AML + evidence skutečných majitelů a banky

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fc70 22. 6. 2024 13:55

Hlavně když nenajdeš toho bezdomovce, přijdeš o přístup k tomu účtu.

Pokud je to účet na týden a nějakou krádež, tak to nevadí; pokud je pro dlouhodobé držení majetku a obcházení sankcí, tak ano.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 22. 6. 2024 15:47

pavels84: Jaké jiné možnosti na dálku v souladu s AML zákonem se nabízejí?
Mimochodem připomínáš mi kolegu Hajdučíka, který taky tvrdí, že všichni klienti daňových poradců jsou bez AML rizika, protože neexistuje žádný rouzsudek, který by daňového poradce odsoudil za porušení AML povinností :lol:
On asi žádný nebude, když Komora daňových poradců provedla kontroly u necelého promile daňových poradců a žádného neklepla přes prsty víc, než nápravným opatřením :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod LaNov 22. 6. 2024 16:38

neexistuje žádný rouzsudek, který by daňového poradce odsoudil za porušení AML povinností

Už ani to už možná neplatí, když si čtu výroční zprávu FAÚ za r. 2023, stranu 2:5 (aka "veselé historky ze života"), případ "Kreativní daňové poradenství" ... ( i když z toho bude klasické "krácení", ačkoliv téóčko podával FAÚ)
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 22. 6. 2024 17:04

Pokud daňový poradce bude odsouzen za trestný čin krácení daně, tak ho jenom vyškrtneme.

Tohle je evidentně jeden ze dvou případů, které nám FAU poslal. Ten první případ dopadl pro poradce dobře. Ten druhý bůh suď. Každopádně já nikdy nevím, zda doklady předložené klientem jsou správné nebo pozměněné. Někdy to praní se fakt poznává blbě.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod MirekM. 22. 6. 2024 21:28

Rop píše:Jouda.III: Když přijdeš osobně, tak odpadá důvod dělat sken. Logické a jasné. ...

Proč tedy po mě chtěli scan OP, když jsem zakládal účet na pobočce a dodnes más stejný OP jako při založení účtu na pobočce?
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 22. 6. 2024 22:36

Je možné, že jsi se stal rizkovým klientem, je možné, že v systému vnitřních zásad mají napsané ověření správnosti identifikačních údajů tak, že tě požádají o sken.

Kdybys chodil na pobočku vyřizovat vše osobně (jako tomu bylo před internetem), tak tvou občanku má v ruce úředník při každé transakci. Teď je to trochu anonymní a za počítačem může sedět kdokoliv. Viz můj příklad s bezdomovcem. Nebo třeba pes.
pes.jpg
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod pavels84 23. 6. 2024 07:34

Rop: Tak pokud řeším vztah mezi pořízováním kopie a výpisu z průkazu totožnosti, tak samozřejmě řeším otázku identifikace na pobočce, a nikoli na dálku. Nicméně i v tom druhém případě by ta komunikace neměla být vedena ve stylu, pokud nepošleš sken průkazu totožnosti, tak ti zrušíme účet. Prostě klient by měl dostat komplexní informaci o všech možnostech identifikace, které lze využít, včetně možnosti provedení výpisu z průkazu totožnosti na pobočce.

Pokud se jedná o tu absentující judikaturu, tak já z toho, že dosud žádná neexistuje, nic dovozuju. Poukazuju jen na to, že závazný výklad zákona podává soud, ne metodický pokyn. Takže metodickému pokynu, který je rekapitulací rozhodovací praxe soudů, přikládám dramaticky jinou váhu než metodickému pokynu, který vyjadřuje toliko názor jeho autora. A že se metodický pokyn neopírá o judikaturu kvůli tomu, že zatím žádná neexistuje, přitom nehraje žádnou roli.
pavels84
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 12341234 23. 6. 2024 07:44

Mozes si zakon vykladat klidne i po svem, ale pak si budes muset asi najit nejakou banku, ktera na tvuj vyklad pristoupi.
:D
12341234
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod olousek 23. 6. 2024 08:33

MirekM. píše:
Rop píše:Jouda.III: Když přijdeš osobně, tak odpadá důvod dělat sken. Logické a jasné. ...

Proč tedy po mě chtěli scan OP, když jsem zakládal účet na pobočce a dodnes más stejný OP jako při založení účtu na pobočce?

Jestli myslíš, skenem to, že si občanku na pobočce ofotí, tak je to z toho důvodu, že jsou líní a snadněji se jim dokazuje, že tě ověřili.

Musíš si trvat na tom, ať si opíší co chtějí, ale nefotí. Nebo ať ti dají svoji občanku, že si ji taky vyfotíš, to pak většinou dají pokoj.
olousek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 23. 6. 2024 08:55

pavels84: ten metodický pokyn ještě do loňska zněl "kopírujte vždy". Tak všichni kopírovali.
Teď už zní jen "kopírujte při riziku, nebo na dálku".

Ale což, za 3 roky tu máme nové nařízení AML a to teprve bude sranda :lol:
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod pan Y. 1. 7. 2024 16:17

A co mobilní operátoři, ti jsou v jakém postavení z pohledu "práva" na kopírování OP? Při návštěvě pobočky O2 si můj OP automaticky a bez dotazu na můj souhlas okopírovali a při námitce, že i bankám stačí opis a oni jsou jen mobilní operátor mi bylo řečeno, že "pokud neumožním zkopírování, tak se spolu nemáme o čem bavit". Krásnému jednání učí ty své pobočkové pracovníky...
“You and I have unfinished business.”
pan Y.
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 1. 7. 2024 16:38

AML zákon se na ně nevztahuje.

Souhlas s kopií jsi zřejmě dal odsouhlasením obchodních podmínek. Četl jsi je?
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Jouda.III 1. 7. 2024 16:41

pan Y. píše:A co mobilní operátoři, ti jsou v jakém postavení z pohledu "práva" na kopírování OP? Při návštěvě pobočky O2 si můj OP automaticky a bez dotazu na můj souhlas okopírovali a při námitce, že i bankám stačí opis a oni jsou jen mobilní operátor mi bylo řečeno, že "pokud neumožním zkopírování, tak se spolu nemáme o čem bavit". Krásnému jednání učí ty své pobočkové pracovníky...

To mám s novým OP taky za sebou. Na jedné pobočce problém, bez kopírování neuděláme změnu, tak jsem šel na jinou pobočku a tam si jenom opsala nové číslo. Takže to bude asi o přístupu
Bývalý místopředseda ruské centrální banky:
"V pondělí dojde na měnovém trhu ke katastrofě"
Jouda.III
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FRENKY33 9. 7. 2024 09:19

Mate nekdo zkusenost/informaci, jak banky reaguji, pokud (zdanlive) chaoticky v kratkych intervalech (treba i nekolikrat za den) presouvate vetsi castky (vyssi statisice az nizsi miliony) mezi svymi ucty u ruznych bank?
Penize neopusti "vlastnika". Jen se preskladavaji šuplicky ve skrini.
Je to pro ne nejaky alert?

Vzhledem k vyvoji urokovych sazeb asi podobne presuny nejsou ojedinele, ale ja to delam trochu jinak...penize "sesbiram" na "hlavni" ucty a z tama je pak nově "rozhazuju" do bank. Neco si obcas pak rozmyslim a presypavam zase jinam...atd
Muze to pusobit dost chaoticky (mnohdy jsou to fakt presuny tam a hned zase zpet), ale je to muj system.
Nerad bych narazil na nejake obstrukce ze strany bank.
FRENKY33
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaischa 9. 7. 2024 10:32

Mě už jen za Desítky tisíc na pár dní pozastavili okamžité platby a vše chodilo opožděně (asi manuální kontroly plateb)
aaischa
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka