Jaký účet v dolarech

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod PULPANM 7. 3. 2022 11:50

Rop píše:Protože to momentálně podporuje pokles koruny.

No to asi ne, těch mých pár "kaček"
A kdybych koupil investiční zlato, což je také možnost, kde uschovat nějaké úspory, tak kupuju v podstatě také za USD
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 7. 3. 2022 14:05

PULPANM: jenomže nejsi jediný. To je stejné jako s těmi sovětskými (příští týden severokorejskými) bankami (Sber, Expo) - jednotlivec si řekne, že to radši převede. Ale když to udělají všichni, tak v Ruské sovětské federativní socialitické republice nebudou mít co žrát (páč si nevytáhnou dividendy).
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod drkarel 7. 3. 2022 14:53

PULPANM píše:Ano a moje děti také budou chtít něco jist.
Taky se treba povede nebo jako zahraniční dovolená a taky nevím, proč bych kromě do akcii nebo zlata nemohl mít něco v zahraniční měně.

... a třeba se Ti ta dovolená trochu protáhne. :)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod PULPANM 7. 3. 2022 16:17

Dovolené není nikdy dost. Pro začátek ale pojedeme na jarňáky do Krkonoš.

-- 7. 3. 2022 15:18 --

Rop píše:PULPANM: jenomže nejsi jediný. To je stejné jako s těmi sovětskými (příští týden severokorejskými) bankami (Sber, Expo) - jednotlivec si řekne, že to radši převede. Ale když to udělají všichni, tak v Ruské sovětské federativní socialitické republice nebudou mít co žrát (páč si nevytáhnou dividendy).

No ale já nic nepřevedu, já jen konverzí nebo vkladem převedu CZK na USD/EUR a nechám v RB kde mám multiměnové ekonto komplet.
Takže peníze z RB nevyberu, jen je tam nechám v jiné měně.
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 7. 3. 2022 16:23

No, když myslíš ... třeba ta dovolená nebude úplně dovolená. :)
Z hlediska znehodnocování měny nejde o nějaké vyvádění peněz ven, ale o tu konverzi.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod ROlda78 7. 3. 2022 16:28

PULPANM píše:No ale já nic nepřevedu, já jen konverzí nebo vkladem převedu CZK na USD/EUR a nechám v RB kde mám multiměnové ekonto komplet. Takže peníze z RB nevyberu, jen je tam nechám v jiné měně.
z hlediska prodeje (oslabování) CZK je jedno, kde ta Eura leží
z hlediska (ne)položení RB máš pravdu ;-)
O chytré ženské je nouze. Konečně o chytré mužské zrovna tak. Jan Werich
ROlda78
Diskutér

Odeslat příspěvekod PULPANM 7. 3. 2022 17:14

Ano, mluvil jsem o "nepoložení" RB
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod DrholecR 14. 7. 2022 15:31

Euro oslabuje, dolar posiluje. Na začátku února dolar za cca 21,5 CZK, teď skoro 24,5 CZK.
Nevyplatí se s příchozí recesí v Evropě zaparkovat něco do USD? I přes měnové intervence koruna stejně oproti dolaru oslabuje. Kolik může být dolar na konci roku? 27? 30?
DrholecR
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 14. 7. 2022 21:47

Dolar posiluje vůči Euru kvůli strachu z recese v Evropě. Ale vzhledem k růstu inflace v USA si myslím, že dolar začne brzy zase klesat.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod saabik 14. 7. 2022 22:12

Dolar právě roste kvůli inflaci v USA. Protože v USA platí, že čím vyšší inflace, tím rychleji a více zvednou asi sazbu. Na rozdíl od evropské nerozhodnosti, kde s rostoucí inflací dělají, že se nic neděje a že to nějak vyšumí samo. Úrokový diferenciál bude asi vyšší, tím pádem i silnější dolar. Samozřejmě jako další důvod je evropský průšvih jménem plyn.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod cosmicboy 23. 11. 2022 18:13

Oživím tohle téma - máte s odstupem času nějaké nové zkušenosti? Má vize je mít účet i v jiné měně, ne kvůli jakékoliv "potřebě" ale spíš jen pro jistotu... Říkám si, jestli nemít účet v dolarech (popř. jiné měně), otázkou je kde. Účet by byl jen vedlejší s minimem pohybů, jen pro jistotu.
cosmicboy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 23. 11. 2022 18:26

Pokud se chceš vyhnout fintechům jako Revolut / Wise, které jsou nejlevnější (účty bez měsíčního poplatku), tak super dolarový účet má Creditas.

Poplatek za příjem zahraniční platby (co není SEPA nebo lokální platba v CZK) je 50 Kč a za odeslání je poplatek 150 Kč. Podobně je na tom třeba Airbanka (100 Kč / 100 Kč) nebo Fio (100 Kč / 200 Kč).

Zdá se to hodně, ale je to furt lepší, než banky jako ČS, Moneta, KB,.. které si účtují procenta z platby (typicky 1%) a minimálně je to kolem 250 Kč s horní hranicí 1500-2000 Kč. Odeslání podobně. Samozřejmě bráno v rámci základních tarifů, premiové účty u větších bank mají třeba jednu platbu zdarma.

A taky se připrav na to, že dolarové platby chodí často přes korespondenční banky, které si strhnou peníze po cestě, tomu se nevyhneš.

Pokud tedy nutně hledáš jinou měnu a nemusí to být dolary, je na zvážení účet v EURech, tam jsou platby v 99% případech zdarma, žádné platby korespondenčním bankám atd. ;-)
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod cosmicboy 23. 11. 2022 18:45

Děkuji za první reakci! Já se spíš snažím vymyslet, kam uložit (třeba) 1/2 úspor v jiné měně (USD, EUR,...?), kde by zatím zcela neekonimicky ležely a čekaly, co se bude v této zvláštní době dít. Jestli třeba nezřídit USD účet u Fio, kde mám běžný účet? Pak je otázkou, co se ale s účtem v cizí měně v případě nějakého problému bude dít, jestli jej CZK také nějak nestahe. Určitě nechci 100 % věřit aktuálnímu strašení od Nomury, spíš se zatím snažím trochu zorientovat...
cosmicboy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 23. 11. 2022 19:52

No, tohle už je spíše na jiné téma, není to ani o účtu, ani tolik o těch poplatcích, protože bys neprováděl často platby, ale měl tam jen peníze uložené v jiné měně. Teď je to spíše o tom načasovat směnu CZK atd. protože to jsou ty věci, které ve výsledku budou nejdražší.

OT - můj názor: Nedělal bych to do té doby, do kdy má ČNB dostatek devizových rezerv a může kurz na trhu bránit miliardovými zásobami.
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 23. 11. 2022 21:43

Jestli je to o uložení peněz, tak bych spíš koupil nějaké zahraniční dluhopisy nebo jiné cenné papíry s nízkou volatilitou denominované v příslušných měnách.
xls
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka