AML + evidence skutečných majitelů a banky

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod LaNov 14. 3. 2024 22:23

Teď jste mi připomněl: nedávno jste v příslušném vlákně vehementně tvrdil, že prý Trinity dělá něco špatně při identifikaci nových klientů. Ptal jsem se známého a ten se jen zasmál a že prý je vidět, že neděláte v bance a řekl jen "§ 11 odst. 7 písm. g" (doufám, že si ti pamatuju dobře). Tak a machrujte ;-)
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod 123123123 15. 3. 2024 05:46

Spíš TB postupuje špatně při zakládání nových účtú u existujících klientů, protože úplně zbytečně při tom postupuje, jako kdyby to byl nový klient.

Také je chyba, že vyžaduje první platbu z účtu vedeného na stejné jměno a příjmení, ale už neověří, jestli je to opravdu účet toho klienta např. výpisem z účtu, v ČR je spousta osob se stejným jménem a příjmením. A vylákat od někoho platbu 1 Kč s nějakým textem ve zprávě pro příjemce musí být jednodußší, než ty vylákané desetitisícově a statisícové platby, které se normálně stàle dějí i přes veškerá varování bank a novinářů.
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Rop 15. 3. 2024 08:48

Tak si ten § 11 odst. 7 AML zákona tu rozebereme u nového klienta, který je fyzickou osobou:
(7) Povinná osoba, s výjimkou povinné osoby podle § 2 odst. 1 písm. c), může postup podle § 8 odst. 1 až 4 nahradit provedením identifikace fyzické osoby, která je klientem, nebo fyzické osoby jednající za klienta, tak, že
a) klient, který je
1. fyzickou osobou, zašle povinné osobě kopie příslušných částí průkazu totožnosti a nejméně jednoho dalšího podpůrného dokladu, z nichž lze zjistit údaje podle § 8 odst. 2 písm. a), pořízené podle § 10 odst. 4,
2. právnickou osobou, zašle povinné osobě doklad o své existenci a své identifikační údaje nebo si povinná osoba existenci a identifikační údaje klienta zjistí z veřejného rejstříku nebo evidence svěřenských fondů, nebo
3. svěřenským fondem, zašle povinné osobě doklad o své existenci a své identifikační údaje,
b) v případě, že za klienta jedná jiná osoba, klient zašle kopie dokladů podle písmene a) bodu 1 fyzické osoby oprávněné jednat za něj v tomto obchodu nebo obchodním vztahu a oprávnění této fyzické osoby k jednání za klienta,
c) povinná osoba zaznamená a ověří údaje a oprávnění zaslané podle písmen a) a b) a nemá pochybnost o skutečné totožnosti klienta nebo osoby, která za klienta jedná,
d) povinná osoba uzavře s klientem o tomto obchodu nebo obchodním vztahu smlouvu, jejíž obsah bude zaznamenán v textové podobě,
e) klient hodnověrným způsobem prokáže existenci platebního účtu vedeného na jeho jméno u úvěrové instituce nebo u zahraniční úvěrové instituce působící na území členského státu Evropské unie nebo státu tvořícího Evropský hospodářský prostor,
f) první platba z této smlouvy bude provedena klientem prostřednictvím účtu podle písmene e) a
g) umožňuje-li to daný platební systém, bude tuto platbu doprovázet informace o účelu identifikace a označení povinné osoby, spolu se jménem a příjmením fyzické osoby, která dala platební příkaz k provedení platby podle písmene f); je-li klientem fyzická osoba, za kterou nejedná jiná osoba, a odůvodňuje-li to hodnocení rizik podle § 21a, není třeba zasílat kopii podpůrného dokladu podle písmene a) bodu 1, doprovází-li platbu tato informace.

K jednotlivým písmenům:
a) - ve spojení s písm. f) splněno
b) - není potřeba
c) - pravděpodobně provedeno
d) - splněno
e) - nesplněno
f) - protože nesplněno e), tak nesplněno f)
g) - splněno

Já machrovat můžu, já ten zákon mám v malíku :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod LaNov 15. 3. 2024 10:32

Zbytečně moc písmenek. "Hodnověrně prokáže" řeší banky poznámkou, naprosto v souladu s výkladem FAÚ. Sorry. :D
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Jirka1277 15. 3. 2024 13:57

Pánové, nerad plevelím forum (obzvláště, kde jeden zdatný (odborně) uživatel odolává nájezdu rádobyvtipných, případně trollících komentářů) svým dalším dotazem, ale:
nechce se mi dávat (tak nějak z principu) nikomu žádnou kopii svých dokladů, pokud neprokáže právní zájem ve vztahu k AML, konrétně mi jde o naplnění:

Metodického pokynu č. 8 FAU ze dne 17. srpna 2023 určeného povinným osobám dle § 2 zákona 253/2008 Sb., který, zejména v návaznosti na Část 2 - Kopírování průkazů totožnosti klienta povinnou osobou v odstavci II - Běžná identifikace klienta a kontrola klienta stanoví, že postačí pouze předložení dokladů (občanský průkaz nebo řidičský průkaz nebo pas) – v případě, kdy vyhodnocené typové riziko je ze strany povinné osoby nízké.

Poprosím Vás tedy o informaci, zda vyhodnocení typového rizika ML/TF při žádosti o zřízení produktu Banky – Spořícího účtu pro nepodnikající Subjekt – Společenství vlastníků jednotek je natolik vysoké, kdy je ze strany Banky nutné obdržení kopie dokladů totožnosti jednajících osob, případně jejich prostá kontrola (opis údajů). Nahlášení rizikového klienta FAU se neobávám ...
Strašidelným příběhům půjček na falešné doklady se snažím vyhnout - resp. budí pochybnost o reálné snaze naplnění AML zákona. Chápu, že povinné Subjekty budou argumentovat "vyšším dobrem", předběžnou opatrností, apod (nejsem právník, publikuji subjektivní pohled na věc).

Poprosím o stanoviska praxe znalých kolegů :-)
Děkuju za nasměrování , Jirka
Jirka1277
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ripper6 18. 3. 2024 13:09

MarKom píše:Ano, pak může přijít postih, ale co to je 150k pro takovou realitku?

A co to je pro takovou smenarnu v Praze? :-) AML zakon tim vyhrozuji jedine banky. Komu se to nestalo (ze nekdy zapomene nebo neresi uctenku).
Jdu nedavno Prahou do smenarny, chci si koupit USD tedy Americky dolar. Menim ze chci za svoje penize CZK asi cca 2000 USD.
V pohode mi to smenili VIP kurzem, nic vic nechteli. Odchazim a pak mi dochazi, ze bych mel mit snad uctenku ne? Ukazat OP? Vubec se to neresi.
Takze pokud ma nekdo prachy nekde v hotovosti, prinese nekde par desitek tisic a smeni to na EURa nebo USD tak uplne v pohode vypere treba tech 150k ;-)
dela to treba alfaprag 8-)
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod fc70 18. 3. 2024 15:21

• Vyměnit svoji hotovost za svoji hotovost ve většině situací nic nevypere
  • Už byly směnárny s hezkou pokutou za nedodržování AML, i když netuším, jestli je to dost odstrašující
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod budman 18. 3. 2024 17:28

ripper6 píše:
MarKom píše:Takze pokud ma nekdo prachy nekde v hotovosti, prinese nekde par desitek tisic a smeni to na EURa nebo USD tak uplne v pohode vypere treba tech 150k ;-)
dela to treba alfaprag 8-)

Změna měny není "vypráním" - pořád máš ve výsledku finance se stejným původem, jediné čeho jsi tím docílil, že jsi se zbavil konkrétních fyzických bankovek (pro případ jejich evidence třeba z nějaké loupeže)
budman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ripper6 18. 3. 2024 18:30

budman: Ja spis docilil toho, ze bankovky byly z bankomatu, takze ted ze smenarny mohu doufat ze alespon ty co jsem dostal, nejsou z nejake loupeze :D
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod LaNov 25. 3. 2024 22:08

Praní v praxi: https://hanacka.drbna.cz/zpravy/31177-muz-z-jesenicka-pral-penize-pres-jeho-ucty-prosel-milion-dostal-jen-par-tisicovek-nyni-mu-hrozi-vezeni.html Škoda, že se nedovíme, jestli jeho aktivitu zachytila banka (a pak ho skřípli benga) nebo se na něj dostali jinak.
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Jouda.III 10. 4. 2024 09:38

Nechci zakládat nové téma a nechce se mně procházet obchodní podmínky 10 bank.
Hlásili jste svojí bance změnu čísla při výměně občanského průkazu?
Bývalý místopředseda ruské centrální banky:
"V pondělí dojde na měnovém trhu ke katastrofě"
Jouda.III
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JoKaHo 10. 4. 2024 09:45

Ne
JoKaHo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jouda.III 10. 4. 2024 09:52

Air...
O změně vašeho občanského průkazu se dozvíme automaticky ze základních registrů státní správy. Nemusíte nám tak o změně dávat vědět. Jakmile údaje aktualizujeme, pošleme vám o tom zprávu do internetového bankovnictví a mobilní aplikace.
Abychom měli jistotu, že je vše správně, budeme od vás potřebovat oboustrannou kopii platného občanského průkazu.
Bývalý místopředseda ruské centrální banky:
"V pondělí dojde na měnovém trhu ke katastrofě"
Jouda.III
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 10. 4. 2024 09:58

Většina bank si změnu OP sama zjistí i provede, osobně to mám ověřené v rámci nedávné změny OP, kterou jsem bankám nehlásil.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod JoKaHo 10. 4. 2024 10:16

Přesně tak. A banky co si tohle neumí zjistit, ani nepřijdou na to, že mám nový OP :) Nikdy jsem nepocítil ani nějaký postih, když se to pak dořešilo třeba až na pobočce s jinou věcí
JoKaHo
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka