Europlatba

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod jannk 28. 1. 2022 10:38

Potřebuji poslat eura z mého EUR účtu na jiný EUR účet v české bance ... a poprvé znám jen číslo účtu a ne jméno příjemce. V bance ale europlatby tyhle údaje chtějí - minimálně tam jsou na to políčka. Je jméno a adresa při europlatbě povinná????
jannk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ROlda78 28. 1. 2022 11:09

potřebuješ jen IBAN
do jména napiš klidně Ferda Mravenec
O chytré ženské je nouze. Konečně o chytré mužské zrovna tak. Jan Werich
ROlda78
Diskutér

Odeslat příspěvekod teplice 28. 1. 2022 16:07

Napriklad airbank takovou platbu neprijme a vrati ji.
Myšpulín: Nevím mě živě moc neříká, byl jsem tam jen párkrát. Když potřebuju něco kolem PC tak se stejně zeptám v garáži, tam se nebojím že mě sjede někdo ve věku mýho syna :-D
teplice
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jjrr 28. 1. 2022 16:14

Fakt?
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod drkarel 28. 1. 2022 16:30

Nevím, jak europlatba a v rámci ČR, ale u SEPA do zahraničí stačilo udělat chybu ve jménu majitele účtu a platba se vrátila, a stalo se nám to několikrát.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod jannk 28. 1. 2022 18:27

Obrázek
takze jsem v ... (a nechapu to, u platby v CZ prece musi stacit cislo uctu, nepotrebuji znat jmeno majitele!!)
jannk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 28. 1. 2022 19:31

U SEPA plateb je v souladu s Nařízením EP a Rady EU č. 260/2012 vyžadováno jméno příjemce (název účtu) a číslo účtu ve formátu IBAN (teoreticky nic dalšího poskytovatel plazebních služeb by vyžadovat neměl (ale různé fintech služby typu Revolut to né vždy dodržují), kromě technických náležitostí SEPA platby, zejména platební instrukci SHA a pochopitelně měnu transakce v EUR), je naprosto irelevantní, jestli je platba přeshraniční nebo v rámci stejné země.

Teoreticky ještě další informace (BIC, adresa příjemce...) můžou být vyžadovány pro SEPA platby do zemí mimo EU/EHP (ale do zemí zahrnutých v SEPA oblasti - Švýcarsko, Velká Británie, Monako, San Marino...), zpravidla to ale poskytovatelé platebních služeb při SEPA platbách nerozlišují, ovšem u platebních transakcí v EUR, které nejsou SEPA platbami (třeba i do území, kde se euro používá unilaterálně - Černá Hora nebo Kosovo) jsou další informace nevyhnutné.

Banka při uvedení neplatného jména příjemce může platbu odmítnout (není to ovšem pravidlem) a liší se to banka od banky (i v rámci jedné země) - mě třeba platbu s nesprávným jménem nepřipsala slovenská pobočka UCB a vrátila se odesílateli nižší o 30 eur (nicméně třeba u "vnitrostátních" plateb s nevyplněným jménem příjemce problémy nedělala), tohle předem předvídat nelze - pokud chceš mít 100% jistotu, tak ať ti jméno příjemce sdělí...
fremantle
Inventář