AML + evidence skutečných majitelů a banky

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Akciový Klokan 22. 6. 2024 10:06

Najdu si novýho a převedu peníze. :-)
Jinak mě nevadí že si v bance okopirují OP. Mě vadí, že už nemohu ovlivnit, co se s tou kopii stane.
Nevěřte lidem nad 30 let. Mohli by mít znalosti a zkušenosti ! :-)))
Akciový Klokan
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 22. 6. 2024 10:19

I na osobní údaje získané pro účely AML platí GDPR. Včetně práva na informace, jak jsou zpracovávány osobní údaje (včetně kopie občanky). Jediné co ti tam nenapíšou je to, že kopii občanky poslali na FAU, když tě práskli.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Jouda.III 22. 6. 2024 10:20

Řešil jsem to před měsícem, při expiraci OP. Oběhl jsem banky, které mají kamenné pobočky, výslovně jsem uvedl, že si nepřeju, aby si OP skenovali, ale udělali z něj výpis, všude kecy, že se k tomu skenu nikdo nepovolaný nedostane, přesto podmínku akceptovali, udělali si výpis do PC, ve Fio a Air na papír, který jsem podepsal a oskenovali si ten.
Problém akorát s Max, tak tam jsem jim ofotil cestovní pas
Bývalý místopředseda ruské centrální banky:
"V pondělí dojde na měnovém trhu ke katastrofě"
Jouda.III
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pavels84 22. 6. 2024 10:32

Argumentace metodickými pokyny na mě platí až tehdy, pokud je podpořena relevantní judikaturou. Ani tak si ale nemyslím, že by si obsah mého příspěvku a toho metodického pokynu nějak zásadně odporovali.

I ve vztahu k tomu případu s bezdomovcem je pořízení výpisu zcela postačující k tomu, aby bylo dosaženo sledovaného účelu.

A nevěřím tomu, že zrovna ve Fiu, které tu řešíme, pracují s těmi kopiemi průkazů totožnosti v rámci AML více než tak, že je založí do šanonu/složky a udělá se fajfka, že AML je splněno.
pavels84
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 22. 6. 2024 10:52

Jouda.III: Když přijdeš osobně, tak odpadá důvod dělat sken. Logické a jasné.

pavels84: Jakou judikaturu máš na mysli? Jediná relevantní judikatura by bylo rozhodnutí NSS o sankci pro banku udělenou ze strany ČNB za porušení AML zákona. Nebo o co jiného by ses chtěl soudit?
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod yndezit 22. 6. 2024 11:08

Mně při osobní návštěvě ve Fiu občanku oskenovali.
Předpokládám, že jim teďka někde běhá po mailech.
yndezit
Nadšenec

Odeslat příspěvekod aaischa 22. 6. 2024 11:13

Rád bych se zeptal zdali někdo ví či má zkušenost se situací kdy člověk ukončí pobyt v ČR (aby mohl odevzdat a nemít OP)... Bude banku uspokojovat rodný list? Nebo člověku prostě zruší všechny účty či k tomu budou tlačit...?

Případně situace kdy si člověk nejde udělat novou OP po tom co mu propadne? Bude s tím též banka prudit?
aaischa
Nadšenec

Odeslat příspěvekod pavels84 22. 6. 2024 11:31

Rop: Jasně, to je typická situace a nemuselo by to nutně být rozhodnutí NSS, stačilo by i rozhodnutí krajského soudu. Ale teoreticky by mohl vzniknout i soukromoprávní spor klient x banka z titulu tvrzené diskriminace založený na tom, že z české občanky nám stačí výpis, ale určitému typu cizinců službu bez pořízení kopie pasu neposkytneme.

aaischa: Rodný list fungovat nebude, protože podle něj nelze vzhledem k chybějící fotce ověřit totožnost. Ale pokud končíš trvalý pobyt v ČR, tak bys měl mít cestovní pas, protože bez něj legálně nevycestuješ. Nevyřízením nové občanky porušuješ zákon, takže smůla a měl bys mít útrum.
Naposledy upravil pavels84 dne 22. 6. 2024 11:38, celkově upraveno 2
pavels84
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jouda.III 22. 6. 2024 11:35

Rop píše:Jouda.III: Když přijdeš osobně, tak odpadá důvod dělat sken. Logické a jasné.

Pro některé to až tak logické a jasné nebylo, chtěli mít kopii ve spisu
Bývalý místopředseda ruské centrální banky:
"V pondělí dojde na měnovém trhu ke katastrofě"
Jouda.III
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 22. 6. 2024 11:40

aaischa: Tak máš doklad jiného státu. Dokud nejsi ve vysoce rizikové třetí zemi, tak by to nemuselo být tak hrozné.
Pokud ti propadne občanka, tak banka prudí. Já taky prudím.

yndezit: A všichni se tlemí fotce, kterou tam máš ... je to jejich jediná zábava :lol: :roll:

pavels84: Jenomže krajáky se nezveřejňují. Soukromoprávní spor o co? Co bys konkrétně chtěl žalovat? Jaké ustanovení zákona by banka porušila?

Jouda.III: ono záleží na rizikovosti klienta a na nastavení jejich vnitřních postupů, do kterých člověk nevidí. Taky u některých klientů chci občanku a u některých si jen opíšu údaje.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod pavels84 22. 6. 2024 11:52

Yndezit to nejspíš myslel tak, že zaměstnanec banky si pošle sken z kopírky do mailu, z mailu si to nesmaže a až mu někdo nabourá účet, tak jeho občanka začne kolovat po světě.

Všechna rozhodnutí krajských soudů, která nebyla zrušena, jsou dohledatelná přes vyhledávač NSS. Jak už jsem psal, ten soukromoprávní spor by mohl mít základ v porušení zákazu diskriminace.
pavels84
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 22. 6. 2024 11:56

Tak mi takový spor najdi.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod pavels84 22. 6. 2024 12:08

Nechtěj po mě hledat rozhodnutí, o kterém nikde netvrdím, že existuje. Jde jen o příklad k tomu, že judikatura nemusí mít základ pouze v pokutě uložené za porušení AML povinnosti.
pavels84
Návštěvník

Odeslat příspěvekod octaviampi 22. 6. 2024 12:13

Argument s bezdomovcem je mimo. Proste si po deseti letech najdu jinyho.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod pavels84 22. 6. 2024 12:26

Na tomto místě se zase musím Ropova argumentu s bezdomovcem zastat, protože pokud to AML opatření znemožní využití stávajícího bezdomovce a vyvolává nutnost opatřit si nového, tak je z hlediska AML funkční. Jen si nemyslím, že je kvůli tomu třeba trvat na pořízení kopie občanky.
pavels84
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka