Wise

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod P_H_ 14. 5. 2024 15:36

Zvýšili fixní poplatky a o něco snížili procentuální poplatek ze sumy. Například při směně CZK na EUR (fixní poplatek 5,22 -> 13,62 Kč, procentuální poplatek 0,45 -> 0,43 %) vychází u sum zhruba nad 50000 korun celkový poplatek nižší.
P_H_
Mírně pokročilý

Tento příspěvek byl odstraněn.
dan010

Odeslat příspěvekod Vlaj 22. 10. 2024 22:06

Poslali byste mi pozvánku do Wise?

Díky, už mám
Vlaj
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alpha8520 9. 2. 2025 22:30

Vychází stejně poplatky platby bez převodu a s převodem v jeden den?
Příklad jedu na výlet, nevím kolik v cílové destinaci (třeba Maďarsko) utratím. Je to jeden den.
Mám 2 možnosti -
1) Založit maďarský účet a převést tam předem peníze na forinty a v Maďarsku platit forinty
2) Nechat si peníze v CZK a nechat Wise každou platbu kartou přepočítat.
Bude varianta 2 dražší? Vzhledem k tomu, že nevím, kolik tam utratím a nevím, jestli tam v někdy ještě pojedu, převod zpět do CZK by mě po výletě stál zase převodní poplatky.
Máte někdo zkušenost co je lepší? Jde o jeden den, takže kurz převodu bude stejný, jde mi o ty jejich poplatky.
Alpha8520
Návštěvník

Odeslat příspěvekod P_H_ 10. 2. 2025 09:05

Wise, stejně jako Revolut, nepoužívá stejný kurz během celého dne, ale na zaúčtování platby bere okamžitý kurz. Během jednoho dne je to kolísání obvykle malé, ale je dobré na to pamatovat.

Jinak ale mezi konverzí předem v rámci Wise účtu a platbami kartou by z hlediska poplatků neměl být žádný rozdíl (kalkulačka píše pro CZK -> HUF poplatek 0,84 % ze sumy). Vyšší poplatek by se účtoval jen v případě, že byste ty forinty chtěl vyplatit na externí účet. Takže podle mě je při jednorázové návštěvě lepší platit kartou bez konverze předem, protože i riziko denního kolísání kurzu bude menší než dát dalších 0,8 % za převod zbytku HUF zpět na CZK.
P_H_
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod puncocharovi 19. 2. 2025 12:18

Mám jeden dotaz, nemohu najít, jak zrušit celý účet WISE. Můžete prosím někdo poradit?
Moc děkuju.
puncocharovi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hyper9 19. 2. 2025 12:32

Otevřel jsem si mobilní aplikaci, vlevo nahoře jsem kliknul na svojí fotku, pak je tam Actions and agreements - Close account.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod puncocharovi 19. 2. 2025 13:25

Děkuju.
puncocharovi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vzdálený 9. 6. 2025 19:10

Nevíte prosím někdo, jestli má v současné době Wise sběrný účet v CZK? V aplikaci ani na www to nemůžu najít.
vzdálený
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vojta80 9. 6. 2025 20:05

Má sběrný účet u citibank (2600).

V pracovní dny to je celkem rychlé, byť ne okamžité (v rámci několika málo hodin).

Pokud si člověk vzpomene o víkendu, tak to je horší a peníze dorazí až v pondělí.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alpha8520 19. 6. 2025 07:37

Když jsem si tam poslal peníze přes bankovní převod, lze je bezplatně zase poslat zpět? Nikdy jsem to nedělal, tak se raději ptám.
Potřebuju v eurech zaplatit za ubytování, ale nakonec tam neberou karty, tak ty peníze tam nevyužiju.
Alpha8520
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vzdálený 21. 6. 2025 11:28

@vojta80 Díky za potvrzení.

Nevíte někdo, kde najdu číslo sběrného účtu a variabilní symbol?
vzdálený
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vit.spinka 21. 6. 2025 15:22

Ve Wise zadám vklad na účet, částku, měnu, že to bude bankovním převodem. Pak mi Wise ukáže sběrný účet a variabilní symbol.

Obecně Wise chce, aby člověk zadal vklad předem a teprve pak peníze poslal. Funguje i to bez toho, ale pak jsou v mailech formulace jako “přišly peníze, nezadali jste vklad předem, tak jsme vám vklad zadali zpětně”. Teda nikdy s tím problém nebyl, ale je to osobní účet a vklady mají být moje peníze. Kdyby toho takhle chodilo hodně, možná by řešili AML, jestli to není podnikání, atd.
vit.spinka
Mírně pokročilý

Předchozí stránka