VÚB – Spoření bez limitů

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod dalich 15. 11. 2022 18:29

Až si otevřete účet, po projití celého procesu na vás vyskočí takové překvapení, že si jej zase rádi zavřete. :mrgreen:
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod jjrr 15. 11. 2022 18:42

Poplatky? Nebo co? Nech už těch hádanek.
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod vlkoslav 15. 11. 2022 18:43

Takže by to šlo, Rope? Například důchodce, který nemá žádné jiné zdanitelné příjmy, by nezaplatil žádnou daň z těch úroků, pokud by v souhrnu byly menší, než sleva na poplatníka? To je letos 30840,-Kč.
Teda podle těch paragrafů vlastně až ta daň z úroků by musela být menší, než sleva na poplatníka. Čili nezdaněné úroky by mohly být až 30840/15*100=256000?
Naposledy upravil vlkoslav dne 15. 11. 2022 19:00, celkově upraveno 2
vlkoslav
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod jjrr 15. 11. 2022 18:45

:D :D :D
To přelézám už několik let a prochází mi to bez daňového přiznání. Jak to je od více subjektů, nemají šanci to odhalit. To leda kdybych ten limit přelezl u jednoho subjektu, tak bych se obával odhalení. I tak bych byl pro ně jen malá ryba.
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod jjrr 15. 11. 2022 18:49

Rop píše do limitu 20000 Kč ročně.

http://superforum.zive.cz/viewtopic.php?p=13372539#p13372539
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod vlkoslav 15. 11. 2022 18:57

Jenomže to píše o tom, že nemusíš podat daňové přiznání. Já píšu o situaci, kdy hypoteticky nemám jiné příjmy a podám daňové přiznání, abych tu daň započítal proti slevě na poplatníka. A nezaplatil ani floka.
vlkoslav
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 15. 11. 2022 19:23

dalich píše:Až si otevřete účet, po projití celého procesu na vás vyskočí takové překvapení, že si jej zase rádi zavřete. :mrgreen:

Jaké překvapení? Já už si otevíral slovensko-český slovník.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 15. 11. 2022 19:55

vlkoslav: No vždyť ano. Ze zdanitelného zisku ve výši 205 600 Kč se neplatí žádná daň. Snad jsi neobjevil Ameriku? Platí to tak už od roku 1993 (nejdříve to byla nezdanitelná část základu daně a později sleva na dani - jenom ta částka se průběžně zvyšuje). Jenom při příjmech nad 15 000 Kč (respektive 50 000 Kč po novu) musíš podat přiznání.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Rop 15. 11. 2022 19:58

osobně: a jsi si jist, že vyhledávácí část tvého daňového spisu nepraská ve švech? Taky jsem měl klienta "na to nikdy nepřijdou". Náramně si pak tu kontrolu užil :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod dalich 15. 11. 2022 20:18

jjrr píše:Poplatky? Nebo co? Nech už těch hádanek.

Ještě potřebuji provést reálné testy. Ale zatím to vypadá tak, že peníze chodí přes sběrný účet (D+2) v režimu vklad i výběr (bezhotovostně), nebo jako zahraniční CZK platba (SHA). Jupí :-) Prostě to je jen pro fanšmekry, kteří dokážou ocenit složité transakce u jednoduchých produktů. A doporučuji přečíst VOP, mají jen 63 stran, ale jako bonus jsou v češtině :mrgreen: Kolega z Peněz to chtěl taky testnout a pak to raději vzdal. Zase to zůstalo na mně, ach jo. :mrgreen:
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod regin 15. 11. 2022 20:31

@vlkoslav
Počítám to bez daně, 1) aby to bylo jednodušší, 2) nevím jak přesně by se počítala daň u VÚB. Každopádně jde o to, že ty rozdíly jsou bez zdanění docela malé, takže po zdanění budou ještě menší.
regin
Diskutér

Odeslat příspěvekod .void 15. 11. 2022 21:03

dalich píše:Ale zatím to vypadá tak, že peníze chodí přes sběrný účet (D+2) v režimu vklad i výběr (bezhotovostně), nebo jako zahraniční CZK platba (SHA). Jupí :-) Prostě to je jen pro fanšmekry, kteří dokážou ocenit složité transakce u jednoduchých produktů.

Tak asi cílovka banky jsou nostalgici, co rádi vzpomínají na „staré dobré časy” Spořky minulého století, kde se taky přijímaly platby na sběrný účet s kombinací specifického symbolu. :-)

Ale tak zase moc velké překvapení to není, když barvu rovnou přiznávají už v tiskové zprávě (která je taky zmíněná v hlavním příspěvku):
VÚB píše:Díky sběrnému účtu v České republice navíc nejsou účtovány klientům žádné přeshraniční poplatky za platby.

Já bych si spíše myslel, že to „překvapení” je, že ten jejich Nonstop banking je neskutečná fušerina, a že ten jejich Nonstop banking je jenom v slovenštině nebo angličtině, protože, cituji, „na českém trhu jsou nově” (lepší výmluvu si nemohli vymyslet):
VÚB píše:Proč je internet banking ve slovenštině? (Pokud bude ve slovenštině.)

E-banking je ve slovenštině, protože jsme banka s více než třicetiletou historií na Slovensku a na českém trhu jsme nově. Jazyk si případně můžete přepnout do angličtiny.

Holt, bankovnictví na úrovni systémové banky na Slovensku. ^^
.void
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vlkoslav 16. 11. 2022 02:38

Rop píše:vlkoslav: No vždyť ano. Ze zdanitelného zisku ve výši 205 600 Kč se neplatí žádná daň. Snad jsi neobjevil Ameriku? Platí to tak už od roku 1993 (nejdříve to byla nezdanitelná část základu daně a později sleva na dani - jenom ta částka se průběžně zvyšuje). Jenom při příjmech nad 15 000 Kč (respektive 50 000 Kč po novu) musíš podat přiznání.

Ameriku jsem určitě neobjevil, ale pokud vím, odvodu srážkové daně z úroků ze spoření se dosud vyhnout nijak nedalo. Tohle je cesta. Při uložení 1 milionu na jeden rok je to "zisk" zhruba 9000 Kč. Při maximálním pojištěném vkladu 22500 Kč.
Co je špatného na mém vypočtu 256000? :hm

-- 16. 11. 2022 03:06 --

regin píše:@vlkoslav
Počítám to bez daně, 1) aby to bylo jednodušší, 2) nevím jak přesně by se počítala daň u VÚB. Každopádně jde o to, že ty rozdíly jsou bez zdanění docela malé, takže po zdanění budou ještě menší.

Ty rozdíly velké asi nebudou, ale bez zdaňování ti přece ty výpočty u tuzemských bank nemohou u delších období přesně vycházet. Když budeš počítat bez zdaňování, tak od druhého měsíce ti bude narůstat chyba vzniklá tím, že ve skutečnosti banka připsala úroky zdaněné, tedy menší.
U té VÚB právě předpokládám, že tam žádné zdaňování nebu, když dodáš certifikát. Zdaňovat se bude až po skončení zdaňovacího období a v tuzemsku.
vlkoslav
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod jjrr 16. 11. 2022 03:57

Na zaměstnance se dívají doufám jinak než na podnikatele. Když budu mít nedaněný úrok u slovenské banky do 20000 ročně, tak si to doufám nebudou spojovat s cashbackem pár tisícovek ročně u různých českých bank. U každého subjektu to mám pod limitem 20000 Kč, v součtu by byl limit překročen, už cca 10 let jim to nevadí, možná to vědí, ale jsem pro ně jen malá ryba.
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Taki 16. 11. 2022 04:43

Předpokládám, že když mám potvrzení o daňovém domicilu mezi ČR a SK od FU z roku 2016, že jim to bude stačit? Rope?
Taki
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka