Podvody - vylákání peněžních prostředků

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod mojmax 9. 1. 2024 10:29

Opět klasika - zaslání zboží přes "přepravní společnost":

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-zen ... y-40456575
mojmax
Diskutér

Odeslat příspěvekod slavo963 9. 1. 2024 10:50

Jak muze nekdo vyluxovat ucet bez autorizace plateb?
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod zivan 9. 1. 2024 11:11

Ono v tom clanku nebude vse, treba ze zadala udaje k prihlaseni do IB, pak na mobilu potvrdila prihlaseni utocnika k uctu, on si pridal nove mobilni zarizeni a to mu taky potvrdila. No a pak uz jen prevadel a potvrzoval vlastnim mobilem.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod slavo963 9. 1. 2024 11:14

Jsem myslel, ze jsou nejake mne nezname sofistikovane utoky.

No kdyz nekdo zautorizuje neco vice, nez platbu o ktere vi, ze ma odeslat, tak proti tomu se asi bojovat neda no.
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod mikocz 9. 1. 2024 11:21

Tohle potvrzuju z vlastní zkušenosti na Bazoši - občas tam dávám na prodej starší věci a téměř vždy mě okamžitě někdo kontaktuje, nějčastěji přes whatsapp, uvěřitelný profil, dokonce obrázek, dobrá čeština, že si pro to zboží pošlou kurýra atd. Vůbec se nedivím, že lidi naletí. Strašný kam to spěje.
mikocz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 9. 1. 2024 12:40

Ano Bazoš jen tím pověstný, sestra se takto už třikrát v poslední době na mě obrátila s žádostí o prověření, jakou "nabídku" jí hned poslali za jí vystavené věci (ať na to kouknu), klasicky s převodem peněz na její kartu skrz jejich podvrženou bránu, vypadající věrohodně jako brána PPL, DPD, jednou dokonce s možností výběru své banky ikonou a přesměrování na falešnou přihlašovací stránku IB v jejím případě Fio banky a podobně. Ale ta rychlost a precizní zpracování těch webů - mají tam na to ti šmejdi nějaký robot, vždy prý do minuty dvou první nabídky vypadající věrohodně, z čehož jsem jí jako znalý vyvedl. Tam to je síla :)
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod ripper6 9. 1. 2024 13:34

minarjo: a co potom az zavola umela inteligence AI, ze je banker a ze mi musi sdelit dulezitou informaci, kdy mi neco neslo ale pro overeni potrebuje par udaju? Rodne cislo, pripadne posledni cisla z kreditky.
Co mam delat abych to poznal? :)
Takto mi jednou volala HelloBank, ukazalo se az pozdeji se to opravdu byla operatorka.
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod zivan 9. 1. 2024 14:33

Jednou? Takhle mi vola nekdo skoro kazdy mesic z ruznych bank. Dulezite info, ale nemuze nic rict, dokud ji nereknu datum narozeni. Zrovna dneska to bylo jmenem Sporky, zenska se snazila nalakat na pobocku, ze pry tam zkontroluji email a udaje namigrovane z Hellobank, zrejme vubec nevedela, ze jsem mel u Sporky ucet jeste pred migraci kreditek.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ilja2001 9. 1. 2024 14:45

Tak zrovna u Spořky není problém si ověřit volající přes George.
ilja2001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ripper6 9. 1. 2024 15:14

zivan: jo z toho byli cely pryc, kdyz jsem jim nic nerekl :D Potom kdyz jsem to aktivne proveril, ze ukazalo ze sice chyba byla tehdy pri nastavovani limitu kk, ale ze mezi tim jsem to davno vyresil a tak me to uz nezajmalo :D
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod minarjo 9. 1. 2024 15:18

@zivan:
To oni musejí, ty klienty převedené s kreditkou z Hello bank obvolat, přestože už klienty ČS jsou z minulosti - také mi už bankéřka pobočky volala. Jsem jí říkal, že vše dělám přes George, dokonce jsem přes něj Zprávou bankéři přímo s ní už před Vánoci řešil změnu typu účtu na Plus, což tam viděla, ujasnila se tedy, že nic není z mé strany třeba (například nastavení inkasní splátky kreditky, což jsem nechtěl) a konec. Toto zrovna fakt podvod není, prostě mají nařízeno centrálou ty klienty s kreditkou exHB obvolat a ujistit se, že všemu rozumí a nic nepotřebují.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod budman 9. 1. 2024 18:50

ripper6 píše:minarjo: a co potom az zavola umela inteligence AI, ze je banker a ze mi musi sdelit dulezitou informaci, kdy mi neco neslo ale pro overeni potrebuje par udaju? Rodne cislo, pripadne posledni cisla z kreditky.
Co mam delat abych to poznal? :)
Takto mi jednou volala HelloBank, ukazalo se az pozdeji se to opravdu byla operatorka.

Poslední čísla z kreditky po mě teda nikdy nikdo z banky nechtěl a rodné číslo komplet při takovém telefonátu také ne, jen třeba libovolné dvě číslice za lomítkem (které jsou imho samy o sobě navíc bez dané pozice nějakému podvodníkovi k ničemu)... ale když bych měl podezření, tak ho pořádám o schůzku na pobočce, případně o zaslání té informace v rámci IB - ani jedno podvodník zfalšovat nemůže.
Hlavně reálně - neznám snad skutečný případ, že by banka někomu volala při podezřelé aktivitě na účtu a vyžadovala NEJDŘÍVE akci od majitele účtu, vždy to je tak, že banka podezřelou transakci sama blokuje a až následně žádá majitele účtu o odblokování, takže veškeré ty psycho argumenty stylu, že se vám ztrácí peníze z účtu a teď musíte nahonem něco (většinou hrozně absurdního) udělat jsou už v základu pitomost na kterou můžou skočit fakt jen lidé slabší duchem...
S AI bude spíš nemilá sranda v osobní rovině - dokážu si dost reálně představit vydírání skrze uměle vytvořené důkazy, experti to možná odhalí (doufejme), ale vysvětlete třeba manželce, že ta fotka, video nebo nahrávka rozhovoru s nějakou milenkou nejsou pravé, tam věřím že spousta lidí radši zaplatí než to riskovat
budman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod LaNov 9. 1. 2024 21:39

minarjo píše:Ano Bazoš jen tím pověstný, sestra se takto už třikrát v poslední době na mě obrátila s žádostí o prověření, jakou "nabídku" jí hned poslali za jí vystavené věci (ať na to kouknu), klasicky s převodem peněz na její kartu skrz jejich podvrženou bránu, vypadající věrohodně jako brána PPL, DPD, jednou dokonce s možností výběru své banky ikonou a přesměrování na falešnou přihlašovací stránku IB v jejím případě Fio banky a podobně. Ale ta rychlost a precizní zpracování těch webů - mají tam na to ti šmejdi nějaký robot, vždy prý do minuty dvou první nabídky vypadající věrohodně, z čehož jsem jí jako znalý vyvedl. Tam to je síla :)

Neprodávám věci na bazarech (dražší věci rozdám v okolí a pár stovek za blbosti mi nestojí za to, dám to na Nevyhazuj to a někdo si přijde), tak mě zaujala vytučněná pasáž. Neplatí při takových obchodech kupující převodem nebo na dobírku? Nemá toto ("převod prodávajícímu na kartu") klíčový red flag, pochopitelný i i pro BFÚ?
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 10. 1. 2024 00:24

Takto to oni nabízejí - na první pohled hezký web, kde máš možnosti buď klepnout na platební bránu a zadat údaje své karty pro následnou PŘÍCHOZÍ platbu (tedy služba typu MasterCard Moneysend apod., u nás ne moc rozšířená, ale třeba na východ od nás dost), nebo klepnout na logo své banky a ve falešném přihlášení do IB jim předat údaje a pak poslat SMS či jinou autorizaci (app), až o ni přes ten chat/SMS se smyšleným důvodem realizace platby požádají. Ano, my zde to většinou známe, ale ty weby (sestra poslala ten odkaz) fakt už vypadají často tak profi a bez gramatických či jiných chyb, jako když řešíte platbu na reálném e-shopu z těch X možností plateb. Ne každý je tak důvtipný, aby za takové situace podvrh odhalil, hlavně u té falešné stránky IB, ale mnozí i pro to přijetí na kartu, vysvětlené jako běžná inverzí karetní transakce od kurýra k odesílateli.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod dalich 10. 1. 2024 06:15

ripper6 píše:a co potom az zavola umela inteligence AI, ze je banker a ze mi musi sdelit dulezitou informaci, kdy mi neco neslo ale pro overeni potrebuje par udaju? Rodne cislo, pripadne posledni cisla z kreditky.

Pár skutečných telefonátů lidí z bank jsem v tomto kontextu trolil. Vždy po mně chtěli nějakou část RČ.
- A proč to po mne chcete?
- Je to osobní údaj, který znáte jen vy.
- To je blbost, je to veřejný údaj.
- Ne, osobní.
- Ne, veřejný, moje RČ je už léta na internetu.
- Tak to je vaše chyba, nesmíte jej nikomu dávat v rámci vaší bezpečnosti.
- Jo, ale moje RČ zveřejňuje přímo stát, tak si jej sami najděte a ověřte. Zkuste něco jiného než moje RČ.
- To nejde, chci po vás 2. a 4. čislici za lomítkem.
- Jak říkám, najděte si to. Dva kliky a můžete si to dopsat sami.
- Takže mi jej nedáte?
- Pořád to nechápete, co vám mám dát, když moje RČ je veřejné na internetu a vy jste líní si to zjistit?

Úděl plátců DPH s DIČ.

:mrgreen:
dalich
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka