AML + evidence skutečných majitelů a banky

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod retron 2. 1. 2023 11:45

To asi sedí, nás prudilo FIO, také kvůli zahraniční platbě, ale bylo to o pár řádů vyšší platba.
retron
Přeborník

Odeslat příspěvekod ripper6 24. 1. 2023 22:04

A bude hur...
Dotaz: co uvest, kdyz nevim jiste jak budu nakladat s hotovosti? :)

Proste vyberu treba 100tisic a mam je doma do polstare a nebo jeste nejsem rozmyslen zda je nevymenim za euro / dolar, pripadne nevim zda je neposlu jako prispevek stare mamince?
Co by hrozilo, kdyz bych uvedl pravdu, ze jeste nevim? :(

Hadam ze blokace, mozna ani nevydani. Pripade mensi banky napr AirBank po vyberu z bankomatu asi poradne nahaneni od FU?

Komerční banka v přehledu změn platných od března uvádí mimo jiné informaci týkající se omezení hotovostního platebního styku.

Před provedením výběru hotovosti nebo směnárenské služby je banka oprávněna vyžadovat informace anebo dokumenty k ověření dalšího nakládání s hotovostí,

zdroj:
https://echo24.cz/a/HZufA/zpravy-ekonom ... -hotovosti?
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Rop 24. 1. 2023 22:12

Pokud vybíráš peníze a nevíš proč tak jsi podezřelej. Buď FAU nebo docentu Chocholouškovi.

Každopádně banka tě může udat na FAU, nebo ti zrušit účet. Nic horšího se ti ze strany banky stát nemůže.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod jjrr 25. 1. 2023 03:10

Také může peníze bloknout.

Co je na tom špatné, že to zvyšuje náklady bank na SW, zaměstnance, bankám se přestane vyplácet poskytování služeb zdarma. Akorát to povede ke zdražování, přitom moc účinná ta opatření nejsou, iT podvodů na klientech bank neubývá ale přibývá.
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Rop 25. 1. 2023 08:03

jjrr: Pleteš jablka a koně. AML není o prevenci IT podvodů. AML = opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. To je zaměřeno na majitele, zda nepere špinavé peníze či nefinancuje terorismus a případně na osoby, které "pod jménem" majitele perou špinavé peníze či financují terorismus.
Ochrana před podvody třetích osob vůči majiteli je zcela samostatnou disciplínou.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod MirekM. 25. 1. 2023 08:43

Posledními dvěma kroky bude očipování všech a zrušení peněz, aby úředníci věděli, kdy a kde se kdo nachází a kdy a kde si koupil hajzlový papír ... :-(
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod jjrr 25. 1. 2023 13:14

Rop píše:jjrr: Pleteš jablka a koně. AML není o prevenci IT podvodů. AML = opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. To je zaměřeno na majitele, zda nepere špinavé peníze či nefinancuje terorismus a případně na osoby, které "pod jménem" majitele perou špinavé peníze či financují terorismus.
Ochrana před podvody třetích osob vůči majiteli je zcela samostatnou disciplínou.

Já si to nepletu, probíhá to např. tak, že poškozenému převedou podvodem peníze na účet druhé osoby, která reagovala na nabídku výdělku u nějakého internetového inzerátu, ta dle pokynů vybere peníze z bankomatu a nasází je do bitcoinmatu, za což dostane odměnu pár tisícovek, tím se dopouští přečinu legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti dle § 217 tr.zákoníku, ale AML tomu zabránit nedokáže. Banky to nedokáží detekovat, nedokáží zastavit výběr z bankomatu. Účet druhé osoby zablokuje až policie na základě oznámení poškozeného, banka nezjistí sama nic. Podvodníka se nepodaří sice zjistit, ale ta osoba legalizující výnos z trestné činnosti zjistitelná je a tento čin je trestný i je-li páchán z nedbalosti, není třeba úmyslného zavinění.

https://www.policie.cz/clanek/budes-jen-vybirat-a-posilat-penize.aspx
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod LaNov 25. 1. 2023 22:53

MirekM. píše:Posledními dvěma kroky bude očipování všech a zrušení peněz, aby úředníci věděli, kdy a kde se kdo nachází a kdy a kde si koupil hajzlový papír ... :-(

Ne. nebude. Klasický argumentační faul "šikmá plocha". Sorry, vím, že to sem napatří, ale neudřel jsem se. Tato argumentace je rozšířená jako mor - už se stává i důvodem pro navrhování ústavních zákonů! Ach jo ...
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod MirekM. 26. 1. 2023 12:57

LaNov píše:
MirekM. píše:Posledními dvěma kroky bude očipování všech a zrušení peněz, aby úředníci věděli, kdy a kde se kdo nachází a kdy a kde si koupil hajzlový papír ... :-(

Ne. nebude. Klasický argumentační faul "šikmá plocha". Sorry, vím, že to sem napatří, ale neudřel jsem se. Tato argumentace je rozšířená jako mor - už se stává i důvodem pro navrhování ústavních zákonů! Ach jo ...

Jen jsem reagoval na obštrukci s odesláním "blbých" 110€. :-)
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod Roundup 10. 2. 2023 16:46

Fio mě v říjnu začalo obtěžovat požadavkem "Žádost o aktualizaci klientských údajů u Fio banky". Zkoušeli to několikrát, nereagoval jsem, v lednu napsali:
Dobrý den,
je nám to velmi líto, ale jsme nuceni Vás touto cestou informovat o tom, že jsme byli nuceni omezit Vaše služby. K omezení Vašich služeb jsme museli přistoupit z důvodu neaktuálních údajů.
Pravidelnou aktualizaci údajů o klientech jsme nuceni vyžadovat v souladu s platnými zákonnými předpisy.
Pro znovuobnovení Vašich služeb je potřeba se přihlásit do internetového bankovnictví a aktualizovat Vaše údaje. Aktualizaci údajů můžete rovněž provést na některé z našich poboček.
Děkujeme.
Vaše Fio banka
-------------
Už se s tím někdo setkal, že by si mu (jakákoli) banka troufla zablokovat účet z takového pochybného důvodu?
Nijak mi na tom nezáleží, je mi k ničemu, Fio už nemá žádnou konkurenční výhodu. Klidně ať ho třeba zruší, léta jsem ho nepoužil - ale ta drzost :-)
Podotýkám, že mám účty u dalších 6 bank a ŽÁDNÁ z nich nechtěla aktualizovat údaje.
Znamená to, že tyto ostatní banky nemusí dodržovat zákony o kterých Fio mluví, nebo se FIO snaží navíc zbytečně buzerovat klioše?
Roundup
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 10. 2. 2023 17:25

To, že banky požadují aktualizaci osobních údajů (například aktualizaci občanského průkazu), je celkem běžné. Při nespolupráci mohou účet i zrušit, nejenom zablokovat. Menší banky jsou v tomto ohledu aktivnější a důraznější, než ty větší banky, jelikož jsou více pod kontrolou ČNB.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 10. 2. 2023 17:32

Standardný proces dle AML zákona. Prostě s nimi nespolupracuješ při identifikaci - viz § 15 odst. 1 písm. a) bod 1 a písm. b) AML zákona:
(1) Povinná osoba odmítne uskutečnění obchodu nebo navázání obchodního vztahu anebo, není-li to zvláštním právním předpisem vyloučeno, ukončí obchodní vztah v případě, že je dána povinnost identifikace nebo kontroly klienta a
a) klient
1. se odmítne podrobit identifikaci,
b) z jiného důvodu nelze provést identifikaci anebo kontrolu klienta,

Buď rád, že ti nezrušili účet. Mimochodem dneska do návrhu novely AML zákona přistál návrh na zdvojnásobení sankcí pro povinné osoby.
Rop
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka