Spořit v EUR nebo CZK?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod DoubleSix 24. 1. 2023 17:18

Pokud máš i dodavatele v ČR, tak platíš i ty v Kč. A bavíme se jak o materiálu, tak i o službách.
A platby mezi českými firmami v EUR jsem zatím neviděl, proč by to někdo akceptoval, když v tom je kurzové riziko.
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 24. 1. 2023 17:33

Já třeba v jedné takové firmě dělám :-) Dovážíme různé zboží z ciziny (nákup v EUR) a některým odběratelům ho fakturujeme v EUR. Obvykle jsou to odběratelé, kteří své výrobky následně dodávají i do zahraničí a fakturují v EUR, takže mají přísun EUR.
Milos
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 24. 1. 2023 17:45

Já taky u pár českých firem fakturaci v EUR mám. Oni mají příjmy a rozpočty většinou v EUR, já podstatnou část nákladů taky. Jo, teď to krátkodobě nevychází nejlíp, ale i osobně utrácím už víc v zahraničí než v CZK, takže to je zase příjemný.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod DoubleSix 25. 1. 2023 12:56

Milos: tomu rozumím, pokud k nim EUR tečou i vytékají, pak v pohodě.
Já jsem ve firmě, kde 100% příjmů je v EUR, ale české dodavatele platíme v Kč. A je to cítit, v plánu máme kurz 25Kč za EUR a realita je o 1Kč jinde = 4% na velkém objemu dělají hodně peněz (chtěl bych je mít na účtu :-P ).
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod slavo963 25. 1. 2023 15:01

skutecne velke firmy maji hedge
slavo963
Diskutér

Odeslat příspěvekod DoubleSix 25. 1. 2023 15:23

Máme, ale netuším na jakém kurzu. To za nás dělá treasury v centrále.
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod saabik 25. 1. 2023 17:03

Tak pokud forwardově prodávají eura, nemůžou mít s kurzem nějaký velký problém. Pokud to pytlíkujou podle iDnes nebo Seznamu, je to holt problém. :mrgreen:
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod icemat 30. 1. 2023 19:37

Existuje slovenská banka, ve které si čech smí založit účet i když nebydlí na slovensku ani tam nepracuje? Chci 2% na eurovým spořícím účtu bez poplatků.
icemat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 30. 1. 2023 19:49

Je to například slovenská FIO banka. Ale pokud máš už účet u české FIO banky, tak ti druhý na Slovensku nezaloží.
Milos
Diskutér

Odeslat příspěvekod icemat 30. 1. 2023 20:01

A dá se založil online nebo musíš na pobočku?
Předpokládám že když zruším českou fio a pak založím slovenskou že to nebude problém.
A nepřijdu o FIO brokera když tam mám akcie?

I když ty 2% asi nestojí za to martyrium.
icemat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 30. 1. 2023 20:08

Založit se musí osobně na Slovensku. Odpověď na další dvě otázky nevím.

Já uložil eura do J&T banky, nabízejí úrok 1% až 2% dle délky výpovědní lhůty, viz. https://www.jtbank.cz/produkty/vklady-s ... hutou.html
Milos
Diskutér

Odeslat příspěvekod PULPANM 30. 1. 2023 20:30

Ahoj jak jsi dostal do JT EUR na spořák? Převodem z jiného EUR účtu?Je tam nějaký poplatek?
Díky
p.s. tak jsem také zkusil založit spořák v EUR s výpovědní lhůtou, ale nedaří se mi, ikona měny mi nabízí vklad jen v CZK
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 30. 1. 2023 20:51

Nejdříve si v J&T musíš založit běžný účet v EUR a na něj převést pomocí SEPA platby peníze z jiné banky. Vedení EUR účtu a příchozí i odchozí SEPA platby jsou u J&T zdarma. Následně ti půjde založit vkladový účet v EUR s různou výpovědní lhůtou.
Milos
Diskutér

Odeslat příspěvekod PULPANM 30. 1. 2023 21:05

aha díky já mám bú u JT v CZK, zkusím tedy založit bú v EUR.
Díky
myslel jsem, že půjde nějak založit z mého bú v CZK ale to nejde.

JDE--jsem slepej. Takže založím účet v EUR a pak spořící.
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod drummond 31. 1. 2023 12:14

Přesně, proč slozite řešit slovenské FIO, když 2% jsou na 3mesicnim vkladu v JT, a to už někdy od října. Jakmile ECB zvedne sazby, JT poměrně spolehlivě vzápětí zvedá taky.
drummond
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka