Spoření v EUR

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Clipperton 14. 1. 2023 14:10

Takže mě k tomu ještě napadá, zrušit si FIO v ČR, a založit na Slovensku, bude se tam úročit do 200 tis CZK 5,5% a do 10 tis EUR 2%. Jen je škoda utrácet čas za to vyřizování. Nechápu proč to FIO CZ nemohlo úročit 2% to FIO konto v EUR, současné úročení 0,00% je iritující.
Clipperton
Clipperton
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Clipperton 19. 1. 2023 12:15

Připojuji německé stránky, kde se srovnávájí úroky spořících účtů evropských bank. Zajímavé mi přijdou produkty švédské TF bank a holandské LeasePlan bank, FIO SK tam není. Co si o těch dvou myslíte? Díky za reakci Clipperton

https://www.tagesgeldvergleich.net/tagesgeldvergleich/

V následujícím přehledu je zajímavá ještě maltská FIMBank

https://www.aktuellezinsen.net/tagesgel ... gJ7nfD_BwE
Clipperton
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod taylor729 19. 1. 2023 12:45

Jde o to kde je pro obcana ČR sance si zalozit ucet.
taylor729
Diskutér

Odeslat příspěvekod drummond 19. 1. 2023 13:34

Ve Švédsku si bez jejich rodného čísla (Personnummer) a BankID konto online neotevřeš
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod fremantle 19. 1. 2023 18:58

Ve většině evropsých zemí si nebude možné otevřít účet online u běžných kamenných bank, procesy jsou navázané na nějaký místní druh ověření identity podobné NIA ID, třeba v pobaltí eID, nebo v Beneluxu itsme, které mají k dispozici zpravidla rezidenti, resp. občané dané země. Méně problematické to bude zejména u „neobank“ typu N26, bunq, Revolut, atd., ale tyto právě poskytují úročení na vkladech spíše výjimečně.

Šance „uspět“ v maltských bankách je poměrně reálná, kdysi jsem měl otevřený účet u Ferratum Bank (ano - jde o onu nechvalně proslulou instituci poskytující mikropůjčky s RPSN v řádů stovek procent - dnes Multitude Bank, ale nyní účty pro retail již neposkytují), byl i úročen (dokonce nadprůměrně), ale v těchto jurisdikcích zase není až tak neobvyklé, že otevírají účet kdekomu (což může být i problém, viz kauzu maltské online banky Nemea Bank, které byla kvůli regulatorním nedostatkům odebrána licence v roce 2017 - pokud to naštvalo i maltské úřady, tak to byl asi docela průšvih)... Vedlejším specifikem je ještě i to, že maltské IBANy jsou šíleně dlouhé - čítají 31 znaků.

Při plánech s rušením účtů a zakládáním dalších v zahraničí je také nutno brát v potaz mimo jiné i to, že v jiných zemích můžou být v platnosti jiné daňové režimy - třeba na Slovensku je srážková daň 19 % a ta by se uplatnila i na korunové vklady. Legislativně správně by neměla banka v zahraničí banka neměla srážkovou daň strhávat nerezidentovi vůbec a ten by měl připsané úroky přiznat berňáku ve své zemi. U spousty bank jsem se setkal ovšem s tím, že i když jsem nahlásil daňovou rezidenci v ČR, tak srážkovou daň stejně aplikovali (úplně správně by měl daňovník stejně přiznat tyto úroky berňáku, byli by mu tedy zdaněné dvojitě), ostatně zajímavá diskuze k problematice proběhla i ve vlákně o slovenské VÚB bance, která poskytuje úročení korunových vkladů ve výší 6,15 % p.a.

Některé banky dokonce můžou službu, že kluenta budou vést v režimu daňového nerezidenta zpoplatňovat (tuším, že v tuzemsku jsem něco podobného zaznamenal u J&T banky). A když je už řeč o J&T, tak zrovna ta podle úrokového lístku platného od 16. ledna nemá nezajímavé úrokové sazby na eurových vkladech s výpovědní lhůtou (1 % p.a. 14 denní - 1,5 % p.a. 33 denní - 2 % p.a 3 měsíční): https://www.jtbank.cz/file/42779/Urokov ... _FO_CZ.pdf
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod pezzay 19. 1. 2023 19:43

..J&T:mega,nebo100K pokud už si tam byl ..jinak ne..
pezzay
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 19. 1. 2023 19:46

Však tady na fóru je každý milionář... :mrgreen:
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod .void 9. 2. 2023 21:08

Na Slovensku Prvá stavebná sporiteľňa nabízí spořící účet v eurech s úrokem 2,3 % p. a. Jen jsou tady dva menší problémy:
  1. úroky se připisují jenom jednou ročně ke konci roku nebo k dni ukončení smlouvy,
  2. účet lze zřídit jenom na pobočce nebo na dálku přes videohovor.
.void
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Prcek 10. 2. 2023 10:08

pezzay píše:..J&T:mega,nebo100K pokud už si tam byl ..jinak ne..

Já mám při založení nového vkladu přes internetové bankovnictví J&T na výběr jenom CZK. Na založení vkladu v eurech je nutné mít nějaké speciální oprávnění? Vy tam někdo máte tu možnost EUR?
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky...
Prcek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 10. 2. 2023 10:12

Musíš si v JT nejdříve založit běžný účet v EUR, převést na něj eura a následně ti půjde založit vklad/spoření v EUR.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Prcek 10. 2. 2023 10:44

Jo to dává smysl :-), díky.
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky...
Prcek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jumpmans 22. 2. 2023 11:43

v JT mi to nabizi EUR vklad s 14 denni vypovedni lhutou s minimalni castkou 3000 EUR. Aktualni urokova sazba 2.5%
jumpmans
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 22. 2. 2023 11:57

Nojo, JT má od dnešního dne nové vyšší úrokové sazby pro EUR vklady https://www.jtbank.cz/file/42779/Urokov ... _FO_CZ.pdf U běžícího vkladu s 33denní výpovědní lhůtou mi sazbu změnili z 1,5% na 2,6% :tleskani
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod drummond 22. 2. 2023 14:20

Jo, jo, na tříměsíčním už mi svítí 2,8%. To už celkem jde (zvedli to z 2,0%), úroky tak už nejsou v radu desítek EUR čtvrtletně, ale bude to pres sto eček. No, na ulici to neleží a celá rada bank v EU toto zdaleka nenabízí. JT palec nahoru.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod .void 1. 3. 2023 23:31

Pro nás nevyužitelné, ale stejně zajímavé: J&T nabízí lidem žijícím v Německu spořící účet s jednodenní výpovědní lhůtou v eurech s úrokem ve výši 2,5 % p. a. s garancí do konce června.

U nás takovou sazbu nabízí jenom u vkladů se 14 denní výpovědní lhůtou a střadatel musí alespoň jednou protočit milion (nebo 10 tis. eur) kvůli založení vkladu.
.void
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka