Cvak - platební služba od Airbank

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fremantle 23. 1. 2024 21:17

V podstate tedy nic převratného - úplně na stejném principu funguje Qerko, které bylo akorát navrženo pro použítí v restauracích a je to "vylepšeno" o možnost použít okamžitou platbu z běžného účtu pro klienty Air Bank... Takže úspěšnost lze teoreticky odhadnout na základě rozšíření Qerka, což není nějak závratné.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod hannys85 23. 1. 2024 22:16

ROlda78 píše:Proč by musely (klientky :D ) mít kartu v mobilu, to je jen jedna ze 3. možností! Stačí apka jedné z podpor. bank.

No právě proto, že je třeba k tomu zaplacení mobil. Musí mít nainstalovanou nějakou aplikaci, mít připojení k interneru. Nezapomínej, že na místní fórum chodí především lidé, kteří mají XY aplikací, jsou IT a finančně gramotní. Běžný uživatel (zvlášť dejme tomu ze střední či starší generace) jé rád, že dokáže zaplatit běžnou fyzickou kartou, mobilní bankovnictví v telefonu nemá a o vychytávky se nezajímá. Právě, že partnerka nabízela lidem místo placení kartou platbu přes QR kód (či nově platbu na kontakt) a většina jejich klientek neměla mobilní bankovnictí a to i mladší generace ! Chtěli prostě jen zaplatit kartou, bez toho aniž by musely vytahovat mobil, přihlašovat se do bankovnictví apod.. Nehledě na to, že relativně ještě dost starších lidí se brání chytrému mobilu anebo když už ho má, tak je rádo, že dokáže obsloužit volání, sms, whatsup, fotky, galerii a tím to hasne..
hannys85
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ... 24. 1. 2024 06:32

Jestli za Cvak nedavaji bonusy z plateb, tak neuspeji, proste se to nerozsiri vic nez placeni kartou, bude to pouzivat ninimum lidi. Navic je u karetnich transakci spotrebitel chranen zakonem proti neopravnenym transakcim, tady zadnou ochranu vuci bance nema a banka nebude urcite dobrovolne prebirat odpovednost za neopravnenou transakci.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod fc70 24. 1. 2024 08:47

Evidentně se nesnaží přilákat zákazníky, aby ten Cvak u obchodníků vyžadovali.

Tohle je nabídka pro podnikatele, příslovečné řemeslníky s mobilem, co nechtějí platit žádný paušál za terminál, vozit s sebou hromadu hotovosti, ani dávat zákazníkům splatnost a pak z nich páčit peníze.

Ale taky jen pro podnikatele, kteří mají primárně lehce dobrodružné klienty ochotně platit nějakým novým a obskurním systémem, a jejichž první priorita není nechat si zaplatit „bez papírů“.

No moc šancí tomu nedávám; ale když nemají v plánu rušit nebo sabotovat normální platby kartou, tak se mě to netýká, pro mě za mě ať to zkusí.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 24. 1. 2024 09:54

Sám jsem na to zvědav, jestli přibude další hrobeček k PaySec (ČSOB), Monetka (ČS), Mobito (nevím kdo).
I tohle mi přijde jako drbání se pravou rukou za levým uchem. Pokud to AirBank "neutrhne" na svůj "lovebrand", tak to skončí jako platba přes QR kód v restauracích. Jo, někdo to používá, ale masovka to není.

Musím mít mobil, musím mít přístup k internetu, musím mít v tom mobilu jejich aplikaci....co to mně, jako zákazníkovi, přinese za výhodu?

....ale třeba spustí nějakou zaváděcí akci s bonusy,.... možná by se to dalo nějak využít....
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod peter23p 24. 1. 2024 10:18

Souhlasím na masivní rozšíření je to až moc složité s hodně podmínkami na straně zákazníka. Jednoduší je prostě buď pípnuti kartou nebo platba hotovostí. Tohle je až moc překombinované možná na nějaké specifické situace ale na běžné denní použití to není.
peter23p
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 24. 1. 2024 10:24

Zákazníkům by to mělo přinést tu výhodu, že kde aktuálně přijímají jen hotovost (nemají a nechtějí platební terminál), tak díky službě Cvak budou mít možnost zaplatit i bezhotovostně. Pro malé podnikatele by tato služba měla být jednodušší a levnější, než provoz platebního terminálu.
Přílohy
Cvak-priklad.gif
Cvak-priklad.gif (14.49 ) Zobrazeno 2233 krát
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 24. 1. 2024 10:28

Miloši, zdá se mi, že jsi tu poslední diskusi nějak nepochopil :). Ano MOŽNOST mít budou, ale zde byla řeč o tom, kdo reálně je ochoten tuto (oproti platbě kartou složitější) metodu použít, když má podmínky v podobě aplikací v mobilu a větší technické znalosti. Souhlasím, že podobně jako vyvěšené QR kódy v některých provozovnách (zejména gastro) to trhák nebude. Aneb PR texty od Air Bank nám zde citovat nemusíš, např. to kolik to stojí obchodníka fakt řadového zákazníka nepřesvědčí, jeho může přesvědčit jen masová jednoduchost a technická nenáročnost :D.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod polda 24. 1. 2024 10:35

Tak tito lidi půjdou do bankomatu ,vyberou klasický love a zaplatí jimi. Ani tento způsob není u Cvaku vyloučen.
polda
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 24. 1. 2024 10:35

Ten příklad je samozřejmě uměle zvolený tak, "aby to vyšlo co nejhůře".

Občas zavítám na různé farmářské a autorské trhy a tam se rozšířil SumUP. Poplatek 1,95 % z transakce. Tedy 19,50. Terminál mají ten nejjednodušší, stojí pod tisícovku, často v akci pod 500 Kč. Na Alze aktuálně stojí 559 Kč. Žádné další náklady na terminál se neplatí.

A přijmete platbu i od cizinců, lidí s vybitým mobilem (třeba o tomto víkendu jsem byl na výletě s partou lidí a polovině z nich mrazem chcípaly mobily), lidí bez internetu v mobilu,...

Platební řešení táhnou zákazníci, ne obchodníci. A ty nároky pro zákazníky jsou nesmyslné. Řemeslníky většinou využívají lidi 50+. Možná se to může uchytit na nějakém hudebním festivalu. Uvidíme. Je pravdou, že Air je dost silná značka, navíc se k ní přidala Fio, Moneta a mBank. Mají tak dostatečnou sílu z tohoto způsobu placení udělat ten tzv. "lovebrand".
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Milos 24. 1. 2024 10:53

minarjo píše:Miloši, zdá se mi, že jsi tu poslední diskusi nějak nepochopil :). Ano MOŽNOST mít budou, ale zde byla řeč o tom, kdo reálně je ochoten tuto (oproti platbě kartou složitější) metodu použít, když má podmínky v podobě aplikací v mobilu a větší technické znalosti.

Když někam přijdeš a bude tam možnost platby jen hotově nebo službou Cvak, tak jaký způsob platby si zvolíš? Já osobně bych zvolil Cvak :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 24. 1. 2024 11:04

Pokud budu mít hotovost, tak hotově. Představa, že si tam budu někde stahovat aplikaci, párovat ji s bankou nebo kartou, teď nastavovat telefon (zapnout NFC, zavřít penězenku Google,...). Jedině, kdybych opravdu neměl hotovost a nešlo zaplatit třeba okamžitou platbou.

A už vůbec si to nedovedu představit u nějakého malého obchodníčka na vesnici, kde tomu nerozumí ani obsluha poklady, ani zákazníci.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod myšpulín 24. 1. 2024 11:27

Žádnou aplikaci si snad zákazník stahovat nemusí, přiložením k čipu mu to nabídne v čem chce pokračovat - aplikace banky, google/apple pay a tam potvrdím platbu.
myšpulín
Diskutér

Odeslat příspěvekod wurk 24. 1. 2024 11:39

pokud to dovede vyvolat i gpay platbu, tak celkem dobry
wurk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 24. 1. 2024 11:43

Spíš si myslím, že bez nainstalované aplikace to spustí mikroaplikaci bez potřeby instalace (na Androidu Instant app), teprve ta nasměřuje zákazníka na platbu přes smartbanking MyAir, Google Wallet, anebo na samotné zadání čísla karty (tato možnost je podporovaná taky).
fremantle
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka