Měnová zasedání ČNB a inflace

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod saabik 3. 5. 2024 15:59

fc70 píše:Jak mám chápat pojem „poradce bankovní rady“? Celkem běžně se to vyskytovalo v záznamech z jednání (obzvlášť v těch odtajněných po delší době). To si celá bankovní rada nechá radit jedním člověkem? Jednotliví členové bankovní rady si našli odborníky, kteří jim budou radit jednotlivě? Něco jiného?

Není tím třeba míněna Rozkladová komise a Výbor pro finanční trh?
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 3. 5. 2024 16:31

Např. (úplně naslepo libovolné datum) https://www.cnb.cz/export/sites/cnb/cs/ ... 017_07.pdf :
Děkuje za kvalitní zpracování podkladových materiálů, ať už jde o situační zprávu, stanovisko poradce, stanoviska SBO a stanovisko SAO FS.
a další citáty tamtéž.

Jestli si dobře pamatuji, typicky v zápisech ze zhruba této doby je jeden „poradce“, ale osoba se v průběhu roku měnila.

Nijak do podrobností jsem to nezkoumal… ptám se, kdyby to byla v zasvěcených kruzích známá věc.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod LaNov 3. 5. 2024 17:17

fc70 píše:Jak mám chápat pojem „poradce bankovní rady“? Celkem běžně se to vyskytovalo v záznamech z jednání (obzvlášť v těch odtajněných po delší době). To si celá bankovní rada nechá radit jedním člověkem? Jednotliví členové bankovní rady si našli odborníky, kteří jim budou radit jednotlivě? Něco jiného?

Většinou je to tam jmenováno, ne? Třeba jsem klikl zde https://www.cnb.cz/export/sites/cnb/cs/menova-politika/.galleries/br_zapisy_z_jednani/2012/download/pt_2012_05.pdf a čtu: "Odpověď poradkyně Šmídkové". Také je tam vidět, že se jednání účastní lidé z měnové sekce, kteří prognózu zpracovávali - na ty se BR také běžně obrací a vyptává se jich. Každopádně si myslím, že poradců je víc, ale kolik lidí se skutečně zasedání účastní netuším. Protokoly jsou zveřejňované po 7 letech, takže jak tam vloni a předloni diskutoval Michl s ananyliky, kteří doporučovali něco jiného než pak BR odhlasovala se dovíme až v příští dekádě, kdy už to nebude nikoho zajímat (protože euro a ECB).
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 3. 5. 2024 18:26

Ano, jsou tam jména. Mně jde spíš o to, jak moc rada rozhoduje na základě vlastní odbornosti vs. jak moc (a jak) to deleguje.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod GeneHawkins 4. 5. 2024 09:51

MirekM. píše:Když vidím jak Albert opět zdražuje, chtěl bych vidět inflaci na 2 %. :-(
Také jsem zvědav jak půjde koruna k cizím měnám do ...

No jasně, že zdražuje. Mlíko za 10,90, kdo to kdy viděl?
GeneHawkins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MirekM. 4. 5. 2024 12:11

Udělej si virtuální nákupní košík a ne jednu položku v akci. Není to mléko navíc ještě polské?
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod Milos 4. 5. 2024 12:16

Jste už zcela OT...
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 6. 5. 2024 09:54

MirekM.: Nevím, jak Albert, ale nepřijde mi, že by se potraviny nějak zdražovaly. Jen se trochu bojím, že se to letošní počasí propíše do cen ovoce.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod LaNov 6. 5. 2024 21:27

Ovoce má naštěstí ve spotřebním koši váhu jen 1,2 %.
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod P_H_ 13. 5. 2024 08:18

V dubnu inflace 2,9 % (očekávání bylo 2,5 %). Tak to se odhodlání do snižování sazeb asi trochu sníží.
P_H_
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drummond 13. 5. 2024 11:29

Tak hlavně by se ČNB měla mít hooodně na pozoru s ohledem na podzim, neboť meziměsíční inflace v záři 23 byla -0,7%, v říjnu +0,1%, v listopadu +0,1% a v prosinci -0,4%.

Zopakovat tato data je mimořádně obtížné, ostatně v dubnu 23 byla meziměsíční -0,2% a dnes vidíme, jak to pekně v meziročním vyjádřím skočilo nahoru, když je odchylka od loňského údaje lehce vyšší.

Není složité si domyslet, co se stane na podzim a jakým směrem se údaj o inflaci v meziročním vyjádřím bude ubírat, a to ani meziměsíční údaje nemusí být tak dramatické jako teď v dubnu (+0,7), bohatě bude stačit, když budou třeba +0,3-0,4% (což je za notmálních okolností celkem běžný údaj) a inflace v meziročním vyjádření půjde mimo toleranční pásmo směle ke 4%.

A jelikož se na podzim už budou blížit volby, tak očekávám, že vláda při tvorbě rozpočtu na rok 2025 začne rozhazovat volební koblížky, takže s tvrzením, jak byla zkrocena inflace, bych byl opatrný. Návrat do tolerančního pásma byla jen epizodka.

Ostatně podíváme-li se na křivky vývoje inflace kdykoliv a kdekoliv v dějinách, ty peaky jsou vždy dva. Bylo by zvláštní, kdyby tomu nyní v ČR mělo být jinak.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod tmx643 13. 5. 2024 12:07

Pokles v září je normální.
2018: -0,28 %
2019: -0,55 %
2020: -0,62 %

V letech 2021 a 2022 to v září rostlo, ale v porovnání s okolními měsíci výrazně méně.

Takže v září nemusí dojít k žádné katastrofě. Významný pokles je očekávátelný. I když třeba ne tak velký jako loni.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod yolo69 13. 5. 2024 14:34

Pro podporu exportni ekonomiku CNB vytiskla a prodala velke mnozstvi korun. To znamena, ze drzi velke zasoby valut.

Je dle vas umysl korunu posilit zpetnym nakupem, bude-li Cesko nuceno prijmout euro?
yolo69
Návštěvník

Odeslat příspěvekod saabik 13. 5. 2024 15:19

Ne, nelze takto ovlivnit. Přístup k euru má svá pravidla. Naopak, centrální banka by měla spíše na starosti vstupovat na měnový trh, aby udržela kurz měny v požadovaném rozpětí mechanismu povolené fluktuace. Toto je dnes ale bezpředmětné, euro je politicky neprůchozí. Bez ohledu na ekonomické výhody.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod 123123123 13. 5. 2024 16:06

No politicky neprůchozí, ČR nesplňuje ani kritéria pro přijetí Eura, čili je to nyní na dlouho ekonomicky a legislativně nemožné. A ono stejně není o co stát, náklady migrace se do Eura promítnou teprve se zpožděním a lepší, když je neponesem.
123123123
Trvalý BAN

Předchozí stránkaDalší stránka