Chtěl jsem se akorát podělit o tip, jak se vyhnout víkendovým přirážkám u cizoměnových plateb při používání služeb Curve a Revolut. Docílit toho lze jejich kombinací. Používám k tomu dvě (virtuální) platební karty Revolut a funkci Go Back in Time aplikace Curve.
Pro zjednodušení budu jako domácí měnu uvádět CZK a jako cizí měnu EUR.
Můj postup je následující:
- Nahraju dostatek finančních prostředků do CZK peněženky v Revolutu. Také mám vygenerované dvě virtuální karty. (Použít se dají samozřejmě i fyzické.)
- V Curve si registruji obě Revolut karty jako podkladové. Na jedné nastavím měnu karty CZK, na druhé EUR.
- O víkendu provádím EUR platbu s Curve kartou a jako podkladovou mám nastavenou Revolut kartu, ze které se strhávají CZK. Transakce je samozřejmě zatížena víkendovou přirážkou služby Curve.
- Po víkendu otevřu aplikaci Curve a s funkcí Go Back in Time přesunu platbu z karty označenou CZK na kartu, ze které Curve strhává EUR. Do Revolut peněženky se vrátí celá původní stržená částka v CZK, zároveň se z ní znovu strhne původní EUR platba, tentokrát ale už podle aktuálního kurzu.
Jedinou nevýhodu spatřuji v tom, že vrácení peněz není okamžité, takže je třeba mít v Revolut peněžence podstatně více peněz, než kolik je potřeba k zaplacení.
Obdobným způsobem je možné také dodatečně "změnit kurz" u dříve provedené platby, když se směnný kurz zrovna změní k lepšímu. Vzhledem k tomu, že Curve momentálně dovoluje použít funkci Go Back in Time na transakce, které byly provedeny až 90 dní zpátky, dá se tímto způsobem leckdy zpětně ušetřit.

(Jestli to někomu pomohlo a ještě nemá Curve účet, nebudu se vůbec zlobit, když mi napíše o referal link, se kterým oba dostaneme každý po 5 GBP.)