VÚB – Spoření bez limitů

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 16. 5. 2025 23:02

Účet u VÚB lze jednoduše založit online https://ib.vub.sk/pch/sporeni-bez-limitu O daňový domicil lze zažádat přes datovou schránku a poplatek 100Kč zaplatit převodem, viz. viewtopic.php?p=13585547#p13585547 Vše lze tedy vyřešit od stolu a nemusí se kvůli tomu nikam chodit.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod netuptul 16. 5. 2025 23:12

Díky Milosi,

něco už jsem si na jejich stránkásh naštudoval.

Jenže, jsem totiž v plném ID (a kvůli postižení nepracuji a nejsem moc schopen kamkoli se dopravit).
A hlavně, nemám datovou schránku. Takže budu muset nějak dolézt na ten Finančák.

Také nevím, kde si opatřit ten 100 korunový kolek. Mají ho na tom Finančáku?

Do toho je teď na návštěvu Finančáku asi blbá doba, protože tam budou lidi chodit platit daň z nemovitosti.

Dále na stránkách VÚB uvádějí: Klient je následně povinen podat v České republice daňové přiznání a následně se mu zdaní úroky podle české legislativy, tak to už je pro mě úplná španělská vesnice...
netuptul
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 16. 5. 2025 23:25

A třeba elektronický podpis máš? Nebo neuvažoval si o založení datové schránky?

Kolek některé FÚ prodávají nebo lze normálně zakoupit na poštách, případně můžeš FÚ ten poplatek 100Kč zaplatit předem na účet.

Pokud budeš mít úroky do částky 20000Kč/rok (u důchodců bez jiných příjmů do částky 50000Kč/rok), tak žádné daňové přiznání podávat nemusíš, viz. viewtopic.php?p=13587700#p13587700 Veškeré informace kdyžtak najdeš ve vlákně VÚB, zde už je to OT diskuse.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod netuptul 16. 5. 2025 23:42

Elektronický podpis nemám,

Ale teď se mi přes Bankovní identitu podařilo založit Datovou schránku (snad povedlo, ale vypadá to, že je funkční).
Tak bych se pokusil o to založení dle tvé rady a odkazů, které jsi mi poskytl.

Chtěl bych tam uložit 1,5M, ale nevím, jak potom na to daňové přiznání...

Nebylo by lepší, uložit tam menší částku, abych potom nemusel podávat to daňové přiznání?

To, že jsem v ID, nějak musím někde dokládat? Nebo to v tom Portálu občana někde vidí?

Omlouvám se, za to obtěžování, ale já se v těchto věcech moc neorientuji a nerad bych něco někde pohnojil...

Ještě se chci zeptat, v té Datové schránce jsem zadal svůj e-mail a nastavil vše možná upozornění, je nutné tam uvádět i svoje telefonní číslo (je to důležité a nejde to nejak zneužít?) Nebo tam stačí mít jen uvedený e-mail?

Díky!!!
netuptul
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 17. 5. 2025 00:13

Do VÚB si můžeš 1,5M klidně uložit, při aktuální úrokové sazbě 3,70% na úrocích do konce roku získáš necelých 30000Kč a pokud jsi ID bez dalších zdanitelných příjmů, tak se vejdeš do ročního limitu 50000Kč a žádné daňové přiznání za rok 2025 nebudeš muset podávat ani nebudeš muset nijak dokládat, že jsi ID.

Pokud nechceš zasílat upozornění z DS na mobil, tak ho uvádět nemusíš. Osobní a kontaktní údaje z DS by za normálních okolností (když nedojde k nějakému hackerskému útoku či úniku dat) neměl nikdo získat a zneužít.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod netuptul 17. 5. 2025 00:18

Promiň, že ještě obtěžuji, ale mám tam zapnuté: Máte povolen příjem Poštovních datových zpráv.
Je to tak v pořádku?
Nebo to mám vypnout, nevím co tam chodí, vůbec tomu nerozumím, tak abych třeba neprošvihnul nějakou doporučenou zprávu od úřadu. Je zapnuté kvůli tomu?
Nebo mi to bude chodit normálně poštou?
netuptul
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 17. 5. 2025 00:34

To si nech normálně povolené, je to tak v pořádku. V opačném případě:

Pokud zakážete příjem Poštovních datových zpráv, žádná právnická, podnikající fyzická osoba či fyzická osoba Vám již nebude moci posílat zprávy. Poštovní datové zprávy, které Vám již byly dodány do datové schránky, v ní nadále zůstanou. Zakázáním příjmu Poštovních datových zpráv (tzv. soukromoprávní komunikace) nedojde ke znepřístupnění datové schránky ve smyslu § 11 zákona č. 300/2008 Sb. Datová schránka bude i nadále zpřístupněna pro dodávání a odesílání datových zpráv při komunikaci s orgány veřejné moci (tzv. veřejnoprávní komunikace).

Neboli když to zakážeš, tak tě přes DS budou moci kontaktovat pouze úřady a státní instituce.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod netuptul 17. 5. 2025 00:42

No jde mi o to, že když to vypnu, tak mi budou dopisy od úřadů (např. nyní mi přišel dopis z Finančáku ohledně uhrazení daně z nemovitosti), chodit do poštovní schránky, nebo to na to nemá vliv?

Nebo mi když to nechám zapnuté budou dopisy chodit do datové schránky a do poštovní ne?

Radši bych klasicky do schránky, nebo doporučeně do ruky, ale zase nevím, jestli když to vypnu, půjde mi odeslat ta žádost o potvrzení o daňovém domicilu?

To už tuplem nevím jak mám udělat...

Promiň, opravdu jsem v tomto mimoň a ty máš se mnou zlatou trpělivost.

Za což moc děkuji!!!

Omlouvám se, že tady plevelím diskuzi! Nešlo by to prosím přes SZ?
netuptul
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 17. 5. 2025 01:09

Když máš DS, tak ti klasickou poštou už nebudou chodit žádné papírové dopisy z úřadů a státních institucí, jelikož jsou povinni ke komunikaci používat DS.

Jestli chceš dopisy dostávat klasickou poštou, tak musíš DS znepřístupnit (Informace o schránce -> Uživatel a schránka -> Stav schránky -> Znepřístupnit).

Takže bych přes DS poslal FÚ žádost o domicil, převodem zaplatil poplatek 100Kč, pak počkal až ti do DS přijde potvrzený domicil a následně kdyžtak DS znepřístupnil. Osobně ale doporučuji mít DS zpřístupněnou a vykašlat se na klasickou poštu a papírové dopisy.

Pokud budeš mít ještě další dotazy, tak mi napiš SZ.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Bnone 17. 5. 2025 08:10

Je to možné, nemám ten účet dlouho. Divné je, že to je podobné na dvou zcela různých zařízeních.
Bnone
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bnone 17. 5. 2025 08:26

@neptulul
Mělo by se to přenést do vlákna VUB.
Jedna nikde nezveřejněná informace - během registrace budete požádán o vyfocení webkamerou zepředu a z boku. Nelze uploadovat fotku jako u dokumentů, jedině vyfotit webkamerou. Je to z důvodů ověření toho, kdo registraci provádí a porovnání s OP, protože bankovní identitu nelze u slovenské banky použít.
Kdo má notebook a dokáže se s ním vyfotit z boku (nacvičte si to), tak ok. Kdo má jen počítač bez webkamery jako já, nedokončí registraci.
Já to vyřešil emulací webkamery na mobilu (Droidcam) a instalací příslušného emulačního sw na Windows. Propojení pak lze i přes wifi, což je mnohem flexibilnější než držet v ruce z boku notebook v jedné ruce a druhou myší kliknout na fotící tlačítko. A pomůže zrcadlo, ve kterém můžete sledovat obrazovku. Když jsou na to dva, tak to pak problém není.

To focení je mnohem větší problém než vyřízení daňového domicilu. Žádný kolek jsem nekupoval, dostal jsem účet u ČNB, kam poslat stovku, důležité je jako VS uvést rodné číslo. Po zaúčtování FÚ okamžitě vystavil potvrzení. Celé to trvalo i s cestou na podání žádosti a vyzvednutí 2 dny.
Bnone
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod HNF-01 17. 5. 2025 08:53

Já bych jen upozornil, že kolky už neexistují.
HNF-01
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod netuptul 17. 5. 2025 09:45

Děkuji za informaci.

Tak tím je to pro mě vyřešeno! Webkameru nemám a s tím mobilem je to pro mě vyšší dívčí.

Takže jsem se se založením Datové schránky a s domicilem na FÚ mordoval zbytečně :-(
netuptul
Návštěvník

Odeslat příspěvekod netuptul 20. 5. 2025 20:48

Účet mám založený, nakonec jsem to nějak zvládl.
Poslal jsem na FÚ přes DS žádost o potvrzení domicilu + potvrzení platby a je tomu již 3 dny a žádná odpověď.
Tak teď nevím, jestli jsem něco nepokazil (posílám přes DS poprvé).
Za jak dlouho Vám prosím poslali přes DS to potvrzení? Já jestli jsem to opravdu nezmrskal a pak se taky nemusím nikdy dočkat.

Díky všm předem!
netuptul
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 20. 5. 2025 21:01

Vyřízení domicilu obvykle trvá jeden až dva týdny.
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka