Nejvýhodnější změna CZK/EUR

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod PeterK. 9. 9. 2022 09:40

Ahoj,

Potřeboval by jsem koupit EUR za 1 milion CZK. Nejsem žádný finanční expert a vůbec se v této oblasti neorientuju. Takže by jsem preferoval jednodušší způsoby. Prošel jsem toto fórum a našel nějaké info, nicméně nikde to není ucelené. A zároveň se nikde nepíše o důvěryhodnosti daných firem. Ta suma jsou moje celoživotní úspory a tak si nemůžu dovolit o ně přijít.

Aktuálně mám účet v Unicredit ČR vedený v CZK kde mám uložené peníze. Zároveň mám účet v Unicredit SR vedený v EUR kam chci peníze dostat. Nezáleží, jestli bezhotovostně, nebo to převezu fyzicky.

Zároveň nevím, jak mám dokázat původ peněz (jestli to bude potřeba), vše mám z legálních příjmů. Stačí tedy doložit daňové přiznání?

Na základě informací dostupných na webu jsem si porovnal jednotlivé způsoby:

ČNB: 24,545

1. Převod z účtu UCB ČR na UCB SR:
- bez poplatku
- EUR: 25,408
- devizy za 1m: 39 358 €
2. Výběr CZK z účtu UCB ČR, změna v UCB SR a vklad na účet:
- Výběr hotovosti v Kč z účtu vedeného v Kč: 150 Kč
- EUR: 25,126
- Vklady v hotovosti na účet na obchodnom mieste: 2 €
- valuty za 1m: 39 791 €
3. europlatba.cz :
- devizy za 1m: 40 589 €
4. easyexchange.cz:
- EUR: 24,485
- devizy za 1m: 40 841 €
5. exhange.cz
- devizy za 1m: 40 584 €
- valuty za 1m: 40 479 €
6. roklen.cz:
- EUR: 24,618
- devizy za 1m: 40 617 €
7. revolut.com:
- premium za 179 Kč?
- devizy za 1m: 40 488 €
8. moneta.cz na pobočce:
- limit 100 000 Kč?
- EUR: 25,410
- valuty za 1m: 39 346 €
9. wise.com:
- devizy za 1m: 40 557 €
10. creditas.cz:
- EUR: 25,000
- Vklad hotovosti nad 500 000 Kč nebo ekvivalentu uvedené částky v cizí měně: 0,05 % z vkládané částky (tj. poplatek okolo 50 000 Kč?)
- valuty za 1m: 37 992 €
11. akcentacz.cz:
- EUR: 24,646
- devizy za 1m: 40 574 €
12. nekazanka-exchange.cz:
- EUR: 24,630
- valuty za 1m: 40 592 €
13. eurazastred.cz:
- mám tady nějaké záruky? Nebo se s někým domluvím a pak mně přepadnou a okradou?

Pro ucelení přikládám ještě info z tohoto fóra, co se mi podařilo najít:

Na Easychange se mi líbí, že má kurz veřejný na stránkách, tj. je stejný i pro velmi malé platby. Dle zkušeností ostatních se lze telefonicky dohodnout na lepším kurzu při směně vyšší částky. Pak je tu, samozřejmě, jejich služba Europlatba. Také nechtějí uzavírat smlouvy kvůli malým a jednorázovým transakcím, ale třeba bys je přesvědčil, jestli to auto bude opravdu drahé a případně navnadil, že to nebude úplně poslední transakce. Jak už máš uzavřenou rámcovou smlouvu, můžeš převést jakkoliv malou/velkou částku.

Mohu doporučit valuto.com (původně valutomat), lze založit virtuální účty v několika měnách, prodávat a nakupovat podle nabízených kurzů, které jsou o dost lepší než u bank a zdarma posílat do zahraničí nebo na český účet. Registrace je zdarma a vše funguje dobře, mám to odzkoušeno na platbě ze zahraničního EUR účtu -> účet Valuto, směna EUR->CZK

Revolut
- potřeba rámcovku?
- max 1000€/měsíc?
- komplikované?
- b00n: Do Revolutu bych osobně mega neposlal.
- tmx643: Revolut ale nemůžeš zaplatit na měsíc a pak zdarma zrušit. U premium je tam poplatek 350 Kč (16 eur) za zrušení. Pokud zrušíš během 14 dní, vrátí poplatek, ale naúčtují těch 0,5 % za směnu, jako bys měl standard.

Roklen
- pochybný web bez SSL
- zmrazí účet pri vysších sumách, potřeba dokladovat původ
- Nad 10 000€ se kurz u Roklenu zlepsi, u vyssich castek lze take vyjednat jeste lepsi pres telefon, po 8:30h

Degiro
- broker
- jen směr EUR - CZK

Moneta
- limit 500 000 Kč?

wise.com

citfin
creditas
Akcenta
SAB

slavo963:
Pri castkach 1mil+ je nejvyhodnejsi Revolut Premium (40 366.17€), Roklen (40 294.15€), Easychange(40 285.22€), Wise(40 268.20€), Moneta(40 260.12€)

http://www.eurazastred.cz/

http://www.nekazanka-exchange.cz/
VIP kupon: http://www.nekazanka-exchange.cz/kupon.php
Pro směnu v hodnotě 15.000 EUR nebo více, nezapomeňte kromě průkazu totožnosti vzít s sebou doklady prokazující původ peněžních prostředků, případně i doklady osvědčující účel a důvod směny.
PeterK.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 9. 9. 2022 09:51

EasyChange/Europlatba je OK, jestli ti vyšlo, že bys dostal nejvíce.

Fintechům se vyhni, pokud tam nemáš účet a ještě tam chceš převádět takovou částku. Stejně tak bych se vyhnul neznámým devizovkám, na které najdeš minimum recenzí.
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dr._lukas 9. 9. 2022 13:28

Za sebe asi Moneta a její směnárna, ovšem kurz bude lehce horší než Easychange
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 9. 9. 2022 13:31

Podívej se na SAB.cz, opakovaně mi vycházel značně líp než Roklen / Easychange (i když takový rozdíl jako rozdíl mezi devizovkou a bankou to nebude).

Pro jednorázovou transakci se případně ozvi v bankéři ve své bance, jestli nenabídne individuální kurz. Asi nebude tak dobrý, jako devizovky, ale zase je s tím míň práce.

Riziko protistrany jde zmenšit směnou po částech (u devizovek to nestojí žádné poplatky) – to taky trochu vyhladí kurz v případě nějakého divného výkyvu (ale libovolným směrem).
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod retron 9. 9. 2022 14:01

poptej se bankéře na dealing, RB a ČSOB v takových objemech dokáží nabídnout velmi dobrý kurz
retron
Přeborník

Odeslat příspěvekod TV_FAN 11. 10. 2022 15:25

Zdravim. A bude to rovnako vyhodne aj opacnym smerom? Mesacne potrebujem zmenit okolo 1000-5000 eur do ceskych korun. Teda nakupovat koruny a predavat svoje eura. Casom mozno aj opacne. Ma niekto skusenost? Revolut kurzy vychadzaju super, kazi to ale 0,5% poplatok za smenu. Plati sa nejaky dalsi poplatok aj ked sa tie ceske koruny potom nasledne posielaju medzi revolut uzivatelmi?
REVOLUT ODMENA ZA ZALOZENIE UCTU. REF LINK NA VYZIADANIE DO SZ
TV_FAN
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jjrr 11. 10. 2022 16:08

Výhodné to je oběma směry. Transakce mezi uživateli rvlt jsou zdarma v jakékoliv měně. Nevím ale, jestli musí mít protistrana otevŕen předem účet ve stejné měně, aby se jí to nesměnilo do jiné měny?
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Tatar77 14. 10. 2022 08:33

Zdravim, muzete mi prosim doporucit dobrou smenarnu v Praze na Eur a USD? Smenarny v bance si stale uctuji poplatky?
airalo.com - appka na eSIMky po celým světě (data) - zaregistruj se a získáš 3$. Promo kód je JAKUB1888
Tatar77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lafayette16 14. 10. 2022 08:37

TV_FAN píše:Zdravim. A bude to rovnako vyhodne aj opacnym smerom? Mesacne potrebujem zmenit okolo 1000-5000 eur do ceskych korun. Teda nakupovat koruny a predavat svoje eura. Casom mozno aj opacne. Ma niekto skusenost? Revolut kurzy vychadzaju super, kazi to ale 0,5% poplatok za smenu. Plati sa nejaky dalsi poplatok aj ked sa tie ceske koruny potom nasledne posielaju medzi revolut uzivatelmi?

Já zase potřebuju měsíčně kupovat cca 5000 €. (Tedy po omezenou dobu, možná rok).
Tak to můžeme dát dohromady.
Lafayette16
Diskutér

Odeslat příspěvekod saabik 14. 10. 2022 08:50

Tatar77 píše:Zdravim, muzete mi prosim doporucit dobrou smenarnu v Praze na Eur a USD? Smenarny v bance si stale uctuji poplatky?

Alfa Prague
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod LaNov 16. 10. 2022 09:05

Lafayette16 píše:Tak to můžeme dát dohromady.

Platební instituce SAB Finance tvrdí, že má nejlepší kurzy díky tomu, že provádí tzv. „párování“, tedy že právě dávají dohromady zájemce o prodej a koupi eur. Jak moc to funguje netuším, možná je to jen marketingová hláška, kterou mají i na webu.
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod jjrr 16. 10. 2022 10:18

Napŕímo s cizím člověkem bych to ale neriskoval, může to skončit trestním stíháním pro § 217 tr.z., protože nevíš, odkud jeho peníze pochází.
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod doonio 16. 10. 2022 19:16

TV_FAN píše:Zdravim. A bude to rovnako vyhodne aj opacnym smerom? Mesacne potrebujem zmenit okolo 1000-5000 eur do ceskych korun. Teda nakupovat koruny a predavat svoje eura. Casom mozno aj opacne. Ma niekto skusenost? Revolut kurzy vychadzaju super, kazi to ale 0,5% poplatok za smenu. Plati sa nejaky dalsi poplatok aj ked sa tie ceske koruny potom nasledne posielaju medzi revolut uzivatelmi?

Mám podobnou situaci, a převádím každý měsíc, nebo čtvrletně přes devizovku Akcenta a neměl jsem s nimi zatím jediný problém. Peníze posílám přes SEPA platbu a do pár hodin mám CZK na svém účtě. Jednoduché, rychlé a bez poplatku. Mají právě min. limit a to je 1000€, pod něj jsou tam nějaké menší poplatky, ale to tě trápit nemusí..sám píšeš >1000€. A pokud jsi živnostník a založíš si u nich registraci, máš ještě o chlup lepší kurz (asi stejný jako a Revolutu, ale právě bez fííčka)
doonio
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod TV_FAN 16. 10. 2022 23:29

ok diky vsetkym za odpoved. Ma niekto skusenost s posielanim vacsich sum revolut uzivatelom a oni si to nasledne bezproblemov poslu na cesky ucet? Kolko vlastne trva revolut platba v czk na vlastny alebo iny bankovy ucet v czk?

zatial jedine revolut si transparentne viem overit kolko je kurz (vyzera najlepsie). Pozrel som si tu akcentu. Akcenta vyzera, ze ma nejaky dalsi poplatok ak je smena do 2500 eur. ale ze su "najvacsia" devizovka v strednej europe.. Nerozumiem, preco je vyhodnejsi kurz s zivnostneskym opravnenim? pomohla by transparentna tabulka a uzivatelska skusenost...

roklen sa uz pokazil, ma horsie kurzy, tie vidno na stranke. ten sab zase pise, ze ma najlepsie kurzy v celej konkurencii, ale kurz neverejny... Osobne ma zaujima nejake relevantne porovnanie kurzov povedzme od rozumnejsej hladinky 1000 eur a viac. konecny kurz je rozhodujuci a rychlost poslania v ramci bankovych uctov z a do devizovky. To predpokladam bude vsade hned online vysporiadane ?? diky
REVOLUT ODMENA ZA ZALOZENIE UCTU. REF LINK NA VYZIADANIE DO SZ
TV_FAN
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 17. 10. 2022 06:23

Akcenta razí individuální kurzy, tj. strašně moc záleží na tom, jakou "přirážku" ti nastaví. Pak se orientuje více na velké částky a pravidelné převody, proto ty poplatky u malých plateb.

Pro malé platby je o něco vstřícnější Easychange, ta má naopak kurzy pevné bez ohledu na částku (při opravdu velkých objemech lze přes telefon vyjednávat, ale určitě ne v řádech tisíců eur).

Pak je tu ještě Fortissimo (devizy.cz), ti uzavřou smlouvu s kýmkoliv, ale jejich kurzy se odvíjí od výše převáděné částky.

Hodně lidí si chválí směnárnu Monety v aplikaci
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Další stránka