AML + evidence skutečných majitelů a banky

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 9. 7. 2024 10:46

@aaischa: Jaká to byla banka? Fio?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod aaischa 9. 7. 2024 10:53

AirBank
aaischa
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Lenka_2 9. 7. 2024 20:01

Banka hlavně nemá jak poznat, jestli peníze posíláš sám sobě, nebo jiné osobě, která se náhodou jmenuje stejně (ledaže by to byl zrovna účet, ze kterého jsi posílal ověřovací platbu při zakládání).
Promokódy v profilu.
Lenka_2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod FRENKY33 9. 7. 2024 21:33

Predpokladam, ze v ramci nejakych overovacich mechanismu bank pozna banka, ze cilovy ucet patri stejne osobe jako zdrojovy.
Nejaky registr vlastniků uctu jiste existuje a banky do nej urcite pristup maji.
Bylo by divne, kdyby tomu tak nebylo.
FRENKY33
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 10. 7. 2024 05:11

Ne, banky zadny pristup k informacim v CEU nemaji, jsou jen povinnymi subjekty.

https://www.cnb.cz/cs/statistika/centralni-evidence-uctu/
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod ripper6 14. 7. 2024 14:49

Rop píše:pavels84: ten metodický pokyn ještě do loňska zněl "kopírujte vždy". Tak všichni kopírovali.
Teď už zní jen "kopírujte při riziku, nebo na dálku".

Ale což, za 3 roky tu máme nové nařízení AML a to teprve bude sranda :lol:

Ano s tim psem je to ukazano i ve filmu, ale presto jsem nekde cetl, ze je mozne ofiko a legalne vratit OP na urad :-) Obcan si tak muze ponechat jen pas a tim se prokazovat. Jen je to zivot slozitejsi.
Zajmalo by me, kolik bank potom v CR s pasem zalozi ucet, ale hadam ze budou chtit pak asi rodny list nebo jiny doklad totoznosti :hm
Treba v USA lidi neco jako je OP nemaji, takze tu taky v CR nejakym stylem asi musi umet zalozit ucet.
Jestli mBank trva tvrde jen na OP, tak proste u ni ucet nezalozi :-l

Co ten novy AML? Mozna me to uteklo, ale co to bude znamenat, budou jeste duslednejsi kontroly nebo budu muset vic prokazovat kde jsem nabral penize na uctu? :hm
Zlata hotovost.

Obrázek

-- 14. 7. 2024 15:57 --

Akciový Klokan píše:Jinak mě nevadí že si v bance okopirují OP. Mě vadí, že už nemohu ovlivnit, co se s tou kopii stane.

Bohuzel a co jsem videl i jinde, kde se OP kopiruji treba pro nove smlouvy ala mobilni operator, tak to je jeste horsi. Ty kopie se volne pak vali po stole a vidi to i uklizecka :D Takze proste bezpecnost? Priznam se ze jsem se na to vykaslal, proste spoleham na to, ze se to dnes overuje dalsima dokladama, potvrzenim na email, mobilem, vypisem uctu a sms jeste :-l

Tedy kdyby nekdo na me bral uver, ze asi bude muset mit kopii OP a treba pasu, pak telefon a vic to potvrdit.
Pokud jsem nic nepotrdil sms (mam mobil kde to nejde na net), nic jsem nepodepsal, nemelo byse to stat :-|
Neda se s tim nic moc delat, protoze ty firmy, maji casem vic a vic prisnejsi pravidla a reknou nechces udelat selfie s OP? :-) Jo ty se nevyfotis s tim OP pro ucel overeni a bezpecnosti? Vazeny kliente, to se omlouvame ale dana sluzba / ucet nemuze byt zrizena a jses vyresenej 8-)

Kamarad na to sel treba tvrde i za cenu poplatku, rekl jooo banker neco chce, tak na to kasle a plati i poplatek 50kc za kartu :-)) Prece to tam maj, at daj pokoj, vyplatu vidi ne.
Takze neumim si predstavit treba AML zakon, ze by mel prokazat na uctu kde vzal penize (i kdyz poctive z prace za leta), byse na to vykaslal at si financak trhne a udela co musi sam 8-)
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod P_H_ 5. 11. 2024 15:05

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... z-40495901
Česká národní banka (ČNB) uložila Fio bance pokutu 9,5 milionu korun za porušení zákona proti praní špinavých peněz. Podle pravomocného rozhodnutí, které ČNB zveřejnila, pochybila Fio banka při vyhodnocování rizik u některých klientů a nezajistila dostatečné proškolení části zaměstnanců. Fio banka serveru Peníze.cz sdělila, že uložení pokuty respektuje a že přijala nápravná opatření.

Až budete mít pocit, že banky s AML zbytečně prudí.
P_H_
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod octaviampi 5. 11. 2024 16:05

Jistěže zbytečně prudí. Pokud jim o něco jde, dokážou velmi účinně lobovat a bránit zájmy. Jsou v pozici vykonavatelů a nehnou ani brvou.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaaa 5. 11. 2024 19:32

Doufam, ze ta pokuta je i za to, jak me vzdy po prvni okamzite platbe zablokovali na den dalsi okamzite platby. CNB me pomstila.
:tleskani
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod DrholecR 5. 11. 2024 20:17

Tak určitě :-D :-D :-D
DrholecR
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod LaNov 5. 11. 2024 20:20

Ono je to totiž přesně obráceně :-) Pokuta se týká let 2019 - 2022, kdy byla banka zřejmě poněkud ležérnější v plnění AML povinností. Potom (viz posledních x-set příspěvků na téma Fio) banka prudce zpřísnila, blokuje, má nejnižší limit na okmažité platby za den (viz přehled, který tu nedávno byl). Přesto dostali pokutu (anžto ČNB jako správní ouřad řeší minulost). Teď je jen otázka, jestli Fio "udrží vysoký standard" (s blokování zjevně podezřelých plateb aaa :D )nebo opět trochu zvolní ...
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod aaaa 5. 11. 2024 20:31

No prave, ze me to po prvni platbe automaticky blokovali uz v lettech 2020, 2021, 2022.
;-)
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Rop 6. 11. 2024 09:21

Nejenom FIO tě blokovalo. Nejsem si jist, že je to bankou. Spíš je chyba mezi klávesnicí a židlí. :roll:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Urokovy turista 6. 11. 2024 10:45

Je to bankou.Nekolikrát jsem se u FIO takhle spálil, že mi okamžitá platba neprošla (nebo prošla jen jedna) a pak se mi okamžité platby přestaly nabízet klidně z pátku až do pondělí. Zpočátku jsem myslel, že jsem trefil výpadky. Až později jsem pochopil a zde se dočetl, že to není žádný výpadek, ale záměr. FIO je v okamžitých platbách naprosto nespolehlivá (dle mých zkušeností nejhorší ze všech), takže bacha na to - hlavně nepřevádět před víkendem či před svátkami!
Urokovy turista
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 6. 11. 2024 11:37

Je to bankou, ale myslím, že na tom má i podíl běžné užívání účtu, resp. nestandardnost transakce vůči němu. Je ale fakt, že třeba v Monetě a ČSOB účty obvykle užívám k několika transakcím max. v řádu desetitisíců celkem za měsíc a platba ve výši milionů je nijak nezaskočila.
drkarel
Inventář

Předchozí stránka