Účet pro důchodce

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod mimous 14. 9. 2023 10:44

Ahoj,
plánujeme dědovi založit účet, aby mu na něj chodil důchod a měl možnost mít i peníze na vlastním účtu pro jistotu, kdyby se něco stalo s babičkou a musel by čekat na vyřízení dědictví.

Existují nějaké účty, kde důchodci neplatí žádné poplatky a zároveň u nich můžou v klidu fungovat pro použití IB, když mají jen tlačítkový telefon? - ověřování sms atd.
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Prcek 14. 9. 2023 11:14

ČSOB má zatím přihlašování přes SMS zdarma. Jejich běžný účet "Plus konto" je myslím také úplně zdarma. Na stránkách vidím i účet pro seniory (https://www.csob.cz/portal/lide/ucty/ucet-pro-seniory), ale jaký je rozdíl oproti Plus kontu jsem nezjišťoval.
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky...
Prcek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 14. 9. 2023 11:20

Osobně bych taky doporučil Plus konto od ČSOB. Ve variantě pro seniory 65+ jsou navíc bezplatné ověřovací SMS pro internetové bankovnictví a také jedna donáška hotovosti domů. Stejný účet lze založit i na poště, pak je označen jako Poštovní účet, ale vlastnosti má naprosto stejné jako Plus konto.
Naposledy upravil Milos dne 14. 9. 2023 11:25, celkově upraveno 1
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod losalamos 14. 9. 2023 11:25

Tchyně takto používá účet v ČSOB (zakládáno jako seniorský v ERA).
losalamos
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Nettopeer 14. 9. 2023 11:56

https://www.penize.cz/osobni-ucty/44167 ... rovaci-sms
"csob-zdrazuje-zavadi-i-poplatek-za-overovaci-sms"
Jen jsem to zahlídl, možná to sem patří.
Nabízím 100 USD za registraci na Etoro přes můj registrační link (5 volných míst) -> SZ
Nettopeer
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 14. 9. 2023 12:01

Kdyby sis ten článek přečetl, tak bys zjistil, že seniorů 65+ se to plánované listopadové zpoplatnění ověřovacích SMS zpráv netýká.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 14. 9. 2023 12:06

U České spořitelny (myslím že "královny" v počtu účtů pro důchodce :) ) je to také v pohodě zdarma (účet Standard), i ty ověřovací SMS místo George klíče, ovšem to až pro důchodce 70+. Dlouhodobě (troufnu si říct desítky let, samosebou s průběžnými změnami typu účtu dle aktuální nabídky) používá táta.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Prcek 14. 9. 2023 12:14

Nettopeer píše:https://www.penize.cz/osobni-ucty/441670-csob-zdrazuje-zavadi-i-poplatek-za-overovaci-sms
"csob-zdrazuje-zavadi-i-poplatek-za-overovaci-sms"
Jen jsem to zahlídl, možná to sem patří.

Díky za odkaz, to jsem netušil.
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky...
Prcek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Zedna1 14. 9. 2023 12:29

Pokud by chteli i vybirat hotovost na pobocce (tj. ne z bankomatu), pak doporucuji zkontrolovat moznosti/poplatky. Vybery hotovosti na pobocce ma zdarma FIO/Creditas, mozna i Moneta, u te CSOB nevim ...
Zalezi, zda tyto banky maji v danem meste pobocku.
Zedňa
Zedna1
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 14. 9. 2023 12:30

téměř všechny banky umí účet zdarma, dnes už většina i bez nutnosti plnit nějaké podmínky.

Jestli má poblíž pobočku AirBank, uvažoval bych o té. A to z toho důvodu, že na pobočkách mají počítače ke společnému použití klienta a zaměstnance, pokud tam bude alespoň trochu vstřícný personál (většinou je), sedne si s ním bankéř k jednomu počítači a prakticky nic neomezuje možnost, aby mu to pomohl naklikat. Jinak SMS jsou zdarma.

Další variantu bych uvažoval FIO. Pokud to bude provozovat na jednom počítači (doma), v zásadě nepotřebuje ty autorizační SMS. Pro přihlášení "na důvěryhodném zařízení" není potřeba a běžné platby si může dát do ověřených šablon. Samozřejmě SMS jsou zdarma.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Rop 14. 9. 2023 17:45

Pro důchodce jedině mBank. Mohou mít oba stejný účet ve spoluvlastnictví, který při úmrtí jednoho se nezabolokuje. Prostě funguje dál. Výběry z bankomatů všude zdarma (při výběru nad 1 500 Kč). Jenom to bankovnictví jsou omalovánky.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod P_H_ 14. 9. 2023 19:04

Prcek píše:Na stránkách vidím i účet pro seniory (https://www.csob.cz/portal/lide/ucty/ucet-pro-seniory), ale jaký je rozdíl oproti Plus kontu jsem nezjišťoval.

To je jen souhrn toho, za co klienti 65+ s Plus kontem neplatí (na rozdíl od klientů do 65 let), nikoliv zvláštní druh účtu.
P_H_
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod LaNov 14. 9. 2023 22:06

Fio - jednoduché IB, neavizovali zrušení SMS, docela dost poboček, není potřeba řešit, jestli má klient 60+ nebo 70+, aby ho nenatáhli na poplatcích jako velké banky.
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 14. 9. 2023 22:38

Že aktuálně neavizovali zrušení či zpoplatnění SMS ještě neznamená, že je nezpoplatní třeba za rok. Je to bohužel určitý bankovní trend. Proto bych teď zakládal raději účet, který má už nyní jasně dané, že důchodce za SMS platit nemusí. Ačkoliv toto se třeba za dva roky klidně taky může změnit :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod mimous 15. 9. 2023 08:10

Díky za tipy.
Je už 70+, takže by měl být jako senior opravdu všude.
V okresním městě má pobočky Spořitelny, KB, ČSOB, Moneta a Fio.
Vezmu tyhle informace a probereme to doma, co z toho vychází nejlíp.
mimous
Mírně pokročilý

Další stránka