Raiffeisenbank

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod MirekM. 5. 10. 2024 09:59

Dnes jsem odesílal okamžitou platbou menší částku z BÚ do PB pomocí app, nepovolil jsem převod na běžnou platbu v případě nefunkčnosti okamžité platby. Vyběhlo oranžové okenko s hláškou, že platbu lze provést až 7. 10., přičemž okamžitá platba ale proběhla. Hláška nešla zavřít a nedalo se nikam jinam v app dostat. Musel jsem app ukončit a znovu spustit. :-(
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod aaaa 5. 10. 2024 10:11

Jsem ani nevedel, ze tam tahle moznost je, ale popravde se mi jeste nestalo u RB, ze by se zmenila okamzita platba na standardni a to platim pres RB okamzite platby hodne casto.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod MirekM. 5. 10. 2024 10:18

Doplním, platbu jsem provedl přes čtvercový kód z PB "Zaplať mi" vygenerovaný na jiném mobilu.
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod __Pavel 5. 10. 2024 10:46

Já jsem dnes převáděl ty připsané úroky z RB do PB okamžitou platbou ze šablon, taky s nepovolenou změnou na standardní platbu a úplně v pohodě.
__Pavel
Nadšenec

Odeslat příspěvekod pafes 5. 10. 2024 11:52

jichaj píše:Hm, tak jsem nejak nepobral jak funguje to Inteligentní spoření, měl jsem nastavene limity 100Kč/100Kč.
3.9. měla proběhnout splátka minutové půjčky, stáhlo se 100kč z BÚ, pak se doplnilo 100 a zas stáhlo 100 jako splátka.
4.9. se převedl na BÚ zbytek a vše se stáhlo (část jako splátka jistiny a část jako splátka úvěru, obojí ale jako pohledávka po splatnosti).

Dle infolinky nemám spoléhat na inteligentní spoření a včas si převádět peníze, prý bych ale neměl porušit podmínky vrácení úroku za minutovou půjčku, když to nebylo více jak 5 dní po splatnosti.

Update: tak poruseni podminek to je, zkusim reklamovat

Taky jsem si myslel, že se u plánované platby stáhne celá suma ze spořáku, ale když jsem viděl že se to splácí po 10 Kč (které jsem měl nastaveny), tak jsem to nevydržel a radši provedl splátku ručně. Ať reklamace vyjde!
pafes
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pavelxcz 5. 10. 2024 12:20

To s tím inteligentním spořením je zvláštní. Já to používám minimálně rok na všechny platby a nikdy s tím problém nebyl. Jediné, co mě napadá, jestli nemají blbě ošetřenou situaci, kdy limit pro nejnižší a nejvyšší částku jsou stejné. Jestli teda dobře chápu, že máte nastavení 100/100 resp 10/10.
pavelxcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod regin 5. 10. 2024 12:27

OK, asi to mám :-D
Vypadá to, že RB počítá se skutečným počtem dní v aktuálním roce, nechala se inspirovat Trinity a denní úrok zaokrouhluje na 2 desetinná místa. Pokud to tak opravdu je:
1) tak se nabízí prostor pro drobné optimalizace stejně jako v Trinity
2) vysvětlovalo by to, proč u nižších uložených částek vychází ten rozdíl (relativně) větší
3) u základní sazby 0,1 % se zaokrouhlování neprojeví, protože je to nízký úrok. Nebo je také možné, že základní úrok nezaokrouhlují, stejně jako nezaokrouhlovali dříve (aspoň pokud vím), a zaokrouhlovat začali až ten bonusový.

Vyzkouším to. na Jednom účtu nechám 500.000 Kč a na druhém 499.947,08 Kč. Pokud RB zaokrouhluje, měl by být z obou částek stejný bonusový úrok 1.736,31 Kč bez daně.
regin
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 5. 10. 2024 15:08

No, inspirovala ... oni se nemají čím inspirovat, když to nepromítnou do podmínek. Co jsem ráno koukl do podmínek (od 1/10, starší nemůžu najít), je tam 365 dní.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 5. 10. 2024 15:28

pavelxcz píše:To s tím inteligentním spořením je zvláštní. Já to používám minimálně rok na všechny platby a nikdy s tím problém nebyl. Jediné, co mě napadá, jestli nemají blbě ošetřenou situaci, kdy limit pro nejnižší a nejvyšší částku jsou stejné. Jestli teda dobře chápu, že máte nastavení 100/100 resp 10/10.

U mě inteligentní spoření funguje také spolehlivě, i když ho mám nastavené na 10Kč/10Kč. Využívám ho při provádění trvalých příkazů, jednorázových příkazů a splátek kreditek (ať už příkazem nebo přes tlačíto Splatit se zadaným pozdějším datem splatnosti). RB Minutovou půjčku nemám (zatím).
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod regin 5. 10. 2024 15:49

drkarel píše:No, inspirovala ... oni se nemají čím inspirovat, když to nepromítnou do podmínek. Co jsem ráno koukl do podmínek (od 1/10, starší nemůžu najít), je tam 365 dní.
Tím inspirovala jsem myslel zaokrouhlování. Pokud vím, jiné banky to nedělají. Ohledně 365 dní, o jaké podmínky jde? Oni mají v nějakém dokumentu uveden výpočet úroků?
regin
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 5. 10. 2024 16:55

https://www.rb.cz/attachments/podminky/ ... .pdf?an=wp

No, výpočet úroků, jen:
2.2. ... Pro účely výpočtu úroku z Prostředků uložených na spořicím Účtu, ..., se strany
dohodly, že každý kalendářní rok trvá tři sta šedesát pět (365) dnů.

Je někde nějaký normální přístup ke všem takovýmto dokumentům? Tohle jsem našel přes hledání, a mám pocit, že dříve jsem se dostal na dokumenty přes daný produkt, a že tam byly i archivní dokumenty.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod regin 5. 10. 2024 17:52

Tak buď mají chybu ve výpočtech, nebo mají chybu v tom dokumentu, nebo pod pojmem "úrok" rozumí základní úrok a bonusový úročí jinak. Nebo je v tom výpočtu ještě něco. Každopádně pro základní úrok 0,1 % je asi celkem jedno, jestli 365 nebo 366 dní, jestli zaokrouhlují nebo ne, protože výsledek bude kvůli nízké sazbě stejný. Pro bonusový úrok mi to vychází jen v případě zaokrouhlování a 366 dní v letošním roce.

Na to zaokrouhlování mne přivedlo to, že úrok bez daně a v haléřích je bezezbytku dělitelný počtem dnů v září (měl jsem na účtu od 1. do 30. stejnou částku). Bez zaokrouhlování nevycházelo ani 365 ani 366 dnů. Naopak sedí 366 dnů s "klasickým" zaokrouhlováním. Ani zaokrouhlování dolů nebo nahoru a 365 dnů nedá správnou částku.
Přílohy
RB.PNG
RB.PNG (11.68 ) Zobrazeno 3537 krát
regin
Diskutér

Odeslat příspěvekod MirekM. 5. 10. 2024 20:55

__Pavel píše:Já jsem dnes převáděl ty připsané úroky z RB do PB okamžitou platbou ze šablon, taky s nepovolenou změnou na standardní platbu a úplně v pohodě.

Před chvílí zkušební okamžitá platba do PB s nepovolenou změnou na normální platbu, ale přes šablonu z RB bez problémů.
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod __Pavel 6. 10. 2024 10:30

Tak vidíš, problém ti nejspíš způsobilo použití QR kódu nebo to byla jen nějaká anomálie ;-) .
__Pavel
Nadšenec

Odeslat příspěvekod culti 7. 10. 2024 13:45

RB stejně díky tomu, že bonusové úroky vyplácí až někdy 5. den, tak v podstatě ty bonusové úroky 4 dny neúročí, což by normálně v jiné bance se úročilo.

Nevím, jestli vůbec ještě nějaká banka vyplácí takto úroky až v průběhu měsíce a ne hned posledního/prvního.
culti
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka