Platby na mobilní telefonní číslo

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod hyper9 8. 9. 2023 11:19

Já bych tu funkci využil i v internetovém bankovnictví. Například: telefonní číslo mi přijde mailem nebo ho najdu na webové stránce, přes Windows schránku zkopíruju do IB a platím.

Ale chápu, že banky chtějí šetřit peníze a mandaye a tak buďme rádi aspoň za mobilní bankovnictví.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod DrumSession 9. 9. 2023 22:17

Telefonní čísla nezařazená do registru nebudou moci platbu na kontakt přijímat.
Peníze na mobil ze svého bankovnictví ovšem budou moci posílat i lidé, kteří sami nejsou v registru zaneseni.
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... n-40443015
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod stepano 10. 9. 2023 07:17

Budete to někdo reálně využívat / registrovat svoje číslo? Mně to přijde jako zbytečnost. Zase další systém, který se musí vyvinout a udržovat, náklad navíc bez reálného přínosu. Častá čísla účtu mám stejně v IB v šablonách, pro obchodníky je tu možnost oskenovat QR nebo napsat přímo číslo účtu, jako doteď (např. moje číslo účtu u některých bank je kratší a lépe zapamatovatelné, než moje telefonní číslo)
stepano
Nadšenec

Odeslat příspěvekod myšpulín 10. 9. 2023 07:57

Podle mě super služba na drobné platby mezi přáteli, rodinou apod.
Koupil jsem ty lístky pro všechny, přispěju ti na benzín, já za to nic nechci...
myšpulín
Diskutér

Odeslat příspěvekod ... 10. 9. 2023 08:01

Ja pouzivam nekolik tel.c., nepamatuji si poradne ani jedno z nich. Urcite to pouzivat nebudu.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod myšpulín 10. 9. 2023 08:14

Proč si něco pamatovat, přátele a rodinu má snad každý v kontaktech?
V SB vyberu platbu na kontakt, otevřou se mi kontakty, zvolím Pepu a pošlu mu peníze. Nemusím se ho ptát na číslo účtu, zejména když řekne, to je dobrý, někdy příště mi to dáš.
myšpulín
Diskutér

Odeslat příspěvekod ... 10. 9. 2023 08:25

Pepa muze pouzivat jine tel.c. na hovory a SMS, a jine na data a banky.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod hyper9 10. 9. 2023 09:53

V pátek jsem si nainstaloval aplikaci Creditas a hned po stisknutí obrázku PLATBY to ukáže seznam lidí, co má tu službu povolenou a můžu okamžitě platit. Jednoduché a perfektně funkční. Teď záleží, jak to bude udělané v aplikacích jiných bank. Pokud stejně dobře, tak to bude hojně používané. (Samozřejmě na začátku jsem musel povolit dát aplikaci povolení koukat na kontakty, s čímž někdo může mít problém. ;-) )
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 10. 9. 2023 10:23

Toto je vlastní řešení Creditas a funguje to pouze mezi klienty Creditas. A nejde tam ručně zadat jen telefonní číslo, ale příjemce musíš mít uloženého v telefonním seznamu.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod hyper9 10. 9. 2023 10:41

Miloši, ten můj příspěvek je o tom, že když se to do aplikace přidá čistým způsobem, tak to bude hodně využívané. ;-) Nic víc bych v něm nehledal. ;-)

Ten centrální registr se bude spouštět až k 30.10. Tak je jasné, že do té doby musí banky hledat náhradní řešení, jak to implementovat. Buď Creditas cesta (jen vlastní klienti) nebo mBank cesta (notifikace cílového člověka k potvrzení).

Ostatně bude velmi zajímavé, jak právě Creditas a mBank přistoupí k této službě v budoucnu. :D
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod LaNov 10. 9. 2023 11:41

Ještě info přímo z ČNB: https://www.cnb.cz/cs/cnb-news/tiskove- ... a-kontakt/
A FAQ (via ČNB LinkedIn):

❓ Jak to bude fungovat?
➡ Provedení platby i bez znalosti čísla účtu příjemce bude možné díky registru čísel účtů spárovaných s mobilními čísly jejich majitelů. Banka odesílatele se po zadání platby s registrem spojí a na základě telefonního čísla příjemce získá číslo jeho bankovního účtu, na který poté platbu odešle. Registr pro platby na kontakt bude provozovat Česká národní banka.

❓ Kdo bude moci službu využívat?
➡ Příjem plateb na kontakt bude umožněn klientům bank zapojených do této nové služby, kteří se k jejímu využívání přihlásí. Do realizace projektu se zatím zapojilo devět bank.

❓ Co když mám více bankovních účtů?
➡ Pokud má majitel telefonního čísla více bankovních účtů, bude si muset při registraci vybrat, který zvolí pro příjem plateb na kontakt.

❓ Může být k jednomu bankovnímu účtu připojeno více telefonních čísel?
➡ Ano, například manželé mají jeden společný účet, ale každý vlastní mobilní telefon.

❓ Bude nějak omezena výše platby na kontakt?
➡ Maximální limit pro jednu platbu bude pět tisíc korun.

❓ Kdy budou platby na kontakt spuštěny?
➡ Banky budou mít přístup do registru pro platby na kontakt od 30. října 2023. Pro veřejnost by se platby na kontakt mohly spustit v průběhu listopadu.
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod morgRing 11. 9. 2023 07:19

Vidím to jen jako další útok na soukromí a totální kontrolu nás všech. Korporace potřebují poslušné ovečky, které se na nic neptají.
morgRing
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fc70 11. 9. 2023 07:28

Já se registrovat nebudu, protože nechci, aby si kdokoli dokázal vytvořit telefonní seznam … ale na první pohled vůbec netuším, jak to udělat jinak (a přitom to bylo dost jednoduché na to, aby to někdo vůbec používal).

Takže nevidím důvod bankám nevěřit, že to zkrátka chtěly jako službu nabídnout. A jak by to mělo způsobit „totální kontrolu“ už vůbec netuším.
Naposledy upravil fc70 dne 11. 9. 2023 10:07, celkově upraveno 1
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod morgRing 11. 9. 2023 07:49

Psal jsem jen další krok k totální kontrole. Třeba tím, že v dalších fázích budou chtít zrušit hotovost. Pak by se mohlo lehce stát, že někdo řekne: ty sis už koupil letos 500 litrů benzínu, tak končíš. Nebo cokoli jiného. To byl jen příklad. Je to nebezpečí, které musím brát vážně.
morgRing
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mojmax 11. 9. 2023 09:42

Alobalovou čepičku už máš? :)
mojmax
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka