Banka s dobrým kurzem pro kartové operace

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 4. 8. 2024 13:36

Kurzem MC by měla účtovat karta k EUR účtu Creditas. V reálu účtuje kurzem trochu vyšším a odvolává se na to, že během dne se kurz MC průběžně mění.

A výhodný kurz má samozřejmě Revolut a Curve, ale jen do určitého objemu peněz, pokud člověk nemá nějaký placený tarif.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 5. 8. 2024 07:56

Nedávno jsem dával ve vláknu Creditas přehled plateb v Británii

viewtopic.php?f=316&p=13751218#p13751218

cca to vychází plus mínus kolem toho kurzu MC
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod otilrak 20. 8. 2024 13:51

Můžete mi prosím nějak vysvětlit, jak je možné, že manželky kurz u KB je naprosto stejný jako u Revolutu? Nic extra si neplatí, má nově účet převedený z placeného na ten nový zdarma. Kontrolováno jak při platbách eury, tak forinty. Nějak to vůbec nechápu...
otilrak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 20. 8. 2024 14:16

Ve stejný den? Napadá mě jedině, jestli to nebylo v době silného pohybu kurzu koruny, protože u většiny bank se účtuje dle kurzu v den zaúčtování, kdežto u Revolutu v den platby.

Jako bylo by to dobré mít českou kartu s dobrými kurzy
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Milos 20. 8. 2024 14:46

otilrak píše:Můžete mi prosím nějak vysvětlit, jak je možné, že manželky kurz u KB je naprosto stejný jako u Revolutu? Nic extra si neplatí, má nově účet převedený z placeného na ten nový zdarma. Kontrolováno jak při platbách eury, tak forinty. Nějak to vůbec nechápu...

Můžeš uvést nějaké konkrétní platby (datum provedení platby, datum zaúčtování platby, částka, přepočtená částka) na základě kterých porovnáváš kurz KB a kurz Revolutu?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod otilrak 20. 8. 2024 15:00

Sleduji to už pár let. Nejdřív jsem používal Curve a kurzy stejné na manželky KB i po několika dnech po zaúčtování a teď s Revolutem.

Příklad platba dnes v cca 12 v ceně 3400 forintů a banka jí zaúčtovala 216,50 Kč. Revolut o minutu později naprosto stejný podle aplikace. Prostě to nechápu. A to jejich kurzovní lístek v KB říká úplně jiný kurz...

I když u forintů je to možná tím, že je KB nemá v lístku a tak automaticky středový kurz. Ale to euro mi přijde nevysvětlitelné.
Naposledy upravil otilrak dne 20. 8. 2024 15:04, celkově upraveno 1
otilrak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tx999 20. 8. 2024 15:03

Zauctovala, nebo rezervovala?
tx999
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod otilrak 20. 8. 2024 15:04

Píšu zaúčtovala a že i po zpětné kontrole suma zůstávala stejná i po několika dnech.
otilrak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 20. 8. 2024 15:11

KB má forinty (HUF) normálně v kurzovním lístku https://www.kb.cz/cs/kurzovni-listek. Musíš se ale dívat na devizy a nikoliv na valuty.

Dnes provedená platba kartou KB nemůže být už zaúčtovaná :pozor Zaúčtování platby trvá obvykle 1 až 2 pracovní dny.

Jinak KB k zahraničním platbám kartou uvádí:
Pokud je autorizace transakce provedena online, uvidíte v internetovém bankovnictví provedenou blokaci částky přepočtenou z originální měny transakce kurzem karetní společnosti Mastercard či VISA či aktuálním kurzem deviza prodej.

Při samotném zaúčtování transakce se přepočítává podle kurzu karetních společností MC/VISA zpravidla na EUR a z EUR se na účet v CZK zaúčtuje částka přepočtená podle kurzu deviza prodej platného v okamžiku zaúčtování transakce.

Částka uvedená v blokaci a částka uvedená v zaúčtování transakce se mohou lišit v závislosti na vývoji kurzů.

Při blokaci tedy opravdu může být kurz stejný, jako má Curve či Revolut. Při následném zaúčtování by měl být ale použit kurz KB deviza prodej, který je určitě jiný/horší než kurz Curve či Revolutu. Dokládá to například i lednový test kurzů platebních karet https://www.mesec.cz/clanky/kurzy-plate ... -usetrite/
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod otilrak 20. 8. 2024 16:55

Tak já to budu za pár dní ještě sledovat a napíšu. Ale v minulosti jsem byl překvapený, tak uvidíme.
otilrak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Aldadol 20. 8. 2024 20:00

Byl bych rád, kdyby to byla pravda, ale nejspíš se to ještě změní a to hodně. Podobně jsem to měl u mBank, že se to projevilo se zpožděním a kurz už byl méně hezký,
Aldadol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 22. 8. 2024 16:39

otilrak píše:Tak já to budu za pár dní ještě sledovat a napíšu. Ale v minulosti jsem byl překvapený, tak uvidíme.

Tak už máš platbu zaúčtovanou? Jakým kurzem?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod eur.martin 22. 8. 2024 20:07

Trading 212 bude nabízet karty k investičním účtům, a vypadá to, že budou bez poplatků. FX transakce budou prováděny za mezibankovní kurz, tedy za spot, což je lepší než u Revolutu. Zatím jde o reklamní propagaci ze strany Trading 212, a v Česku se na to zatím čeká v pořadníku. https://www.trading212.com/cs/cards Trading 212 nemám, láka mě pouze jejich karta, na investice je lepší IBKR nebo XTB :-)
eur.martin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 22. 8. 2024 20:15

Já si Trading212 primárně kvůli té kartě nedávno založil a zapsal se do pořadníku :-)
Vedle toho u nich ještě využívám úročení EUR, aktuálně za úrokovou sazbu 4,20%.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 22. 8. 2024 22:14

Musím opravit @eur.martin. FX transakce nebudou u T212 karty za mezibankovní kurz bez přirážky (to nemůže snad dlouhodobě dělat nikdo :), za nulu bude jen virtuální karta samotná), ale za přirážku 0,15% k němu, stejně jako teď v T212 portfoliu při obchodech cenných papírů v jiné měně než je cash zůstatek (je to i v odkazu, který sem dal). Takže lepší jak Revolut v řadě případů nebude, o víkendu možná. Ale zase bude mít tato karta cashback 0,5%, i když s řadou výluk MCC kódů, tak jako české kreditky. Výhodný je také úrok toho invest účtu, ten je už teď, pro různé měny, pro CZK aktuálně 4%, takže toto není špatné.
Více o tom ve zdejším vlákně tohoto brokera viewtopic.php?f=312&t=1305135&p=13762658#p13762658 (zejména příspěvky kolem data 16.5.2024).
minarjo
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka