SEPA direct debit

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod misem 4. 5. 2024 13:45

Mnoho let používám eBay pro prodej i nákup věcí a bylo to dosud bez problému. Ale teď mi zničeho nic zablokovali posílání plateb z prodejů, protože můj Euro účet nepodporuje direct debit. Chtějí po mně změnit účet a připojit jiný bankovní účet, který direct debit podporuje. Takový žádná z mých několika bank neumí. Existuje v ČR banka, která umí založit bankovní účet v Eurech, který umožňuje SEPA direct debit?
Děkuji předem za odpověď nebo radu, jak to na eBay máte vy.
misem
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 4. 5. 2024 14:20

SEPA direct debit neboli SEPA inkaso umí například ČS, ČSOB, KB, UCB, ...
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod misem 10. 5. 2024 09:36

Díky, už jsem ho u UCB založil :-)
misem
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DrumSession 10. 5. 2024 16:31

U UCB ten nejvyšší měsíční poplatek od března změnili?
https://wise.com/cz/blog/euro-ucet
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 10. 5. 2024 16:41

Když máš například TOP účet, tak v rámci něj je EUR účet zdarma.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod fremantle 10. 5. 2024 17:36

U nejvyšších tarifů není ničím neobvyklým, že obsahují i vedení druhého (nebo třeba několika) cizoměnového účtu bez poplatku, to umí snad všechny banky Velké pětky, ale horší je zjistit, že takový účet není příliš použitelný, protože buďto nemá už bez poplatku transakce (a to třeba ani pro vnitrobankovní převody), případně je problém k účtu získat platební kartu, anebo si z ní vybrat bez poplatku hotovost...

Takhle jsou prakticky nepoužitelné eurové účty od ČS (k Účtu Plus, u Erste Premier by problém být neměl), ČSOB, UCB i KB (samostatný eurový účet v rámci Top nabídky, v nové éře jsou multiměnové, ale ty zase nejsou vedené bez poplatku), protože u všech jsou odchozí SEPA platby (i tuzemské v Kč) zpoplatněny cca. 6 Kč. Tyhle banky v ČR bych nepoužil pro takovou službu nejlépe nepoužil vůbec a podíval se po nějaké, která poskytuje odchozí SEPA platby bez poplaku (mandát k SEPA inkasu by měl jít zřídit snad i u Fio?), nebo použil nějaký fintech, který to umí (třeba Wise).
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 10. 5. 2024 18:01

UCB má u stávajících účtů SEPA platby zdarma.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod tmx643 10. 5. 2024 18:20

ČSOB premium má taky SEPA zdarma.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod fremantle 10. 5. 2024 18:48

Já teda v sazebníku UCB vidím, že poskytuje SEPA platby k Osobním kontům vedených v Kč (Open, Top a Start) bez poplatku („zdarma“ to podle mě není - jen klient ten převod zaplatí špatným kurzem), což i musí (nesmí být zpoplatněné více, než tuzemská platba v Kč), a v rámci Osobních kont Open a Start poskytuje vedení běžného účtu v EUR, přičemž transakce jsou zpoplatněné standardně dle sazebníku, což podle str. 4 se řídí kapitolou 6, podle které jsou příchozí i odchozí platby v Kč a SEPA platby zpoplatněné á 7 Kč: https://www.unicreditbank.cz/content/da ... 082024.pdf

Což bylo i jedním z důvodů, proč jsem se toho eurového účtu kdysi zbavil (měl jsem ho takhle kdysi k U kontu Premium ještě před regulací SEPA plateb a příchozí platby uvnitř banky (z devizovky) anebo slovenské pobočky UCB byly bez poplatku (opačným směrem 30 Kč), po regulaci SEPA plateb začali teda poskytovat příchozí i odchozí SEPA platby za stejnou cenu, jako korunové platby, tehdy ještě po 6 Kč - i pro vnitrobankovní převody).

-- 10. 5. 2024 18:59 --

tmx643 píše:ČSOB premium má taky SEPA zdarma.

Tak ČSOB Premium je podle mě ten stejný případ - hlavní účet Premium vedený v korunách má SEPA platby bez poplatku (protože je tak mít musí, nesmí stát více, než tuzemská korunová platba, ale klient za SEPA platbu zaplatí nevýhodným kurzem - při spreadu 6 % jsou u 100 eurového převodu cca 3 eura skrytého poplatku více, než dost) a současně klientovi s kontem ČSOB Premium poskytuje vedení obyčejného běžného účtu v eur bez poplatku, u kterého se účtují poplatky za transakce dle standardního sazebníku poplatků - čili pro odchozí SEPA platbu stejnou částku jako u odchozí platby v Kč (protože to tak být musí), což od 1. července má být 6 Kč, příchozí platby jsou ale bez poplatku: https://www.csob.cz/documents/10710/423 ... 701-cz.pdf
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 10. 5. 2024 19:14

Podle mě je v rámci UCB účtů OPEN a TOP zdarma vedení EUR účtu a zdarma jsou i SEPA platby z EUR účtu, nejen z CZK účtu. Stoprocentně to ale nevím :hm
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod fremantle 10. 5. 2024 19:21

Transakce bez poplatku u eurového účtu v UCB nejsou... :-)
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod pavelxcz 10. 5. 2024 22:26

U Unicredit nevím, ale jak u ČS Plus účet, tak u ČSOB Premium, je sice vedení EUR účtu zdarma, ale SEPA platby z EUR účtu jsou vždy za poplatek cca 0,21 - 0,29 EUR. Obojí jsem zkoušel :-)
pavelxcz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod misem 11. 5. 2024 08:41

U UCB u balíčku TOP mi přisly SEPA platby na Euro účet bez poplatku. Ledaže by se strhly na konci měsíce ve vyúčtování, to nevím, SEPA Euro platby u mě proběhly jen v květnu.
misem
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fremantle 11. 5. 2024 09:52

Díval jsem se do historie a poplatky za odchozí platby mi byly účtované ve stejný den jako se zaúčtovala transakce, to vypadá na nějaký italský bordel...

Eurový účet u UCB už bohužel stejně nemá cenu, kdysi bylo výhodou, že k němu bylo možné připojit debetku MC a transakce ve třetích měnách byly vůči němu přeúčtované kurzem karetní asociace (po plošné výměně za debetky Visa to už nefungovalo, resp. fungovalo jen vůči USD účtu), teď bude banka měnit debetky Visa opět za MC, ale současně s tím od 1.8. mění i podmínky a transakce ve třetích měnách bude konvertovat kurzem asociace, jen u měn, které nejsou na kurovním lístku banky - jinak konverze přes deviza-prodej do Kč a následně deviza-nákup z eur účtu :-(
https://www.unicreditbank.cz/content/da ... 082024.pdf
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod ddaveid 12. 5. 2024 07:21

Fio banka umí SEPA inkaso. Klasicky bez poplatku.
ddaveid
Návštěvník

Další stránka