AML + evidence skutečných majitelů a banky

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod alc2022 15. 1. 2025 17:06

Ahoj,

chci se zeptat pritelkyne (vietnamka) dostala na email od Unicreditu ze ji zadaji o dolezeni puvodu prostredku, ktere ji chodi na jeji ucet. Mama splu rodinu a je na materske dovolene a nelibi se jim tam nejake prijmy od FO.

Pry staci i dolezeni formou cestneho prohlaseni. Jak to ma vubec vypadat? prijmy zadne cerne nema, pouze vlastni uspory, pripadne penize od me (primo, neprimo - ze sveho jineho uctu v jine bance) a pak ma jediny prijem z prodeje investice (castka pod 200k).

jo a jeste tam ma transakci kdy me posilala sve uspory kolem 1M ktere jsem chtel dat na svuj sporici ucet protoze unciredit nejak rusil tu sazbu (ale druhy den jsem to posilal zpet protoze jsme zjistili ze to nebyla pravda)

takze co s tim? zadny vzor cesneho prohlaseni nam nedala a ja netusim co se tam ma vubec psat..
alc2022
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mate59 15. 1. 2025 17:12

Ať doloží nebo oznámí bance odkud jí peníze chodí,banka to potřebuje kvůli AML.V případě nedoložení jí banka zablokuje a zruší účet.Formou čestného prohlášení vzor je na netu.Napsat ale pravdu.
mate59
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 15. 1. 2025 17:34

Tak počítám, že jde hlavně o ten 1M, a bude stačit, když napíše, že se jedná o příjmy od osob blízkých - partnera a o vlastní úspory. Čestné prohlášení obvykle vypadá "Já, XY, narozen ..., trvale bytem ..., čestně prohlašuji, že prostředky ukládané na můj účet č. ... vedený u Vaší banky pocházejí od osob blízkých - partnera a dále z vlastních úspor. Ve Velké Lhotě, dne ... Thi Nguyen (podpis)".

Taky má možná nějaké dávky a pokud se jim nelíbí nějaké konkrétní platby, tak je třeba je taky vysvětlit.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod alc2022 15. 1. 2025 18:59

Dik, zatim nespecifikovali nic takze dame generickou odpoved. Ten 1M je divny ze by to trigoval posilala je nejdriv me a pak obratem zpet.. to by teda AML postradalo logiku :D

-- 15. 1. 2025 19:27 --

Jen to moc nechapu, me ceskemu obcanovi chodi ruzne transakce sem a tam.. ona vietnamka na tom uctu ma transakci par a AML :D trosku rasismus hadam...
alc2022
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JoKaHo 15. 1. 2025 19:57

Nevím jak Vy, ale já když posílám mega, tak musím vyplnit důvod poslání prostředků. Koupě nemovitosti, investice, lepší úrok atd. Také u každé banky vyplňuji zdroj prostředků, očekávaný obrat, že nejsou z trestné činnosti atd. Pokud vyplním jako zdroj mateřská a pak pošlu mega, tak se banka ozve, hlídat to nechtějí, ale musí. Prostě AML buzerace.
JoKaHo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod alc2022 15. 1. 2025 19:59

ja osobne prevadim vetsi castky jak 1M jak na investicni ucty a mezi svejma uctama.. 0 AML requestu!

-- 15. 1. 2025 20:04 --

JoKaHo píše:Nevím jak Vy, ale já když posílám mega, tak musím vyplnit důvod poslání prostředků. Koupě nemovitosti, investice, lepší úrok atd. Také u každé banky vyplňuji zdroj prostředků, očekávaný obrat, že nejsou z trestné činnosti atd. Pokud vyplním jako zdroj mateřská a pak pošlu mega, tak se banka ozve, hlídat to nechtějí, ale musí. Prostě AML buzerace.

jasne to chapu, ale taky clovek ma nakou historrii a nasetrene penize pred materskou. asi bude snazit sve penize i zhodnotit nejen na sporaku, takze investice jsou zcela logicke (treba bitcoin, akcie apod) ... takze AML fajn, ale podle me dokud nezrusi cash tak je to jen usmevne...

navic tady evidentne neexistuje presumce nevinny a vlasnik uctu je terorizovan hrozbou zablokovanim pokud se nepodvoli nejakemu pruzeni zduvodnovani a prohlasovani ze jsou to jeho penize...
alc2022
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JoKaHo 15. 1. 2025 20:07

Buďte rád, máte o starost méně. Já už zažil, snad nějakou chybou, dotaz na původ peněz v rámci převodu mezi svými účty v rámci jedné banky. Jinak doporučuji postupovat dle pokynů banky a odpovídat pravdivě. V AML nařízeních větší smysl už dávno nehledám.
JoKaHo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod alc2022 15. 1. 2025 20:12

ja jsem nerad ze vubec nejake AML existuje a myslim, ze nase spolecnost kraci cestou ne prilis dobrou.. mnoho kontrol nevesti nic dobreho ve spatnem systemu...
alc2022
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 15. 1. 2025 21:00

alc2022 píše:Jen to moc nechapu, me ceskemu obcanovi chodi ruzne transakce sem a tam.. ona vietnamka na tom uctu ma transakci par a AML :D trosku rasismus hadam...
Možná to bude tím, že Vietnam je na šedém listu FATF, tedy pro EU vysoce riziková třetí země.
Úvahy o rasismu si strč za klobouk.

Mimochodem ČR se kvůli přístupu k AML blíží taky na šedý seznam FATF. Pak bude poslat jakoukoliv částku mimo EU. Podnikatelé se na to určitě děsně těší.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod LaNov 15. 1. 2025 21:07

Takže si to shrňme: nějaká Thi (AML dotazník: na mateřské) fakticky bez příjmů, dostala najednou od nějakého alc2022 na účet milion. Bylo by podezřelé, pokud by banka na to alert neměla.
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Vasek06 15. 1. 2025 21:25

to LaNov - přesně to mě napadlo ihned po přečtení story, nevím proč, ale zdá se mi to jako pohádka ...
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod octaviampi 16. 1. 2025 00:08

LaNov píše:Takže si to shrňme: nějaká Thi (AML dotazník: na mateřské) fakticky bez příjmů, dostala najednou od nějakého alc2022 na účet milion. Bylo by podezřelé, pokud by banka na to alert neměla.

Co je na tom podezřelého? Už jen to, že máme něco vyplňovat, je špatně. Krást lze úplně jinak. A banka udělá co? Zkontroluje deset let zpětně výplatní pásky? Těžko.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 16. 1. 2025 01:29

Jak se upozorňuje v https://www.cnb.cz/cs/dohled-financni-t ... -1.1.2009/? , „země původu“ je ze zákona povinně důvod přiřadit vyšší rizikový profil, bez možnosti banky to po prozkoumání neudělat.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod wert759 23. 1. 2025 12:30

Jak jsou na tom jednotlivé banky z pohledu AML co se týče spolehlivosti SEPA plateb? Vyplatí se pro EUR účty používat lowcost banky typu Moneta nebo FIO nebo jsou spolehlivější velké banky typu ČS, kde je sice za každou platbu patřičný poplateček, ale pak možná neprudí a nezdržují s každým vkladem k brokerovi, do směnárny nebo nějakého fintechu?
wert759
Návštěvník

Odeslat příspěvekod retron 23. 1. 2025 13:38

FIO prudí a zastaví platbu nutno odblokovat a není to hned ale zase umí SEPA instant a možná se při častějších platbách naučí. ČSOB prudí nepředvítalně, mBank semtam vyskočí pouze okno, ale už mi i bezdůvodně zablokovali kartu, ČS a RB neprudí vůbec
retron
Přeborník

Předchozí stránkaDalší stránka