VÚB – Spoření bez limitů

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod regin 16. 11. 2022 06:11

OK, tak jsem provedl následující simulaci: Vklad 500.000 Kč od 1.1.2023 (ať se lépe počítá celý rok), Max banka 6,01 %, úročení i 15% daň na konci měsíce. VÚB 6,15 %, úročení denní, 15 % daň pouze jednou celkově na konci "měřeného" období. K tomu fixní náklady 100 Kč za certifikát + 1 denní úrok u Max banky (kvůli tomu, že převod z VÚB zpět do Max banky nebude D+0). Zisk u VÚB bude po 1 až 12 měsících:
Kód: Vybrat vše
měsíc : započítán 1 denní úrok : nezapočítán 1 denní úrok
1     : -157,89 Kč             :   -73,98 Kč
2     : -133,50 Kč             :   -49,19 Kč
3     : -104,14 Kč             :   -19,39 Kč
4     :  -73,96 Kč             :    11,21 Kč
5     :  -40,63 Kč             :    45,00 Kč
6     :   -6,57 Kč             :    79,49 Kč
7     :   30,82 Kč             :   117,32 Kč
8     :   70,29 Kč             :   157,25 Kč
9     :  110,33 Kč             :   197,73 Kč
10    :  153,96 Kč             :   241,82 Kč
11    :  198,07 Kč             :   286,37 Kč
12    :  245,93 Kč             :   334,70 Kč
regin
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 16. 11. 2022 07:54

Daňový domicil je trochu divoká věc.
Určit jakého státu jste rezident za rok 2022 je možné až na základě podaného přiznání v roce 2023. Protože z toho teprve berňák zjistí jakého státu jste rezident (tedy zda v přiznání v ČR zdaňujete celosvětové příjmy).
V českém zákoně o daních z příjmů je uvedeno toto:
(2) Poplatníci jsou daňovými rezidenty České republiky, pokud mají na území České republiky bydliště nebo se zde obvykle zdržují. Daňoví rezidenti České republiky mají daňovou povinnost, která se vztahuje jak na příjmy plynoucí ze zdrojů na území České republiky, tak i na příjmy plynoucí ze zdrojů v zahraničí.
(3) Poplatníci jsou daňovými nerezidenty, pokud nejsou uvedeni v odstavci 2 nebo to o nich stanoví mezinárodní smlouvy. Daňoví nerezidenti mají daňovou povinnost, která se vztahuje jen na příjmy plynoucí ze zdrojů na území České republiky (§ 22). Poplatníci, kteří se na území České republiky zdržují pouze za účelem studia nebo léčení, jsou daňovými nerezidenty a mají daňovou povinnost, která se vztahuje pouze na příjmy plynoucí ze zdrojů na území České republiky, i v případě, že se na území České republiky obvykle zdržují.
(4) Poplatníky obvykle se zdržujícími na území České republiky jsou ti, kteří zde pobývají alespoň 183 dnů v příslušném kalendářním roce, a to souvisle nebo v několika obdobích; do doby 183 dnů se započítává každý započatý den pobytu. Bydlištěm na území České republiky se pro účely tohoto zákona rozumí místo, kde má poplatník stálý byt za okolností, z nichž lze usuzovat na jeho úmysl trvale se v tomto bytě zdržovat.

Při určení daňového rezidenta má před českým právem mezinárodní smlouva - tj. všechny smlouvy o zamezení dvojího zdanění. Což je další komplikace, protože rezidenství nelze svést pouze na bydliště v ČR.
Takže musíte nejdřív podat přiznání, abyste dostali potvrzení o rezidenci, a pak teprve zrušíte srážkovou daň za minulý rok - tedy tak je udělaná logika zákona.
Prakticky se osobě srážející daň pošle takové potvrzení o daňovém domicilu, které tato společnost "zkousne". Pokud by nesrážela daň, tak je to její průšvih.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Rop 16. 11. 2022 08:03

vlkoslav:
a) 30 840 / 0,15 = 205 600 Kč
b) na tvoje politické kecy tu nikdo není zvědavej. Takže to ber jako předposlední varování.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Taki 16. 11. 2022 08:35

No nahrál jsem jim (VÚB) ten domicil z 2016, tak uvidím - třeba jim to bude stačit.
Jinak ten domicil je věc, kterou "venkovské" FÚ nedělají běžně. Když jsem o to tehdy (kvůli nedanění peněz na SK z penzijního fondu coby dědictví) finančák žádal, paní z FÚ, která to měla v gesci evidentně netušila, která bije, tak jsem raději žádost koncipoval tak, že jsem do ní (za ně) napsal všechny údaje, které mají vyplnit do příslušných kolonek: článek 4, smlouva mezi ČR a SR o zamezení dvojího zdanění č. 100/2003, podepsaná dne 26.3.2002 a raději ještě uvedl, že se potvrzení vydává na interním formuláři 25 5232. Tehdy mě hodně pobavilo, že jsem zaplatil státu stovku za to, co jsem si musel udělat sám a oni to jen přepsali, orazili a podepsali.. A ještě s chybou - datum měli uvést za kolonkou "Sb. m. s." a dali ho za kolonku "Sb."
Taki
Diskutér

Odeslat příspěvekod dalich 16. 11. 2022 09:15

Není dobrý nápad přít se s Ropem o daních. Staré finexpertské přísloví :mrgreen:
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod vlkoslav 16. 11. 2022 09:37

Však já se nehádám, ptal jsem se, kde mám chybu. Už jsem na to přišel - ten vzorec je v pořádku, akorát jsem do kalkulačky místo 30840 cpal 38400.

-- 16. 11. 2022 09:38 --

Rop píše:vlkoslav:
a) 30 840 / 0,15 = 205 600 Kč
b) na tvoje politické kecy tu nikdo není zvědavej. Takže to ber jako předposlední varování.

Díky, předsedo :-*

-- 16. 11. 2022 09:41 --

regin píše:OK, tak jsem provedl následující simulaci: Vklad 500.000 Kč od 1.1.2023 (ať se lépe počítá celý rok), Max banka 6,01 %, úročení i 15% daň na konci měsíce. VÚB 6,15 %, úročení denní, 15 % daň pouze jednou celkově na konci "měřeného" období. K tomu fixní náklady 100 Kč za certifikát + 1 denní úrok u Max banky (kvůli tomu, že převod z VÚB zpět do Max banky nebude D+0). Zisk u VÚB bude po 1 až 12 měsících:

OK. Akorát jestli ty převody budou až D+2, bude to mnohem horší. Ovšem pro ty, kteří se vyhnou zdanění, to nehraje roli.
vlkoslav
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod regin 16. 11. 2022 11:34

Pokud by se šlo vyhnout dani, tak je zisk každý měsíc větší zhruba o 396 Kč, což bych i uvítal, zvlášť po tom, co mi nedávno naúčtovali za zboží 2x DPH. Mimochodem, je tu někde diskuze řešící placení DPH u příchozích zásilek mimo EU?
regin
Diskutér

Odeslat příspěvekod Zedna1 16. 11. 2022 12:13

@regin
k posledni otazce bych hledal asi zde:
Obsah fóra ‹ Peníze ‹ Daně a účetnictví
viewforum.php?f=319&st=0&sk=t&sd=d
Zedňa
Zedna1
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Taki 16. 11. 2022 13:54

Tak to u mne proběhlo vše ok, dorazil už i e-mail o akceptaci potvrzení mého daňového domicilu, ale z toho textu moc nejsem moudrý:

Vážený kliente,
přijali jsme od Vás dokument Potvrzení o zemi Vaší daňové rezidence - daňový domicil (dále jen "Potvrzení"). Předmětné Potvrzení jsme akceptovali a na základě tohoto Potvrzení budeme ode dne přijetí Potvrzení zdaňovat připsaný úrok z Vašeho vkladu zvýhodněnou sazbou srážkové daně v souladu se Smlouvou o zamezení dvojího zdanění mezi Slovenskou republikou a zemí vaší daňové rezidence na účtu Spoření bez limitů. Srážková daň z úroků, která byla z připsaného úroku do přijetí Potvrzení sražena, Vám bude vrácena na účet Spoření bez limitů do 60 dnů od zpracování.

Vždyť tam by se (v SK) nemělo danit nic (0%?). Nebo tím spojením "zvýhodněná sazba srážkové daně" je jenom složitě napsáno, že to je 0? Asi tam teď v listopadu pošlu jen stovku a kouknu, co mi připíšou za úroky a pak se podle toho zařídím od prosince..
Taki
Diskutér

Odeslat příspěvekod vlkoslav 16. 11. 2022 14:16

regin píše:Pokud by se šlo vyhnout dani, tak je zisk každý měsíc větší zhruba o 396 Kč, což bych i uvítal, zvlášť po tom, co mi nedávno naúčtovali za zboží 2x DPH. Mimochodem, je tu někde diskuze řešící placení DPH u příchozích zásilek mimo EU?

Jak to vidím, má tu možnost efektivně každý, kdo nemá ve zdaňovacím období jiné zdanitelné příjmy, oproti kterým by si jinak započetl slevu na dani za poplatníka (popřípadě ještě možná i slevu za manželku a děti). V případě vložení maximální pojištěné částky (ke které by za celý rok příslušely úroky cca 150000,-Kč), může mít ještě další zdanitelné příjmy tak kolem 50000,-Kč. K takovémuto úroku by pak navíc získal ještě těch cca 23000,-Kč odpuštěné daně. K tomu všemu by mělo stačit nechat si vystavit ten certifikát, poslat ho VÚB a pak následující rok podat daňové přiznání (což je relativně brnkačka a dá se to v zásadě vyřídit i online).
Naposledy upravil vlkoslav dne 16. 11. 2022 14:17, celkově upraveno 1
vlkoslav
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod .void 16. 11. 2022 14:17

Taki píše:Tak to u mne proběhlo vše ok jen s tím rozdílem oproti dalichově článku na měšci, že to jejich IB se mnou komunikuje v angličtině (byl bych raději za slovenštinu, ale nenašel jsem zatím, kde to nastavit..).

Jazyk prostředí se dá nastavit jenom před přihlášením kliknutím na vlaječky nad nadpisem:

Obrázek
.void
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Taki 16. 11. 2022 14:23

Jojo, díky, už jsem to našel, hledal jsem to na stránce vpravo nahoře a více se zaměřením na text (SK/EN) než na vlaječky. My bad.

Ale z čeho nejsem vůbec moudrý, jsou údaje o mne v dokumentu "Údaje klienta zadané do systému banky":
Země rezidence: Česko
Státní příslušnost: CZ
Země původu: SK
Daňový domicil: Nie
Země daňové rezidence: Slovensko

Země původu, jestli je tím míněna země mého narození, tak je ok (je to jedno nejmenované slovenské město), ale proč mi vyplnili zemi daňové rezidence Slovensko když jsem český daňový rezident, to fakt nechápu. Zvláště to nekoresponduje s tou akceptací potvrzení o daňovém domicilu co mi poslali do e-mailu. To budou (už jsou) zmatky.. Nebo to systém takhle automaticky vyplní, když jsem daňový rezident ČR a akceptovali domicil (?) :hm
Taki
Diskutér

Odeslat příspěvekod ROlda78 16. 11. 2022 15:09

2 dny se tu řeší zejm. daňový domicil :oboze
;-) zkus trošku více pročíst toto téma
O chytré ženské je nouze. Konečně o chytré mužské zrovna tak. Jan Werich
ROlda78
Diskutér

Odeslat příspěvekod Zdenk2 16. 11. 2022 15:14

Rop píše:Takže pokud nemáš příjmy do 50 000 Kč (které nejsou osvobozeny, nebo z nich není odvedena srážková daň), tak nemusíš podávat přiznání.

V té větě je tolik záporů, až se v tom ztrácím. Není tam náhodou nějaký zápor navíc?
Zdenk2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dalich 16. 11. 2022 15:26

Dnes mi přišel daňový domicil od FÚ, heč. Jo a příchozí europlatby fungují i na ten SK účet, akorát že se kurzem VÚB zkonvertují do CZK.
Naposledy upravil dalich dne 16. 11. 2022 15:26, celkově upraveno 1
dalich
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka