VÚB – Spoření bez limitů

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod curvecardik3 9. 7. 2024 16:33

Jak je to tedy s daněmi? Rop tady psal, že úroky budou zdaněny, a to buď 15% sazbou daně, při vyšších celkových příjmech je možné, že budou zdaněny i 23% sazbou, a to dle § 16 odst. 1 zákona o daních z příjmů. Není to tak, že příjmy z úroků v zahraničí můžete vykázat jako samostatný základ daně - a pro ten vždycky platí jenom 15 %?

Podle mě jsou to "příjmy z kapitálového majetku podle § 8 odst. 1 písm. a) až f) a i), § 8 odst. 4 a 9 ZDP - úroky z peněžních prostředků na účtu, který není určen k podnikání," které budou vždy s 15% daní. Nemám pravdu?
curvecardik3
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eur.martin 10. 7. 2024 20:39

4,85 % p. a. nová úroková sazba od 23.7.2024
eur.martin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Snorlax_C 10. 7. 2024 22:21

eur.martin píše:4,85 % p. a. nová úroková sazba od 23.7.2024

o 3 prispevky vyse …
Snorlax_C
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Roman1989 12. 7. 2024 19:19

Milos píše:Do VÚB nejde poslat okamžitá platba.

tak jsem dnes z RB poslal do VUB penize v 11:30. V RB mi rekli, ze pokud poslu do 12,00 bude platba pripsana ten den, a to i u banky co neakceptuje okamzite platby.
Ted to kontroluju a zase nic neprislo, takze pres vikend zase bude viset 200k. Katastrofa. Dle me to snad musi ta VUB delat schvalne, aby neplatili tolik urok, jinak to neni mozny.
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod TheSubways 12. 7. 2024 19:44

curvecardik3 píše:Jak je to tedy s daněmi? Rop tady psal, že úroky budou zdaněny, a to buď 15% sazbou daně, při vyšších celkových příjmech je možné, že budou zdaněny i 23% sazbou, a to dle § 16 odst. 1 zákona o daních z příjmů. Není to tak, že příjmy z úroků v zahraničí můžete vykázat jako samostatný základ daně - a pro ten vždycky platí jenom 15 %?

Podle mě jsou to "příjmy z kapitálového majetku podle § 8 odst. 1 písm. a) až f) a i), § 8 odst. 4 a 9 ZDP - úroky z peněžních prostředků na účtu, který není určen k podnikání," které budou vždy s 15% daní. Nemám pravdu?

Pokud je jedna o úroky z peněžních prostředků na účtech v ČR, nelze danit v samostatném základu daně, ale daní se vždy v rámci dílčího základu daně z kapitálového majetku (tj. 15 % / 23 % dle výše Vašeho základu daně). Pokud se jedná o úroky plynoucí ze zdrojů v zahraničí (tj. zjednodušeně z bankovního účtu mimo ČR), lze si vybrat, zda danit v rámci dílčího základu daně (viz výše) nebo v rámci samostatného základu daně (tam je vždy 15 % - tj. tato varianta se lidem se základem daně nad 36 násobek průměrné mzdy vždy vyplatí více).
TheSubways
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 12. 7. 2024 19:51

Roman1989 píše:
Milos píše:Do VÚB nejde poslat okamžitá platba.

tak jsem dnes z RB poslal do VUB penize v 11:30. V RB mi rekli, ze pokud poslu do 12,00 bude platba pripsana ten den, a to i u banky co neakceptuje okamzite platby.
Ted to kontroluju a zase nic neprislo, takze pres vikend zase bude viset 200k. Katastrofa. Dle me to snad musi ta VUB delat schvalne, aby neplatili tolik urok, jinak to neni mozny.

To co ti řekli v RB platí pro standardní české banky, neplatí to ale pro VÚB. Do VÚB bys platbu v režimu D+0 musel provést ráno a nikoliv až v poledne. Platba se totiž posílá na sběrný účet vedený u české pobočky VÚB, která ji následně přepošle na tvůj účet vedený u slovenské VÚB.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Roman1989 18. 7. 2024 19:59

PatrikChrz píše:Kamarád mi poslal do zpráv - https://e.dennikn.sk/4102900/dostavate- ... 4d717d2246

Přemýšlím, jestli peníze z VÚB nestáhnout
neblázni. Aji kdyby to schválili, tak bude několik měsíců trvat než zákon vstoupí v platnost, ne? Takže máme čas kdyžtak na úklid.
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod goropes 23. 7. 2024 12:09

Necháváte někdo u VUB víc než ekvivalent 100 tisíc EUR?
vzhledem k úrokovým sazbám (mám ještě bonus +0.2%) o tom uvažuju, a přemýšlím, jaké je riziko v horizontu cca roku?
goropes
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 23. 7. 2024 14:46

Ja tam nechavam jen tolik, abych kvuli pripsanym urokum nemusel podavat danove priznani.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod drummond 23. 7. 2024 17:38

Obecně se snazim nikde víc jak 2,5M nemít, ale obcas jsem měl někde o dost víc, ale nikoliv rok, třeba měsíc, dva, ale ne dele, člověk nikdy neví.

Jestli jsi pres jen lehce, nechal bych to tam, ale mluvime li treba o 3-5M, doporučil bych to rozdělit.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod zc 26. 7. 2024 10:10

Z VÚB mi přišla zpráva "Mame pro Vas specialni nabidku na SPORENI BEZ LIMITU. Od 26.7.2024 do odvolani Vas odmenime urokovou sazbou o 0,20 % p.a. vyssi nez standardni. VUB banka". V aplikaci svítí 5,05%.
Nevím, jak jsem se o to zasloužil. Snad jen, že jsem si tam před pár dny něco dalšího poslal.
zc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod eetk 26. 7. 2024 10:27

Zajímavé. A jak vysoký tam máš zůstatek?
eetk
osobne

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 26. 7. 2024 10:41

Taky mi to přišlo. Jde asi o to, že 5,05% je o 0,05% víc než má např. Mbank.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Snorlax_C 26. 7. 2024 11:10

Hmm, ja mam 4,95 % ( coz je standard +0,1 % bonus ) … tak to vypada, ze my s bounusem nic :(

Skoda, ze nedavaji nejakou garanci, to by tam clovek nalil vsechno i pres ten limit 20k a pak to klidne zdanil :D
Snorlax_C
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 26. 7. 2024 11:28

Standardní úroková sazba je 4,85% a zvýhodněná úroková sazba je 5,05% (je vyšší o 0,20%). Jsi si jistý, že máš jako zvýhodněnou úrokovou sazbu 4,95%?
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka