakce ve výši 0 CZK z důvodu aktualizace platební karty službou Google Pay. Nejedná se o zneužití ani podvod.
Zdenk2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MirekM. 16. 9. 2024 15:00

Při platbě přes g-pay v kamenném obchodě zjistí obchodník jméno a přijmení vlastníka karty přidané do g-pay?
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod tojejedno2 31. 10. 2024 20:02

Stalo se vám někdy, že vám zmizela karta z google peněženky? Já dnes v obchodě otevřu peněženku, že zaplatím a tam ani jedna karta ze 7. Naštěstí nosím i jednu plastovou pro jistotu. Nakupuji cca 1x týdně a před týdnem bylo vše ok. Nicméně před 2 dny mi přišel mail z edenred, že moji kartě skončila platnost a že byla odstraněna z google pay. Je možné, že tím se odstranily i ty ostatní? Nebo to je jen blbá náhoda? Setkal se s tím někdo?
tojejedno2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod losalamos 18. 11. 2024 08:27

Předminulý týden jsem při platbě v zahraničí nemohl v GP najít Revolutku a jednu eurovou kartu. Platil jsem potom běžnou kartou s převodem z CZK. Ale potom asi za dva dny tam byly, nevylučuji nějakou svoji chybu.
losalamos
Nadšenec

Odeslat příspěvekod A1rh- 22. 12. 2024 16:14

v Brně je to trochu jednodušší a tedy nebezpečnější - DPMB
Kolegyně říkala jak si nechala omylem zapnuté NFC na mobilu a nechtě si koupila jízdenku. No a když si potom ani neodpípneš ...
Osobně o žádný náramek nestojím ani děckám bych ho nedoporučil. Za prvé karty střídám podle potřeby, další věc k Mi Band na ruce nepotřebuju a pak toto nebezpečí, kdy se náramek prostě nedá vypnout. (Ale podobně nebezpečná by v tomto případě byla i platební karta u telefonu v zadní kapse kalhot).
V profilu nebo SZ promo Revolut 700Kč, SkipPay 500Kč, AliExpress US $19, Raiff. 300Kč ...
A1rh-
Diskutér

Odeslat příspěvekod Schwarzie 22. 12. 2024 16:23

V Brně opravdu není nutné žádný druh jízdenky volit, stačí jen přiložit k přístroji. Několikrát jsem si všimnul, že mi vzápětí po vystoupení vyskočila na Apple Watch platební karta, aniž bych něco dělal. Nechápal jsem to. Až pak mi došlo, že je to tím, jak projdu kolem terminálu u dveří. Naštěstí platby neproběhly (bylo by nutné je potvrdit dvojitým zmáčknutím bočního tlačítka).
Schwarzie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 22. 12. 2024 16:34

@A1rh-: Na mobilu nestačí mít zapnuté NFC a přiblížit se k terminálu. Aby platba proběhla, tak telefon musí být odemčený. A to už je moc náhod, aby člověk jen tak nechtěně zaplatil v MHD, dokonce i v Brně ;-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 22. 12. 2024 17:11

Vůbec nemusí být telefon odemčený, i když jsi to zde psal už dvakrát :), to asi píšeš o Apple, ne? U androidu stačí rozsvícený displej klidně zamčeného telefonu (což se snadno stane třeba krátkým nechtěným stiskem bočního tlačítka, nebo když displej ještě nestačil zhasnout po předchozí práci s mobilem) a platby do určité hodnoty (dle toho jak to má Google nastavené) normálně proběhnou. Úplně stejně, jako by třeba u plastové karty do 500 (jen zde částka není takto pevná ale je to dle Googlu).
Když by to bylo jak píšeš, tak výrazně nadpoloviční počet mých běžných plateb mobilem skončí neúspěchem :D, mobil na ně běžně jen rozsvítím na displeji a jen když se to terminálu nelíbí (hláška "zkontrolujte mobil") tak vím že musím odemknout otiskem. Ale to je sotva 20% plateb. A ještě že tak, kvůli každému kafi z nápojového automatu atd odemykat mobil by byla pěkná otrava.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 22. 12. 2024 17:42

Co vím a jakou mám zkušenost s mým mobilem (Android 14), tak přes GooglePay fungovaly platby malých částek jen s rozsvíceným displejem v dřívější době, v současné době je ale požadováno odemčení telefonu i pro malé platby. O té změně zabezpečení píše třeba tento článek https://www.dotekomanie.cz/2024/03/goog ... t-otravne/ a o nutném odemčení telefonu se píše i všude na internetu:

Přímo Google například uvádí https://support.google.com/wallet/answer/12060043?hl=cs
Platby v obchodech
1. krok: Telefon probuďte a odemkněte.
Probuďte svůj telefon a odemkněte ho. Aplikaci Peněženka Google otevírat nemusíte.

Nebo mBank uvádí https://www.mbank.cz/osobni/mobilni-apl ... oogle-pay/
Po přiložení telefonu k terminálu se nic nestalo nebo se na displeji ukázala chyba. Co dělám špatně?
- Zkontrolujte, zda máte odemčený displej telefonu. Nestačí jej rozsvítit, je třeba telefon odblokovat PIN-em, nakreslením vzoru nebo biometricky.

Fio uvádí https://www.fio.cz/bankovni-sluzby/plat ... google-pay
Rozsviťte a odemkněte telefon (číselné heslo, symbol, otisk prstu) a přiložte k terminálu. Platba se během pár vteřin provede a do aplikace obdržíte potvrzení o jejím úspěšném zpracování.
Pokud obrazovku zapomenete odemknout a bude pouze rozsvícená, aplikace vás vyzve k jejímu odemknutí. Následně znovu přiložte a platba se uskuteční.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 22. 12. 2024 18:12

Pro platbu musí být Androidí telefon odemčený. Je to změna cca od září 2024. Do té doby platby do 500 Kč prošli bez odemčení. Ale v Google peněžence lze nastavit Platby za veřejnou dopravu použít bez ověření.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod minarjo 22. 12. 2024 22:35

Já dokud nemám v appce Google Peněženka nad kartami výzvu viz obrázek, typicky po několika platbách či určitém objemu (která zmizí klepnutím na "Ověření vaší totožnosti" a pak otiskem prstu), tak to v pohodě jen rozsvícením projde - že by u každého jinak? No to je fuk.
Přílohy
IMG_20241222_194315.jpg
IMG_20241222_194315.jpg (45.17 ) Zobrazeno 1426 krát
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 23. 12. 2024 08:37

Nenapsal jsi to zásadní. Jak se dostaneš k rozsvícenému displeji? Co uděláš od vyndání telefonu z kapsy po zaplacení?
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Milos 23. 12. 2024 09:25

@minarjo: Já když provedu "Ověření vaší totožnosti" otiskem prstu, tak mi to ověření zůstane platné jen několik minut. Pokud po těch několika minutách zkusím zaplatit jen s rozsvíceným displejem (poklepáním na displej nebo stiskem bočního tlačítka) nebo telefon odemknu jen pomocí obličeje (nikoliv pomocí otisku prstu), tak platba neprojde a v GP opět vidím výzvu "Ověření vaší totožnosti". Můj androidí telefon se tedy chová přesně tak, jak uvádí Google:

Proč musím někdy ověřit svou totožnost a jindy ne?
V zájmu zabezpečení je před použitím platební metody vyžadováno ověření totožnosti. Pokud jste na zařízení během posledních několika minut svou totožnost už ověřili, je možné, že k další transakci po vás ověření vyžadovat nebudeme. Až platnost ověření vyprší, bude nicméně nutné ověření před další transakcí provést znovu.

Ta @Ropova otázka je proto velice na místě, několik minut před placením možná totiž provedeš odemknutí telefonu otiskem prstu při nějaké jiné činnosti s telefonem (tím proběhne ověření totožnosti) a následně ti projde platba jen s rozsvíceným displejem a ty si myslíš, že telefon při placení nevyžaduje odemknutí :nenapadne
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka