PLUTUS - náhrada crypto.com?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod George_76 28. 7. 2024 09:02

Taky jsem na to koukal a docela mě pobavil ten nenápadný odstavec na konci, že před tímhle musí od 1.8. nejdříve upravit ten systém odměn :D Včera tam dokonce chyběl i link, protoze ten odstavec porad konci please click here a nic tam neni :D Jen tam pak pridali ten kratky dalsi kde uz ten link je :D Je videt, ze tohle opet spichli narychlo... Mimochodem tyhle zmeny nemaji byt od 1.8. ty maji byt pokud se schvali tak implementovany postupne behem roku 2025 a detailnnejsi roadmapu zverejni v srpnu. Od 1.8. maji byt jen ty zmeny odmenovani... Ty jsem si taky prosel vic a nejak nechapu tu jejich tabulku, kde porovnavaji kolik vydela clovek s puvodnim levelem a novym a ze ve vysledku vydela vic... ale nikde uz jsem nenasel jak presne k tomu dojde, kdyz mu vsechno seberou :D Myslim, ze v cem je Plutus nejvetsi odbornik je jak veci okecavat aby navenek vypadaly dobre i kdyz nejsou :D
George_76
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod George_76 28. 7. 2024 23:36

Takze je to jinak, hlasovani je o vsech zmenach, vcetne zmen systemu odmen... Ja za sebe jsem hlasoval ne, protoze je to chaoticke a uspechane, ne ze by to nekdy bylo v minulosti jinak ale v tomhle pripadne alespon muzu timto sdelit svuj nazor... popravde uz to ze se nas ptaji, je vlastne spatne protoze si tim nejsou jisti a vlastne tim sami rikaji, ze to neni ok...
George_76
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod SamerLP 29. 7. 2024 17:26

Áno je to ako píšeš, je to hlasovanie o schválení celého WP, s tým, že najprv od 1.8. ihneď budú nové stakovacie podmienky, ostatok postupne v roku 2025.

Mne inak úprimne teraz napadá, že to celé hlasovanie je úplná blbosť. Keď sa zvyšovali ceny predplatného a znižovali reward cupy pri predplatných, žiadna anketa nebola. Spravili smenu a hotovo.

Ale zároveň tie zmeny, ako zvýšenie podmienok na stakovanie o omnoho nižšie. Lebo v podstate oproti aktuálne minimálnemu stakovaniu na Hero čo je 250 PLU, po novom potrebuješ 2000 PLU, čiže v podstate potrebuješ o 8-krát viac PLU.

Ako, ale chcú takouto zmenou dosiahnuť udržateľnosť? Nie je reálne aby niekto kto má teraz napríklad Hero, aby si ho udržal by musel kúpiť ďalších 1 750 PLU = cca 4800€. To nikto nespraví predsa...

Normálne ma napadá, že lepšia voľba mohla byť keď zaviedli difficulty adjustment, aj keď len pre nových to bolo, tak to mali skôr spraviť vtedy tak, že by sa to týkalo aj aktuálne stakujúcich a možno by to pomohlo. Ale nie, oni to následne úplne zavrhli a ostali pri starom. A teraz zverejnili podmienky horšie, ako pri difficulty adjustment, kedy postupne sa malo také Hero vyšplhať z 250 PLU na 1000 PLU do roku 2025, a teraz chcú za Hero 2000 PLU. Choré.

George_76 píše:Ty jsem si taky prosel vic a nejak nechapu tu jejich tabulku, kde porovnavaji kolik vydela clovek s puvodnim levelem a novym a ze ve vysledku vydela vic... ale nikde uz jsem nenasel jak presne k tomu dojde, kdyz mu vsechno seberou :D Myslim, ze v cem je Plutus nejvetsi odbornik je jak veci okecavat aby navenek vypadaly dobre i kdyz nejsou :D

Nechápem tiež tej tabuľke. Absolútne nie je ako poznať, že pri akom predplatnom je daná odmena vypočítaná.

Lebo ak vypočítam, že mám Hero, kedy dostanem mesačne pri Starter pláne cashback 4% z 250€ to je 10€, 1 perk z predplatného + 4 perky za stakovanie to je 50€. čiže dokopy 60€ mesačne. Čo viacmenej cca sedí, keďže v tabuľke je 48 GBP čo je cca 57,01€.

Ale ak pozriem, že po novom by som pri 250 PLU vedel mesačne dostať 54,58 GBP = 64,82€. Ale ako sa dostali k tejto sume netuším. Lebo ak zoberiem, že pri 250 PLU, budem mať reward level Explorer (ktorý je od 200 PLU do 299 PLU). A teda budem mať už len 3% cashback, s reward cupom navyše 250€. Ak budem mať Starter tak dokopy budem mať mesačne 500€ reward cup to je cashback 15€. Explorer nemá žiadny perk naviac, takže budem mať len ten z predplatného a dokopy sme mesačne len na 25€. Kde je ten zvyšok odmien? Teda zvyšných 39,82€.

Síce áno po novom ponúka ten Explorer naviac Double Rewards - znamená, že vyberieš si platbu, a ak napríklad si dostal pri tej platbe cashback 10€ tak s touto funkciou dostaneš ďalších 10€ na tú platbu. Lenže v podstate s predplatným Starter a reward cupom 500€ dokážeš spraviť platbu maximálne v tej výške, a to dostaneš tých 15€ čo ak použiješ Double Rewards dostaneš naviac 15€. Dokopy teda 30€, ale stále aj s týmto sme na 50€ dokopy, a v podstate by bolo nutné spraviť platbu v hodnote 500€ čo určite je nemožné každý mesiac.

Potom je tam ešte Golden Ticket, kedy keď niekoho odporúčíš a použije teda tvoj referral, namiesto 10€ v PLU dostaneš 50€. Ale takisto, nevidím reálne aby si dokázal mesačne niekoho pozvať aby si získal tú odmenu.

Takže úprimne by ma dosť zaujímalo kde zobrali v tej tabuľke také sumy.
SamerLP
Nadšenec

Odeslat příspěvekod George_76 30. 7. 2024 09:26

premyslim jestli to projde kterych perku se zbavit... napr jsem myslel ze bych se zbavil Curve black, ovsem pak jsem zjistil ze je asi Curve lite s plutus uz nepouzitelny. Jestli to chapu spravne tak nad 250 liber si uctuji za kazdou konverzi 2,5% nebo 2 eura podle toho co je vyssi, tzn minimalne to budou vzdycky 2 eura za kazdou transakci? to je docela sileny :D to je po 5ti transakcich nad limit jiz zaplaceny ten black :D takze dokud ten debilni poplatek nezrusi plutus tak se asi clovek bez minimalne Curve black neobejde... budu muset pripadne ozelet nejaky jiny :D
George_76
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 30. 7. 2024 10:04

Za nadlimitní směnu má Curve příplatek 2,5% a nikoliv 2EUR, viz. ceník https://cdn.buttercms.com/sRQ1ZAgTkuICNQRdaxTS
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod George_76 30. 7. 2024 10:12

Divný já našel tuhle stránku, kde to právě je, tak nevim :D https://help.curve.com/are-there-any-fe ... -HkkKBu2Lu
George_76
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 30. 7. 2024 10:35

Na té stránce je ale i následující odkaz https://curve.kustomer.help/en_us/how-d ... -HyquHdnUu, poplatek 2EUR se týká bankomatů.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod George_76 30. 7. 2024 10:51

pak ok, na ty predchozi to bylo zavadejici... kazdopadne, kdyz to spocitam a i pri mym minimalnim spendu 1000e mesicne s Curve Lite s limitem 250 GBP a fee 2,5% se ten Black vyplati :D a bez curve ten poplatek v plutus da taky vic nez 250, takze je to jasny :D
George_76
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod SamerLP 30. 7. 2024 19:48

Za mňa Curve Black sa oplatí aj keby si nemal mať ho ako Perk. Lebo ak zoberieme len do úvahy, že ak by si minul priamo Plutus kartou s 2,5% poplatkom za konverziu dajme tomu mesačne 1000€, tak až 25€ by boli poplatky. A takto ak máš Curve Black za 9,99€ tak reálne ušetríš teda 15€ čo by si dal naviac keby si platil priamo Plutus kartou s poplatkom za konverziu, čo je dosť rozdiel. Plus naviac výhody od Curve ako zdarma výber z bankomatov, či GBIT a 1% cashback na 6 obchodníkov, za to stojí určite.

Zároveň som zistil, že Curve aj keď má víkendový poplatok 1%, čo moc nepoteší, tak stále je to výhoda. Napríklad pred dvoma týždňami som bol v ČR a chcel som obísť ten poplatok tak, že zaplatím kartou od Tatrabanky čo je Slovenská banka. Uvádzajú, že nemajú žiadne poplatky za konverziu. Bola to pravda, avšak tá banka aj keď neberie poplatok, má nevýhodný kurz.

Presnejšie som platil 983Kč a na EUR u Slovenskej banky to vyšlo na 39,79€. Pri Curve ak sa pozriem s kurzom v ten deň čo som robil platbu a s 1% poplatkom cez víkend by pri tej istej cene 983Kč bolo 39.21€. Čiže ak to vyrátam, aj keď som u Slovenskej banky neplatil poplatok za konverziu, kvôli nižšiemu kurzu som ako keby zaplatil poplatok 2,5%. Samozrejme, rozdiel 0,58€ je nič, ale zároveň ešte ak zoberiem do úvahy, že som tou kartou od Tatrabanky platil napriamo, a nie cez Curve s Plutus kartou, som prišiel o 3% cashbacku. Takže už dokopy rozdiel 5,5% čo je už dosť.

Ale je to moja chyba uznávam, nepozrel som si predom, že aký má tá Tatrabanka kurz, aj keď nemá poplatok, a porovnať to. Ale zároveň aspoň mi táto chyba pomohla zistiť, že aj keď nejaká banka nemá poplatok za konverziu, tak to ešte neznamená, že sa to oplatí ak má nižší kurz ako taký MasterCard kurz a k tomu Curve víkendový poplatok 1%.

Aby som nebol moc OT, späť k Plutus. Dnes mi prišiel e-mail, že predlžujú hlasovanie, ktoré malo už dnes skončiť, ešte do zajtra. Dôvodom je aby sme údajne mali dostatok času na preštudovanie whitepaper-u a iných dokumentov.

Avšak mne to príde ako klamstvo, a zjavne poznajú priebežné výsledky, ktoré zjavne asi značia, že ten ich návrh neprejde. Takže idú predlžovať hlasovanie, s tým, že si myslia, že sa to zjavne zmení aby to bolo schválené..
SamerLP
Nadšenec

Odeslat příspěvekod George_76 30. 7. 2024 20:01

No hlavne mi porad posilaji upozorneni abych nezapomnel hlasovat kdyz uz jsem to udelal :D Ja teda nevim ale co cekali, ze kdyz daji hlasovani ze tohle co vymysleli ze projde? Navic kdyz to oznami takhle kratce pred terminem? Hlasovani melo skoncit dnes a psali ze 24 hodin maji na jeho vyhodnoceni tak aby pripadne mohlo zacit platit od 1.8., kdyz to posouvaji az do zitrka, tak tim to cely uz popiraji a vlastne rovnou priznavaji, ze je to pase... protoze si nedovedu predstavit, ze by zitra najednou prisli vecer s tim, ze hlasovani dopadlo ok a od ctvrtka hned plati :D
George_76
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mareka 31. 7. 2024 05:18

Výsledek hlasování dopadne jak potřebují:
- nikde nevidíme průběžné výsledky hlasování
- jednotliví hlasující mají sílu hlasu dle PLU v peněžence (a nejvíce PLU drží organizátoři)

Mimochodem: součástí informací k White paperu je i vyjádření auditora EY, které nikdo nezná...
mareka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod George_76 31. 7. 2024 14:27

Pokud se nepletu tak organizatori nejsou soucasti hlasovani, alespon si myslim ze jsem to nekde videl v diskuzi... protoze jinak by cele hlasovani bylo uplne zbytecne...
George_76
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod George_76 31. 7. 2024 18:42

Tak podle vysledku je jasný, že se jsi mel pravdu, byl to jeden velky zbytecny podvod... to si ty kolace mohli namalovat rovnou i bez toho :D Zitra prodam vse co mam nad 300 PLU dokud je jeste cas, protoze cena PLU v tuhle chvili pujde jeste dolu...
George_76
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod SamerLP 31. 7. 2024 19:11

Výsledok bol predom daný ako inak.

Žiadne hlasovanie byť ani nemuselo, ale zároveň mohli toto celé oznámiť omnoho skôr. V podstate už vydanie technického Whitepaperu bolo ledva 3 týždne pred platnosťou.

Toto všetko bude zajtra v platnosti z WP:
Obrázek

Akože dosť bieda. V podstate keďže je to celé narýchlo, dajú z WP iba to čo sa dá spraviť rýchlo. Čiže aj rýchlo príde stovky ľudí o veľkú časť výhod.

Inak ten druhý bod hlasovania o presune PLU na iný Blockchain je tiež zaujímavé, že teda vyhralo L2.

Pritom CEO písal toto: https://twitter.com/DDhopn/status/1773449518618493016 , že nie je L2 ideálne pre regulovaný biznis, takže sa mu to zjavne nepozdávalo. Teraz keď vyhralo L2, tak som zvedavý ako to prežije :D

Lenže ono je otázne vôbec, že či presun na L2 zníži poplatky za gas. V podstate už teraz, aktuálne je gas na ETH sieti do 1$. Plutus pýta stále 15€. Dôvod je hlavne, že sú vo veľkej strate kvôli dobe kedy bol fixný poplatok 3€ a aj keď gas bol vysoký tak aj tak vypýtali si len 3€. Vznikla tým strata a ako inak, teraz ju zákazníci musia zaplatiť.

Ja nerozumiem kde je problém aby Plutus mal výbery ako iné burzy. ETH poplatok za gas by bol vypočítaný pri aktuálnej cene, žiadny fix ani falošný dynamický ako teraz, že sa má meniť, ale nemení sa. Taktiež bez podmienky, že jedine na MetaMask sa dá poslať. Síce sa to dá obísť cez Rabby aktuálne, ale zbytočne zložito.

Síce najlepšie riešenie pre Plutus by bolo spustenie DEX (PlutusSwap), ale to už tak dlho odkladajú, že ja neverím, že niekedy ho ešte spustia.
SamerLP
Nadšenec

Odeslat příspěvekod George_76 31. 7. 2024 20:24

mimochodem jaky je nejlevnejsi zpusob jak prodat PLU z metamask?
George_76
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka