Spoření v EUR

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod drkarel 5. 10. 2023 11:10

Já nevím ... Portu není spořák!!! Takže nic nezapomněli.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 5. 10. 2023 11:43

Však Revolut ani Freedom24 také nejsou spořáky a v článku je zmínili :nenapadne
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 5. 10. 2023 12:19

Revolut je aspoň banka a podléhá pojištění vkladů do výše 100 tis eur. O portu na stránkách garančního fondu předpokládám stále ani zmínka.
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 5. 10. 2023 12:45

A vztahuje se u Revolutu pojištění vkladů do 100tisíc EUR i na ty jejich investice (falešné spoření)? Řekl bych, že se to vztahuje jen na jejich klasické účty.

Jinak Portu k té investiční rezervě uvádí:
Úročená hotovost je stejně jako každá jiná hotovost uložená u banky pojištěna dle Zákona o bankách do výše 100tisíc EUR pro každého jednotlivého zákazníka zvlášť. Bankovní účet, na kterém hotovost leží, je sběrný a vedený ve zvláštním režimu – jako účet klientských prostředků. Pokud máte více Investičních rezerv, prostředky na nich uložené se z pohledu pojištění sčítají.

Investice jako takové jsou pak chráněny Garančním fondem obchodníků s cennými papíry do výše 20tisíc EUR.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 5. 10. 2023 13:00

Milos: Zmiňují, ale jen tak na okraj a s upozorněním. Ano, takto tam mohli zmínit i Portu.

Jinak o Portu se zmiňují ve stejném duchu ve FAQ (samostatně tam uvedeno Portu nebude, protože je pojištěn vklad v bance): https://www.garancnisystem.cz/FPV-otazky-a-odpovedi

A je nebezpečné míchat spořáky s investicema apod., i tady se vyskytují finančně nepříliš gramotní jedinci.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 5. 10. 2023 14:12

Co kdyby zrovna Portu ty aktiva nemělo v bance? Považovalo by se to za investici do 20K? Osobně mi ten FAQ úplně nestačí a je to dost na vodě. Někde na webu to už bylo odborně rozebíráno a byli stejného názoru. Nicméně v konečném důsledku je to o důvěře každého soudruha. Já nevěřím tomu, co nevidím na seznamu garancnisystem.cz.

Navíc jak už několikrát padlo neuvádí v jaké bance. Když má někdo v dané bance už nyní "plno", tak z Portu nic nedostane. To mi přijde jako minové pole.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 5. 10. 2023 14:24

To je v pořádku, taky bych byl opatrný. Myslím, že se tu řešili Partners a ne Portu. Co kdyby ... jo, to nevím, co jim přesně brání s těmi prostředky nakládat, ale neměli by.

Třeba mají bank více. Každopádně, kryt je krach oné banky, nikoliv Portu.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Jirik74 6. 10. 2023 13:34

Mufinmufi píše:Co kdyby zrovna Portu ty aktiva nemělo v bance? Považovalo by se to za investici do 20K? Osobně mi ten FAQ úplně nestačí a je to dost na vodě. Někde na webu to už bylo odborně rozebíráno a byli stejného názoru. Nicméně v konečném důsledku je to o důvěře každého soudruha. Já nevěřím tomu, co nevidím na seznamu garancnisystem.cz.

Navíc jak už několikrát padlo neuvádí v jaké bance. Když má někdo v dané bance už nyní "plno", tak z Portu nic nedostane. To mi přijde jako minové pole.

Před rokem to podrobně rozebírali na Penězích. Výsledek: obchodníci mají jiný výklad než ČNB a oba garanční fondy, budeme si muset počkat na nějaký případ v praxi a rozhodnutí soudu :) https://www.penize.cz/investice/433022- ... -pojistene
Jirik74
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 6. 10. 2023 18:50

On má možná Cyrrus tak nějak jinak pravdu. Pokud jsou prostředky klientů striktně oddělené od financí Cyrrusu, pak v případě krachu Cyrrusu, nejsou ohroženy - existují nadále na účtech v bance a nejsou majetkem Cyrrusu. Nj, ale mám pocit, že problém zatím vždy byl, že ty prostředky klientů nebyly oddělené tak striktně a broker s nimi volně nakládal. :)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 6. 10. 2023 19:17

Jirik74 píše:
Mufinmufi píše:Co kdyby zrovna Portu ty aktiva nemělo v bance? Považovalo by se to za investici do 20K? Osobně mi ten FAQ úplně nestačí a je to dost na vodě. Někde na webu to už bylo odborně rozebíráno a byli stejného názoru. Nicméně v konečném důsledku je to o důvěře každého soudruha. Já nevěřím tomu, co nevidím na seznamu garancnisystem.cz.

Před rokem to podrobně rozebírali na Penězích. Výsledek: obchodníci mají jiný výklad než ČNB a oba garanční fondy, budeme si muset počkat na nějaký případ v praxi a rozhodnutí soudu :) https://www.penize.cz/investice/433022- ... -pojistene

Mám stejný názor a to jsem zrovna tenhle článek nečetl. Díky za info.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Alone89 16. 10. 2023 18:08

Slovenska pobocka FIO banky ma na sporaku 3% v eurech ;-)
Alone89
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Clipperton 27. 10. 2023 11:29

Zdravím,
zrušila Creditas termínovaný vklad v EUR na 1 a 3 měsíce?
Děkuji za reakci.
Clipperton
Clipperton
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Clipperton 9. 11. 2023 12:17

edit: ty termínované vklady v EUR - 1 a 3 měsíce jsou stále nabízené. Jen se tyto 2 nabídky neuváděly posledních 14 dnů v infografice na starém webu banky. Na novém webu opět uvedeny jsou.
Clipperton
Clipperton
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Navstevnik123 28. 12. 2023 16:42

Trading212 bude od 11.ledna úročit neinvestované prostředky 4%. Aktuální sazba je u nich 1.60%
Promo kódy v mém profilu nebo SZ.
Navstevnik123
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Dr.Feelgood 10. 1. 2024 14:15

Taky nad tim uvazuju, ze bych tam neco poslal, ale neinvestujou oni to do nejakych fondu? Jde mne o to, ze kdyby tam byl velky obrat, abych nemusel davat dan. priznani.
Dr.Feelgood
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka