Podvody - vylákání peněžních prostředků

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod P_H_ 21. 5. 2024 16:58

Dokonale zmanipuloval sedmdesátiletou ženu z Brna neznámý „bankéř“. Seniorku kvůli údajnému ohrožení jejích financí navedl k tomu, aby si ze svého účtu vybrala maximální možnou částku, v tomto případě 300 tisíc korun, a pak jí poslal QR kódy s tím, aby obnos vložila do bitcoinmatu. Vystrašená seniorka peníze do stroje cpala i přesto, že se ji snažil zastavit kolemjdoucí policista.

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-sen ... a-40472686
P_H_
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 21. 5. 2024 17:02

Tak to je docela výkon, naučit seniora používat Bitcoiny přes telefon. Ale byla pomalá, když kriminalista v civilu

“ Seniorce zachránil 264 tisíc korun z jejích úspor” z těch 300.000 ? Asi ji sebral telefon a převzal komunikaci :D

Takže tam stihla nastrkat jen 36 tisíc?
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod 123123123 21. 5. 2024 17:04

Ono je to jedno, ta organizace uz ji zna a zkusi na ni jiny figl.
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod vpe 21. 5. 2024 17:05

Tu organizaci jste měli odhalit, zakleknout na ně, a poslat za katr/ zpátky do války, tyhle východní hajzly podvodné! Neskutečná drzost co si dovolují.

Za seniorka by musela být dementní, aby jim znovu na to skočila, tak snad z této akce už musela procitnout, Ale je tu spousta jiných, kteří se nechají snadno ovlivnit
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod 123123123 21. 5. 2024 17:13

Never tomu, v 70 letech uz neni clovek nejbystrejsi, znaji jeji totoznost, tel.c., kolik ma penez v jake bance, vedi, o kolik penez prisla v bitcoinmatu, zkusi pres socialni inzenyring jinou fintu, treba ze vola policie, ze zajistila 36000 Kc v bitcoinmatu, ze ji penize muzou vratit, ale musi poslat tolik a tolik penez na ten a ten ucet, aby svych 36000 Kc odblokovala. ...
:D

Ja to zazivam dnes a denne, ze hlupaci prijdou na policii oznamit podvod, za par dnu prijdou znovu, protoze poslali podvodnikum dalsi penize. ...
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod vpe 21. 5. 2024 18:41

Není možný, aby jsi dement uvěřil tomu, že policie podmiňuje vyplacení peněz předchozím zaplacením, to už musí být IQ na úrovni 60, zbavení svéprávnosti
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod 123123123 22. 5. 2024 03:13

Vsichni tihle podvedeni by meli byt automaticky zbaveni svepravnosti, internet a telefon pouzivat pouze pod dohledem opatrovnika.
:tleskani
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod P_H_ 22. 5. 2024 09:41

vpe píše:Asi ji sebral telefon a převzal komunikaci :D

Přesně tak.
P_H_
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod LaNov 11. 6. 2024 19:41

Frčí další vlna podvodných telefonátů s hlasovým automatem prý z finančního úřadu (pokud někdo neví: https://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/media-a-verejnost/tiskove-zpravy-gfr/tiskove-zpravy-2024/varovani-pred-podvodnymi-telefonaty-a-sms ) akorát přešli ze slibování přeplatků na vyhrožování nedoplatky. Z klasických českých čísel, např. 603 16x xxx ...
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod FRENKY33 11. 6. 2024 20:11

Kdyz vite co delate, muzete na techto smejdech i neco trhnout. Ted frci podvod, ktery funguje jako prastare skorapky - nejdriv vas nalakaji a pak oskubou.
Taky mne ted o vikendu oslovili jestli si nechci vydelat "lajkovanim videi". Samozrejme jako celozivotni ajtak, starajici se mimo jine i o korporatni kyberbezpecnost, to pro mne byl prislib skveleho relaxu :)
Trhnul jsem na nich 125kc :)
Ale maji to promakane...jdou na vas synchronizovane ze dvou stran. Naborář na whatsappu a bankerka na telegramu (rikaji tomu financni oddeleni). "Náborář" vás úkoluje a "bankeřka" řeší výplatu.Vyzaduji "do kříže" preposilani screenshotu z konverzaci.
A žádná videa lajkovat nemusíte..je uplně jedno jaké screenshoty jim pošlete (poslal jsem jim 5x uvodní stánku youtubu a stačilo to...potrebujou jen vedet že "se chytáte" na udici. Akorat je potreba si hlidat, aby na tech screenshotech nebylo nic zneuzitelneho..treba google ucet apod.)

Pikantni je ze penize mi prisly od nejake Elisky z ceske sporitelny. Zjevne uz chycena obeť, plnici ukoly aby se dostala "ke sve investici".

Pak jsem je jeste zkousel oholit a tvrdil jsem, ze penize neprisly at je poslou znovu, že moc stojím o pokračování spolupráce :). Nesezrali to. Dokonce mi poslali ofoceny telefon s potvrzenim (eliska byla asi dost socka, bo telefon byl jak z praveku s rozbitym sklem..no hruza)

Celkove jsem se asi hodinu skvele bavil tim, jak si mysleli ze "maji dalsiho"
Naposledy upravil FRENKY33 dne 12. 6. 2024 12:10, celkově upraveno 7
FRENKY33
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod špecifickýtrh 11. 6. 2024 22:36

Akorát že jsi to netrhnul na šmejdech, ale podělal si Elišku. A nedivil bych se, kdybys ty peníze musel nakonec vracet. Ale jo, tenhle scam teď frčí, taky mi přišel na WA.

https://tydenikpolicie.cz/za-lajkovani- ... -internetu
špecifickýtrh
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FRENKY33 12. 6. 2024 06:14

Tak vida, tak ono slo jit az na 5 litru :)
Samozrejme vim, ze to platila Eliska a s radosti ji to kdykoliv vratim i s 10% urokem za pujcku.
Nicmene myslim ze v tomto pripade uz je nejakych 125 korun naprosto jedno..bohuzel pro Elisku

P.S. Ačkokliv i Eliška určitě v "náborové" fázi dosala svých "5 litrů" odměny, takže kdoví čí těch mých 125 korun nakonec doopravdy bylo...
Naposledy upravil FRENKY33 dne 13. 6. 2024 05:46, celkově upraveno 1
FRENKY33
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 12341234 13. 6. 2024 04:15

Defakto jsi se dopustil legalizace vynosu z trestne cinnosti, jeste k tomu umyslne, protoze jsi vedel, ze je to podvod, takze § 216/1 tr.zakoniku s trestni sazbou 4 roky, ale vztahuje se na tebe i § 216a tr.zakoniku, cili muzes dostat i mirnejsi trest, pokud hrozi pachateli podvodu trest mirnejsi nez legalizatorovi.

https://www.policie.cz/clanek/legalizace-vynosu-trestne-cinnosti-vedome-ci-z-nedbalosti-je-trestna.aspx
12341234
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod FRENKY33 13. 6. 2024 05:45

To nebude tak horke, neb z popisu plyne, ze "legalizace" zjevne nebyla dokoncena. Stokoruna je stale na mem uctu, kde ceka az si ji pripadny organ, cinny v trestnim rizeni, vyzada zpet :)
Navic zakon mluvi o "zastreni veci ve vetsi hodnote"...coz,rekl bych, 125kc nesplnuje.
Naposledy upravil FRENKY33 dne 13. 6. 2024 06:47, celkově upraveno 1
FRENKY33
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod octaviampi 13. 6. 2024 06:21

Bohuzel, u toho “danoveho nedoplatku” jim staci jen vylakani prihlasovaciho jmena a hesla. Rikal jsem si, ze bude sranda a nic.
octaviampi
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka