jjrr píše:Bavil jsem se o tom se státním zástupcem, kterÿ jeden z těch rozsáhlejších IT podvodů dozoruje, a většinou to vychází ze států, který s ČR nespolupracují v rámci mezinárodní justiční spolupráce pŕi objasňování trestné činnosti, převážně Rusko a Ukrajina. Takže se všechna oznámení přijmou, sloučej podle použitých bankovních účtů, použitých cryptoadres, použitych domén, použitých tel.č, použitých emailovych adres, a odloží se to, pachatel neznámý.
A co jsem vyslýchal poškozené, tak při telefonických hovorech slyšeli od pachatelů vždy velmi dobrou češtinu s východním asi ukrajinským přízvukem.
Mám k tomu nějaké informace. Ano, operátoři už mluví česky, ale nejde o "ukrajinký" přízvuk, nýbrž o "východní" a je fakt poznat. Ti naháněči přes telefon jsou obecně původem z východního bloku, a je to velká směska, většinou jde o Ukrajinu a Rusko, pak taky Moldávii, Bělorusko, Lotyšsko, Arménii, Gruzii, Tádžikistán, Kazachstán. Nejsou to ale lidé, co teď během války přišli (zpět) do ČR a začali škodit. Tyto zločinné skupiny takto fungují stále, bez ohledu na situaci ve světě, politiku či státní příslušnost. A bacha, to je důležité, jsou propojení, ale navzájem se neznají. Systém funguje dencentralizovaně.
Pokud jde o policii obecně, tak zrovna ruská policie s českou docela fungovala, podobně ukrajinská. Ani oni tyto živly u sebe nechtějí a stíhají je. Problém je, že obě země teď mají úplně jiné starosti, tedy včetně státních orgánů a to je právě voda na mlýn těchto východních podvodníků. Policie končí tam, kde není snaha soudů, státních zástupců apod. A ti teď v Rusku i na Ukrajině mají úplně jiné starosti.
Faktem je, že i z pohledu mnoha policistů jde o lidskou hloupost, na kterou je škoda plýtvat prostředky. Prostě když je někdo blbej, musí za to zaplatit školné. PČR se pak raději soustředí na daňové podvody, kde jde také o velké peníze, ale o které přichází stát, ne finančně negramotní lidé.
Btw, s jedním podvodníkem jsem byl osobně v kontaktu. Poloviční Ukrajinec a Rus (matka+otec), žije v Německu, má normální práci a po ní dělá tyto podvody. (Vše jsem předal PČR, ale je to marný.)