Na kartu zatím čekám, až mi dorazí, ale dost jsem si o ní zjišťoval, tak se podělím o poznatky. Šel jsem do červené Ruby karty, dává mi výrazně větší smysl než ta základní, ale uvažuji i o té vyšší Green.
Pokud by měl někdo zájem o doporučení a získání tak uvítacího bonusu $50, tak určitě budu rád, když mi napíšete o kód do PM a nebo se na něj podíváte do mého profilu.
Systém mi přijde jednoduchý, shrnul bych to takto:
1) Nabít Crypto kartu z jiné platební karty
- nabití je zdarma. To co stojí běžně 3,5% (ale teď je taky už zdarma) je nákup kryptoměn, což vůbec používat nemusíte
- transakce nabití bude v €, takže dává smysl použít buďto € kartu a nebo kartu s dobrým kurzem
- nabití by zatím snad mělo být u všech bank i s vratkou, ale je otázkou času, kdy se to změní (ale proč z toho něco nedostat alespoň zatím)
- k nabití mi dost dává smysl Unicredit Miles&More Gold (1% vratka a víceméně středový kurz), případně debetka mBank World
- také možno koupit € přes devizovku prakticky bez poplatku (Exchange, RoklenFx atd.) na € účet a pak použít € debetku k tomu účtu (Fio, Equa atd.)
- kolegové ze Slovenska to mají jednodušší, těm se vyplatí použít jakoukoli vracecí kreditku
2) Platba u obchodníků i na internetu s vratkou 1-5%
- pokud bude transakce v ČR, tak to bude znamenat drobný konverzní poplatek (zatím jsem četl o zkušenostech s 0,1-0,3%; jakmile vyzkouším, tak pošlu poznatky)
- pokud bude platba v € zemi, tak se nemusí řešit směnný kurz a člověk tak ušetří oproti běžné kartě + ještě dostane cashback
- u vybraných obchodníků (Lidl, Tesco...) je navíc cashback 5-10%, což už je bezkonkurenční. Bohužel omezená nabídka do konce září, tak snad pak zase nebídnou něco podobného
Jakou kartu zvolit?
- já jsem zatím zvolil Ruby, ale přemýšlím, jestli by nedávala spíš smysl zelená karta, cashback je výrazně vyšší
- základní karta mi tolik smysl nedává, po odečtení ztrát na kurzu jsme tak na 0,6% a to mi za tu práci nestojí
- ke zřízení Ruby je potřeba vložit si na účet 1000CRO bodů (v hodnotě cca 3800Kč) a zamknout je tam na minimálně 6 měsíců, ale cashback je pak 2%. Pokud počítáme, že na kurzech člověk za to kolečko tratí řekněme 0,4%, tak dostane 1,6%, zatímco u základní by to bylo 0,6%. Za mě tento 2,6x vyšší cashback rozhodně dává smysl za tu práci.
- za Ruby se navíc dostane vratka na Spotify $13 měsíčně (cca 3800Kč ročně), tj. za rok se ten vklad vrátí už na tomhle i kdyby náhodou se hodnota CRO snížila. Ta vratka krásně stačí na rodinný Spotify tarif.
- otázkou je, zda by nestálo za to jít do Green, kde za zamčení 10000CRO (tj. cca 38.000Kč) člověk dostane 3%. Pokud by to šlo nějak rozumně točit, tak by zde mohl být prostor k zisku. Na druhou stranu je tu pak riziko, že CRO můžou ztratit na hodnotě a tak je 38000Kč už vcelku dost peněz, takže nakonec spíš zatím zůstanu u Ruby
- takže bych volil Ruby: 1) Vyšší limit ($4000 měsíčně); 2) Vyšší vratka (2%); 3) Vratka na Spotify až $13 měsíčně;
Limity karet pro transakce zdarma (měsíční; pak za poplatek)
- Základní - $200 ATM, $2000 platby celkem
- Ruby - $400 ATM, $4000 platby celkem
Přijde mi, že je pro Crypto neudržitelné mít takto vysoké vratky napořád. Na druhou stranu, jsme teď v době, kdy je přebytek peněz na trhu a zrovna do fintechů se hodně vkládají. Takže si nemyslím, že by Crypto nemělo na to udžet tyhle vratky alespoň rok. A pak se uvidí, do té doby se na tom dá pěkně něco vytvořit

Uvítací bonus za zřízení
- jedna z hlavních výhod je, že se dostane $50 uvítací bonus (cca 1100Kč) při použití doporučujícího kódu, pokud si zřídíte alespoň Ruby kartu
- pokud si tedy kartu zřídíte, vložíte tam těch 1000CRO bodů na půl roku, tak můžete rovnou vybrat $50. Za půl roku pak můžete ten vklad 1000CRO zas vybrat, ale v tu chvíli spadnete z 2% zase jen na 1%
- pokud byste měli zájem si kartu zřídit, tak budu moc rád, pokud využijete můj kód. Pošlu vám ho v PM, případně ho mám v profilu (klik vlevo na moje jméno)
Jakmile karta dorazí, tak napíšu další info, hlavně ke kurzům. Pokud by ale nebyly ideální, tak se ještě dají obejít tím, že se karta vloží do Curve a využijí se pak kurzy Curve.