Booking.com - platby kartou

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod MP007 17. 5. 2024 10:20

Pokud lze otázku přiřadit existujícímu tématu, prosím admina za prominutí. Mně se žádné tematicky příbuzné vlákno nepodařilo najít.
Řeším otázku plateb kartou pro Booking.com, resp. pokud má proběhnout v určitém termínu platba kartou, jak rozliším zda je lepší použít kartu v CZK nebo EUR (multiměnou nedisponuji). U jednoho pobytu je uvedena cena v EUR s přibližným přepočtem na CZK. U jiného pobytu je uvedena částka pouze v CZK. Nevím, zda v aplikaci Booking lze někde dohledat, zda si platbu strhává poskytovatel ubytování nebo sám Booking. Logicky bych očekával, že měna uvedená v potvrzení objednávky bude užita při stržení z kartového účtu, ale údajně to tak nefunguje vždy. Nerad bych ale zbytečně doplácel na přepočty kurzů.
Děkuji za sdílení vašich zkušeností.
MP007
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 17. 5. 2024 11:08

Já mám na tohle lidi - o booking ubytování na moje dovolené se starají moji kamarádi, já maximálně dodávám bonusové kódy (kdyby někdo měl, uvitám, občas mi Booking nějaké pošle), ale když hledám pro sebe, tak nastavuji "měna ubytování",
obr 2.png

tam by se měla částka ukázat ve měně, ve které ji bude ubytování opravdu účtovat, někdy je to místní měna, někdy eur.

obr 1.png
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Alfréd z hor 17. 5. 2024 11:16

Měnu si nastavíš na booking.com (vpravo nahoře vedle vlaječky státu), pokud zvolíš, nebo necháš koruny (podle toho jak a odkud se tam proklikneš), tak si hezky připlatíš a nikdy nezaplatíš částku, která je v korunách uvedena, navíc, pokud zvolíš odloženou platbu, tak se může do doby platby změnit kurz ...
Způsob platby je uveden v detailu ubytování (kartou, vybere booking jménem ubytovatele, nebo platba na místě, ...).
Já po negativních zkušenostech s platbou v Kč, nebo na místě (vždy jsem zaplatil víc, kulišáci taky píšou, že platba je v místní měně (éčka) a cena v kč je pouze orientační, nebo jednou baba v chorvatsku nechtěla éčka a musel jsem dělat směnu v místní směnárně za jejich tehdejší zvířátka), volím přímo měnu euro (jinam než po EU s booking necestuji) a platím kartou hned po objednání (on i booking používá nějaké dynamické čachry machry, takže se může stát že, jsou různé ceny v průběhu času ... naopak ale těsně před termínem, nebo v předstihu, lze takto ušetřit)
Alfréd z hor
Nadšenec

Odeslat příspěvekod boat68 18. 5. 2024 09:30

Už nějakou dobu nerezervují na booking ubytování v Kč (kromě placení na místě), protože víckrát po sobě mi to strhli v €. Systém v Kč, hotel český, cena v Kč, česká karta... ale jsem platil 3% konverze do EUR. Nikdy jsem nenašel, jak to nastavit jinak, podpora neodpovídá, no, smůla.
boat68
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 5. 2024 17:07

a v jaké měně máš "zobrazovat ceny" ? Máš tam vybráno "měna ubytovatele" , viz moje obrázky výše?
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod boat68 18. 5. 2024 20:42

Ano, zobrazeni v CZK, účet v CZK, česká karta.
Možna se to změnilo (naposled před asi 2 roky), už pro jistotu rezervují na booking pouze mimo ČR...
boat68
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mareka 18. 5. 2024 21:01

Řešením asi může být Curve (popř Revolut).

Booking používám v rámci celé Evropy celkem často a měna platby i pro mě bývá občas (i přes opakovanou kontrolu/nastavení) opravdu překvapivá.
mareka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 19. 5. 2024 05:36

boat68 píše:Ano, zobrazeni v CZK, účet v CZK, česká karta.
Možna se to změnilo (naposled před asi 2 roky), už pro jistotu rezervují na booking pouze mimo ČR...

Ale to je právě špatně! Ne CZK, ale "měna ubytování". Když si to přepneš, zjistíš, že většina ubytování v ČR má cenu v EUR, ale ne všechny (viz můj obrázek výše), takže když si to přepneš do EUR, tak se ti stejný případ může stát znovu, jen obráceně, tj. že ti platba na eurovoou kartu přije v CZK
boo.png
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod pavelxcz 19. 5. 2024 11:50

I s nastavenou měnou ubytování může nastat případ, že český hotel s nastavenou měnou EUR udělá transakci kartou v CZK, protože ví, že zákazník je z Česka. Nebo, že za ubytování s měnou CZK provede platbu přímo Booking, v EUR. Za mě je nejjistější multiměnová karta.
pavelxcz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 3. 2. 2025 05:42

Kdyz nekdo rezervuje hotel v CR pres booking.com, jake udaje se o nem provozovatel hotelu dozvi? Dozvi se napr. tel.c., email, cislo nebo cast cisla platebni karty? Lze takovou rezervaci hotelu vubec provest bez overeni platebni karty?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod losalamos 3. 2. 2025 12:45

Jakou měnu mám při rezervaci, takovou měnu mi v poslední době vždy strhli při platbě. Jen jednou jsem byl překvapen konverzí při platbě CZ hotelu. Bohužel už nevzpomenu, jestli tenkrát dělala konverzi banka, nebo Booking, ani jestli to byl můj problém daný špatnou volbou karty, nebo zda konverzi vyvolal Booking, nebo zda to byl výše popsaný případ, kdy originál platba byla v € ale hotel to strhl z eurové karty v Kč. Asi jsem vám moc nepomohl.
losalamos
Nadšenec