George_76 píše:Cau, jsem si na Nexo vsechno nastavil, zatim mi to prijde fajn, dokonce za platby kartou i kdyz se tam dela dost prevodu - nejdrive se prevede z Eur na Eurx, pak s nejakym kurzem na USDx a ty se teprve zauctuji, takze jsou tam vzdycky tri transakce , no proc to delat jednoduse kdyz to jde slozite

Ale co jsem koukal asi diky priznivemu kurzu EUR/USD me to vzdycky o par chlupu stoji mene

Jediny co mi prijde fakt pitomy je ze neexistuje zadna notifikace ktera by mi rekla, ze jde uz transakci v kreditnim modu splatit a tak to musi clovek kontrolovat. Dneska jsem dokonce zjistil ze kazda se zpracovava jinak, nektere drive nektere pozdeji. Ale to je asi zamer, ze tu informaci neposkytuji, aby clovek platil uroky

Čo som čítal tak zmena EUR na EURx bude zjavne kvôli zdaňovaniu. Ale zároveň čítam, že zjavne aj kvôli tomu, že na NEXO nemôžeš držať EUR, keďže nie je to banka a nemajú bankovú licenciu a takto, čiže preto to musia "konvertovať" na EURx čo je ako keby aj stablecoin v pomere 1:1. Ale úprimne keďže táto konverzia sa robí automaticky tak si myslím, že to nevadí.
Notifikácia by potešila v prípade kedy budeš môcť splatiť úver, avšak naschváľ to nemajú keďže vlastne u NEXO nie si povinný v podstate splatiť ten úver ihneď. Môžeš ho splatiť kedy chceš, koľko chceš, a bez žiadnych minimálnych povinných mesačných splátok ako majú kreditky. Asi preto to nemajú.
George_76 píše:Taky jsem zjistil, ze platby ktere jsem udelal v patek a sobotu bylo mozne splatit az dnes v pondeli... ale nevypadalo to, ze bych z toho platil nejaky uroky, castka byla skoro stejne (u 90euro to bylo navic jen 0,06 coz muze byt prevodnim kurzem USD/EUR. takze mi tak trochu uchazi jak to s tim urocenim vlastne je.
Je to logicky tak, že ak platby vykonané cez víkend alebo v piatok, splatíš až v pondelok keďže platby sa spracúvajú IBA cez pracovné dni, nie víkendy. Taktiež ono každú platbu inak spracuje, lebo to nespracováva vlastne NEXO, ale kartová spoločnosť im vlastne potvrdí, že obchodník platbu prijal.
S tými úrokmi to úprimne ani ja nechápem. Čo som, ale niekedy mal platby v piatok a spracované boli v pondelok tak úroky mi nenabehli. Mne osobne príde, že úroky nabiehajú až na ďalší deň od spracovania platby, čiže aj keď je to 2 dni cez víkend tak tiež by úroky za tento čas kedy sa to spracuváva nemali rátať. Teda ja si to myslím, keďže mi nedáva zmysel aby ti rátali úroky za čas kedy platba nebola ani spracovaná, čiže si nemal možnosť ako danú platbu splatiť.
Podobne ako pri kreditných kartách, reálne ty čerpáš úverový rámec od dňa kedy je platba spracovaná, a až od vtedy sa rátajú úroky prípadne bezúročné obdobie, nie od dátumu platby, ale spracovania.