SEPA Instant

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Mimonik 4. 2. 2021 23:34

Nevite, jestli nejaka ceska banka planuje implementovat sepa instant? Je to obdoba okamzitych plateb, ale v ramci celeho EHP.
Seznam aktualne podporovanych bank je zde https://www.europeanpaymentscouncil.eu/what-we-do/be-involved/register-participants
Mimonik
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tomasvlasak 4. 2. 2021 23:49

Není to přímo české, ale taky si tam můžeme udělat účty ... například Revolut nebo Paysera, nicméně rád bych se taky dozvěděl o něčem dalším
Věnuji se stavebnímu spoření, doplňkovému penzijnímu spoření, úvěrům a investicím. Osobní konzultace v Praze a Středních Čechách zdarma.
tomasvlasak
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Delitzsch 4. 2. 2021 23:57

Plánuje to například Oberbank, která má instantní SEPA platby už dokonce v aktuálním ceníku, ale zatím nefungují. Myslím, že to ještě chvíli potrvá, než je spustí.
Delitzsch
Diskutér

Odeslat příspěvekod feelus 8. 2. 2021 21:43

Delitzsch píše:Plánuje to například Oberbank, která má instantní SEPA platby už dokonce v aktuálním ceníku, ale zatím nefungují. Myslím, že to ještě chvíli potrvá, než je spustí.

Nevim jestli jste nahodou nenarazil na stejny problem jako ja ohledne "nefunkcnich SEPA plateb u Oberbank".

Zalozil jsem si minuly mesic ucet u Oberbank kvuli nabizenim SEPA platbam a musim rict ze jsem byl zklaman, ne nutne ale vinou Oberbank. Umoznuji nstantni platby v systemu, ale pouze v systemu TIPS https://www.ecb.europa.eu/paym/target/tips/facts/html/index.en.html, ktery zastituje evropska centralni banka. Bohuzel TIPS neni jediny, ale existuje jeste RT1 od EBA CLEARING, viz https://www.ebaclearing.eu/services/instant-payments/participants/.

Vysledek je takovy, ze v obou systemech je zhruba 50% bank aktualne podporujich instantni SEPA platby, coz mi prijde jako totalni selhani.

Mozna se situace zlepsi a dojde k vetsimu sjednoceni, jelikoz do konce roku maji banky zapojene v TARGET2 povinnost zavest instantni platby v TIPS, viz https://www.volantetech.com/landing/tips-mandate.
feelus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Delitzsch 8. 2. 2021 23:01

Ano, měl jsem na mysli EBA Clearing. Ale situace mi nevadí, protože mám účet také u německé banky, která poskytuje okamžité platby v tomto systému...
Nechápu, proč například česká Raiffeisenbank nenabízí okamžité SEPA platby, když mateřská Raiffeisen Bank International je členem jak RT1, tak TIPS.
Delitzsch
Diskutér

Odeslat příspěvekod fremantle 8. 2. 2021 23:51

Nejméně polovina zemí, kde RBI expandovala je mimo EHP, tudíž i SEPA oblast, takže to spíš neřeší.. Anebo ani nerozlišují, pro rakušáka je Osteuropa stejně všechno na východ od Aše :hm

Navíc ono jsou pořád ještě i v eurozóně země, kde se žádná banka neúčastní okamžitých SEPA plateb (Řecko, Slovensko, Cyprus má v tom seznamu snad jednu nebankovou společnost), tak bych očekával, že v zemích kde není euro národní měnou bude ten zájem významně nižší.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod feelus 8. 2. 2021 23:59

Delitzsch píše:Ano, měl jsem na mysli EBA Clearing. Ale situace mi nevadí, protože mám účet také u německé banky, která poskytuje okamžité platby v tomto systému...
Nechápu, proč například česká Raiffeisenbank nenabízí okamžité SEPA platby, když mateřská Raiffeisen Bank International je členem jak RT1, tak TIPS.

Mohu se zeptat jakou banku v německu? Chtěl bych si otevřít online účet u banky, která je v RT1 - mám účet u bunq, ale nemají moc dobré recenze a trochu mám strach o své peníze. Co jsem koukal tak např. N26 občanům ČR otevření účtu neumožňuje
feelus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod slavo963 9. 2. 2021 17:40

Kdo nema averzi k Revolutu, tak oni € instatni platby posilaji/primaji.

Jinak, pri odeslani, musi protistrana prijat platbu "okamzite"? Nebo taky musi byt v tom systemu?
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod pino 10. 2. 2021 10:37

Pokud ten SEPA instant ještě toliko nefrčí, poradil by někdo (dle zkušenosti nebo znalosti), jak nejrychleji převedu v devizovce (např. citfin) vyměněná € a vložená např. na eurový účet RB, Moneta apod. do Německa ? Jde mi o to, že po podpisu smlouvy v Německu potřebuji ten převod z eurového účtu jaksi co nejrychleji. Jedná se o částku 25 000 €. Teprve po připsání částky obdržím od protistrany smlouvu. V ceníku má RB položku "Příplatek za odchozí expresní úhradu v rámci EHP v měně EUR" za 100Kč, tak jestli náhodou má někdo třeba s tímto praktickou zkoušenost.
pino
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fremantle 10. 2. 2021 11:24

Pokud až tak nezáleží na odesílací bance, tak Fio poskytuje "prioritní europlatbu" za 29 Kč, což je poměrně rozumný náklad - platba pak přijde nejpozději do konce téhož pracovního dne - Fio to posílá přes TARGET2, takže je podmínkou, aby v TARGET2 byla i banka příjemce: https://www.fio.cz/docs/cz/Informace_prevody.pdf

Prakticky jsem to ale nezkoušel (účet mám u slovenské pobočky Fio a tam ta samá služba byla zpoplatněna 5 eur - na druhé straně Fio má tu vlastnost, že SEPA platby zadané do cca. 8:00 hod. dojdou do banky příjemce ten samý den i bez příplatku, nicméně není to nijak garantované - podobně funguje ještě u nás i Air Bank).

Obdobně to bude nejspíš fungovat i v té RB a pod.

Nebo si pro ten účel založit účet nebo fintech službu v zahraničí, která SCT Inst platby podporuje a tu platbu odeslat prostřednictvím ní (TransferWise, bunq, N26, Revolut - i když tam se bude problém spolehnout na funkčnost), ale taky to bude chtít vědět, že příjemce to podporuje taky (na druhé straně platby z těchto bank jsou připsány příjemci ten samý den - to už mám vyzkoušené, ale taky to není nijak garantované)...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod pino 10. 2. 2021 14:34

Díky za zkušenost. Fio zvážím, i když mě tam "vadí" to "nejpozději do konce pracovního dne". Klidně zřídím cokoliv, když budu vědět, že to v praxi funguje do 1-2 hodin jako mám např. vyzkoušeno u Revolut x Vivid. U Revolutu se bojím, že takhle velká částka se někde zasekne. Vivid zas není součástí SCT, takže budu muset zřejmě zkusit i jiný fintech, který je součástí SCT.
pino
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dalich 10. 2. 2021 18:54

Včera jsem z Fio posílal zahraniční CZK platbu na GB účet, odešla v 8 a byla tam v 10. Neprioritní. (Za dvě kilča poplatku.)
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod slavo963 12. 2. 2021 10:02

pino píše:Díky za zkušenost. Fio zvážím, i když mě tam "vadí" to "nejpozději do konce pracovního dne". Klidně zřídím cokoliv, když budu vědět, že to v praxi funguje do 1-2 hodin jako mám např. vyzkoušeno u Revolut x Vivid. U Revolutu se bojím, že takhle velká částka se někde zasekne. Vivid zas není součástí SCT, takže budu muset zřejmě zkusit i jiný fintech, který je součástí SCT.

Posilal jsem z revolutu najednou 35k€ a protistrana castku prijala za 3min...
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 12. 2. 2021 11:23

Ano Revolut SEPA inst. umí dlouho oběma směry. Třeba platba eur z krypto burzy Coinbase do Revolut je v Revolut (dle notifikace) přijata do 2 vteřin od zadání v appce Coinbase, jako naše okamžité platby.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 1. 6. 2021 15:11

Nevíte, jestli nějaká CZ banka plánuje SEPA Instant?

Kromě Revolutu.
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Mírně pokročilý

Další stránka