Hlavní banka, jedna, nebo deset?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod PULPANM 15. 11. 2023 19:34

Ahoj, jestli to tu někde již je, diskuze, tak to admine prosím smaž.
Ptám se, neb to řeším.
Bú mám u hromady bank jednak z důvodů výhod při založení, pak z důvodu % na spořácích, pak z důvodů různých výhod na kartách apod.
Váhám teď, jestli vše nezrušit a nenechat si banku jen jednu.Zrušit myslím zřejmě úplně, jinak budu pořád používat banky všechny. Ne jen utlumit, i když ty aktuálně utlumené bych zrušit mohl/měl hned.
Pokud je to debilní otázka, tak to admine smaž a vám ostaním sorry za spam
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod Navstevnik123 15. 11. 2023 19:44

Co až bude mít ta jediná banka / karta výpadek a budeš něco potřebovat zaplatit? Co až jí odeberou licenci? Co když bude mít nízké úroky? Co až se dostaneš přes limit pojištění vkladů? Jako adrenalinový sport by to šlo a dost lidí to tak má, tak asi proč ne. Do toho ;-)
Promo kódy v mém profilu nebo SZ.
Navstevnik123
Nadšenec

Odeslat příspěvekod slavo963 15. 11. 2023 19:51

Kdyz te to nic nestoji, nerusil bych. Zrusil jsem mbank a UCB a zbytecne se pripravil o nekolik tisic, napr. min rok mi u mbank usly tisicove bonusy za platby v zahranici, za platby virt. ekartou nebo jak to bylo, za platby v penny atd, u UCB rocni 3% CB + kopa slusnych CB, ktere u sporky a AB nemam atd....
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Schwarzie 15. 11. 2023 20:02

Rozhodně bych nic nerušil. Však ty, co nechceš, nemusíš používat. Chleba to nežere. Můžou se hodit, když tě naštve banka, kterou zrovna používáš.
Schwarzie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 15. 11. 2023 20:25

No žere to pozornost při pravidelné kontrole, že se nic neděje, a při sledování změn sazebníků, povinných migracích bezpečnostních metod apod. U jedné instituce je to zanedbatelné, při deseti už je to pořád něco.

Na tohle neexistuje univerzální odpověď.

Já momentálně ruším jednotlivé účty po roku nepoužívání (ledaže by už nešly založit a měly nějakou výhodu), a celé smluvní vztahy po 2-3 letech. Už se mi stalo, že jsem takhle všechno zrušil a do roka zase zakládal znovu, jeden nikdy neví.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod ripper6 16. 11. 2023 00:24

Tak urcite zrusit ty opravdu co se nepouzivaji a zaroven ma k nim uzivatel odpor.
Za me treba horky kandidat KB. Zalozil jsem kvuli odmene. KB zaroven me stve. Pokud ho necham, bude casem treba bonus ale jen pro nove klienty. Pokud zrusim, mam sanci ze to muzu znovu zalozit :)

CS Sporka, stvala me moc, zrusil jsem, ale ted mohu nove zalozit a diky prechodu HB ziskat 1500czk :)

Dalsi problem... a to je aplikace. Jsou banky, kteri da se rict nuti appku, jinak clovek plati.
U vice bank, muze byt problem, potom stehovat treba 8 aplikaci z jineho mobilu a vse to nasledne aktivovat.
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod drkarel 16. 11. 2023 07:20

Jak píše fc70, může dojít k nějaké změně v poplatcích a může Tě to pak překvapit. Já používám více účtů než jeden (z různých důvodů) a ostatní, co nepoužívám, postupně ruším, zvláště ty, co jdou zrušit bez návštěvy pobočky. Mj, mi to pak umožní zase založit s bonusem.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 11. 2023 08:47

Já mám jednu banku jako hlavní. Z té posílám všechny platby, abych pak nemusel "po všech čertech" po i několika letech hledat, zda a kolik jsem zaplatil. Zásadní podmínka pro hlavní banku u mne je:
1) dlouhodobá stabilita podmínek a poplatků (základní služby zdarma a to dlouhodobě)
2) příjemné internetové bankovnictví s neomezenou historií
Mně pro tento účel nejlépe vychází FIO.

Pak mám různé další účty kvůli výhodám (cestovní pojištění, salonky, úroky, kurzy, poplatky za specifické služby a produkty, jako např. za eurový účet, výběr eurové hotovosti,...) i kvůli tomu, že v žádné bance nechci mít víc, než 100 000 EUR kvůli pojištění.

Poslední dobou mi přijde, že poměrně často narážím na různé výpadky a nefunkčnosti - nelze provést okamžitou platbu, nelze se přihlásit do internetového bankovnictví, nelze zaplatit kartou a to napříč všemi bankami, takže jsem už několikrát byl rád, že má možnost provést danou platbu z jiné banky nebo jinou kartou.

Ano, znamená to hlídat si podmínky, jak jejich pravidelné plnění (to není takový problém, když je to každý měsíc stejné, prostě vím, že začátkem měsíce musím udělat obraty na účtech a kartách, v době okamžitých plateb je to otázka pár minut a pak vezmu platební karty "na výlet" k samoobslužné pokladě v Albertu, vezmu kilo mrkve a po jednom kupu platím, dokud nesplním podmínky na všech kartách) a hlavně jejich změny (v tom mi hodně pomáhá toto fórum)
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod FRENKY33 16. 11. 2023 09:45

Samoobslužná pokladna Albertu a platit "po položkách"...dobrý trik..díky za tip :) Ja blbec plním podmínky vždycky tak do půlky měsíce než na běžných nákupech protočím karty...

Jinak k tématu. Ano, taky mám jednu hlavní (ČSOB) a 9 vedlejších abych mohl těžit maximum z nabízených úroků.
Peníze tam přilejvám podle úrokových pásem a vůbec celkových podmínek a vklady držím na maximu "výtěžnosti" u dané banky. U jedné - dvou bank jsou podmínky tak zajímavé, že, proti svému přesvědčení, neřeším u nich limit pojištění vkladů. Snad na to nedojedu.

A mít více bank je praktické i z mnoha jiných důvodů - výpadky, možnost "propůjčit" kartu "k nehlavnímu" účtu přítelkyní (ano vím že to odporuje podmínkám některých bank, ale no a co) a celkově v tom prostě nevidím žádnou nevýhodu (nicméně co AirBank zavedla poplatek 10kč za více účtů, tak jsem okamžitě snižil jejich počet na 1... fakt nechci platit ani tu blbou desetikorunu za vedení účtu).
FRENKY33
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 11. 2023 10:11

U některých bank se za plnění podmínek považuje i dobití Revolutu, třeba u Creditas mi za to dali 2 stovky :D.
Přílohy
obrazek.jpg
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Gordon_F 16. 11. 2023 10:32

Mám to podobně jako Patrik. Pro běžný život Fio (kvůli nekonečné historii a IB). V jiných bankách mám účty především kvůli úroku, nebo účty držím kvůli přehlednosti plateb které mi přicházejí (přijde mi notifikace z Creditasu, vím že mi bylo zaplaceno to a to. Pokud notifikace z Air, bylo mi zase zaplacené něco jiného, pravidelně se opakujícího). Držím se těch s nekonečnou historií. Ostatní... K některým nejdu ze zásady, ani kdybych je mohl "podojit" (Převod Hello do KB - 1.000 Kč) Ostatní z nějakého důvodu občas založím, ale pokud nepoužívám, spíš je zruším, protože po roce budu mít zase nárok na bonus pro nového klienta. :-)
Gordon_F
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DrumSession 16. 11. 2023 11:13

Hlavní mám FIO na důležité platby (snadná dohledatelnost) a distribuci financí. Pak používám další 2+1 banky MMB, AIR a UCB (a Revolut na malé směny) :D :D 8-P
MMB a AIR mám na průběžnou měsíční spotřebu (není nutné dohledávat), platby na a) nutné výdaje jídlo, benzin apod. b) vzdělávání, sport, ošacení, platby po netu, zábava, rest., cestování, mimořádky apod. Na začátku měsíce nasypu finance a na konci měsíce vidím, kolik zbývá - JEDNODUCHÉ PARÁDA !! Přebytek přesunu do dalšího měsíce, případně operativně doplním. Každý účet má také svůj s.ú. na krátkodobé zhodnocení, šetřím zde 1-3M, např. před velkou dovčou plánovaně akumuluji trochu více (letenky v únoru). Když to trochu naroste vím, že bych měl utrácet. Výsledek = výdaje pod kontrolou, každý měsíc na 0 nebo v plusu :nenapadne
UCB - splním podmínky akce 3x platba, klidně bych ji používal, ale nejdou tam nasypat finance OP. Nejvíce platím odpoledne/večer. Navíc SB je napřehledné, platbu zaúčtují až za 2-3 dny ?? pro mě STRES... :-\
Ostatní banky nic nežerou, tak jsou na čekačce. Např. zpoplatněná OP ?? u mB... :-\

Je nyní k dispozici nějaký b.ú. s úročením?
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod slavo963 16. 11. 2023 11:41

Neo bezny ucet u Maxbank 0,5%, ale bez moznosti OP = pro mne nepouzitelne.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod drummond 16. 11. 2023 12:07

Proč míc více účtů v nějaké formě živých a aktivních?

Pro mě je hlavní důvod ten, že v době totální závislosti na elektronice a různých sytémech riziko, že moje hlavní banka má prostě výpadek a jsem nucen něco urgentně řešit, jsem fakt rád, že mám 1-2 alternativy v kompletní podobě, tj. včetně BÚ (nejen SÚ) a funkčních karet a Smart bankingu (ne něco na způsob Trinity či JT). Jednou jsem to zažil a fakt nepříjemný a zbytečný stres.

Druhý důvod je ten, že prostě čerpám různé výhody, které nabízí fakt jen nějaká konkrétní banka. Asi se shodneme, že např. UCB je obecně peklo, ale slevy na U-šetřete nejsou marné apod.

Třetí důvod je ten, že se mi přelévá přes účty dost peněz a prostě do pojiťovacích limitů se s jednou či dvěma bankami nevejdu.

Jasně, že to žere čas, občas vše hlídat, je neoddiskutovtelný fakt. Ale dokud mě to nic nestojí a naopak čerpám celkem dost benefitů, nijak mě to netrápí.

Pro milovníky různých katastrofických scénářů je třeba dobrý důvod ten, že když by byla nějaká mimořádná krize, dostaneš se k většímu objemu svých peněz. Vzhledem k limitům výběru hotovosti z bankomatu, je rozdíl, jestli vybíraš ze sítě bankomatů jedné banky, nebo třeba šesti.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod FRENKY33 16. 11. 2023 12:21

Ještě pro mne nezanedbatelný fakt, proč mám více bank, je, že mne to prostě baví. Baví sme si hrát, sledovat vývoj v sektoru, optimalizovat podle něj portfolio, sledovat vývoj služeb, bankovních IT technologií, atd ... a zejména každého prvního mne to baví nejvíc :)
FRENKY33
Mírně pokročilý

Další stránka