Ve většině evropsých zemí si nebude možné otevřít účet online u běžných kamenných bank, procesy jsou navázané na nějaký místní druh ověření identity podobné NIA ID, třeba v pobaltí eID, nebo v Beneluxu itsme, které mají k dispozici zpravidla rezidenti, resp. občané dané země. Méně problematické to bude zejména u „neobank“ typu N26, bunq, Revolut, atd., ale tyto právě poskytují úročení na vkladech spíše výjimečně.
Šance „uspět“ v maltských bankách je poměrně reálná, kdysi jsem měl otevřený účet u Ferratum Bank (ano - jde o onu nechvalně proslulou instituci poskytující mikropůjčky s RPSN v řádů stovek procent - dnes Multitude Bank, ale nyní účty pro retail již neposkytují), byl i úročen (dokonce nadprůměrně), ale v těchto jurisdikcích zase není až tak neobvyklé, že otevírají účet kdekomu (což může být i problém, viz kauzu maltské online banky Nemea Bank, které byla kvůli regulatorním nedostatkům odebrána licence v roce 2017 - pokud to naštvalo i maltské úřady, tak to byl asi docela průšvih)... Vedlejším specifikem je ještě i to, že maltské IBANy jsou šíleně dlouhé - čítají 31 znaků.
Při plánech s rušením účtů a zakládáním dalších v zahraničí je také nutno brát v potaz mimo jiné i to, že v jiných zemích můžou být v platnosti jiné daňové režimy - třeba na Slovensku je srážková daň 19 % a ta by se uplatnila i na korunové vklady. Legislativně správně by neměla banka v zahraničí banka neměla srážkovou daň strhávat nerezidentovi vůbec a ten by měl připsané úroky přiznat berňáku ve své zemi. U spousty bank jsem se setkal ovšem s tím, že i když jsem nahlásil daňovou rezidenci v ČR, tak srážkovou daň stejně aplikovali (úplně správně by měl daňovník stejně přiznat tyto úroky berňáku, byli by mu tedy zdaněné dvojitě), ostatně zajímavá diskuze k problematice proběhla i ve vlákně o slovenské VÚB bance, která poskytuje úročení korunových vkladů ve výší 6,15 % p.a.
Některé banky dokonce můžou službu, že kluenta budou vést v režimu daňového nerezidenta zpoplatňovat (tuším, že v tuzemsku jsem něco podobného zaznamenal u J&T banky). A když je už řeč o J&T, tak zrovna ta podle úrokového lístku platného od 16. ledna nemá nezajímavé úrokové sazby na eurových vkladech s výpovědní lhůtou (1 % p.a. 14 denní - 1,5 % p.a. 33 denní - 2 % p.a 3 měsíční):
https://www.jtbank.cz/file/42779/Urokov ... _FO_CZ.pdf