Evidence účtů

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod A0.. 4. 6. 2024 14:12

Zdravím, chtěl bych otevřít téma, jak si evidujete různé účty u různých bank, abyste v tom měli přehled?

Jde mi o to, že jak člověk zřizuje u různých bank např. spořící účty, začínám ztrácet přehled.

Také kdyby se se mnou něco stalo, aby manželka přehledně věděla, kde je co aktivní a příp. kolik je tam peněz (např. ke konci měsíce). Nebo kdy končí který termíňák... Samozřejmě hrubou představu má, komunikujeme spolu finance, ale nemá úplně aktuální přehled ;-)

Podělte se se svými zkušenostmi a svým systémem. A pokud se podělíte i třeba šablonou do excelu, ocení to jistě spousta uživatelů.
A0..
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 4. 6. 2024 15:57

Mám jednoduchou tabulku v excelu se sloupečky - název, datum založení, vázáno do (pro TV), číslo účtu, kód banky, zůstatek, poznámky (D+0, limity pro úročení ...)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod JakubAsgard 4. 6. 2024 16:20

YNAB, ale není to primárně jen přehled, je to na víc, ale součástí je i přehled účtů a stavů...
JakubAsgard
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jir.vesely 4. 6. 2024 16:37

Já používám aplikaci moneywiz. Asi to dneska nebude to nejlepší, co je možné mít, ale mám tam už asi desetiletou historii, tak se mi to nechce migrovat, když mi v tam nic nechybí. Úplně nevím teda, jak by se tam dalo hlídat TV (nevyužívám). Na druhou stranu se mi líbí, že u většiny bank funguje automatická synchronizace transakcí, takže akorát kontroluju, že se to správně zakategorizovalo. Aplikaci takového typu bych určitě doporučil komukoliv, kdo chce mít výborný přehled o svých financích.
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod octaviampi 4. 6. 2024 17:03

Sdilena poznamka v telefonu. V ktere instituci jsou ucty, pojisteni majetku, operatori, …

Samotne ucty neeviduju, jde zjistit z vypisu a po prihlaseni.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod panPeněženka 4. 6. 2024 17:04

Já si píšu přehled jen klasicky ve Wordu, pro mě má největší prioritu, aby to bylo vytisknuté v deskách fyzicky - kdyby se se mnou něco stalo, aby rodina věděla, kde co přesně je... u těch investic pochybuji, že se jim sám ozve třeba Interactive Brokers... :-)
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hlander 4. 6. 2024 17:57

Prakticky všechno, co potřebuju evidovat mám v Excelu. Pro manželku pak stručný výcuc na jednu A4, aby věděla, kde, co a proč je (a hlavně detaily ke kreditkám).
hlander
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 123123123 4. 6. 2024 18:33

Jedine, co eviduji, jsou prihlasovaci udaje do bank, zapsane v notysku, zasifrovane sifrou, rouzlustim to jen ja.
:D
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Roman1989 4. 6. 2024 21:33

Velmi zajímavé téma, taky jsem nad tím přemýšlel....
Jinak napadá mě v této souvislosti: přihlašování do IBKR potvrzuju sms kodem, ten telefon resp simka, nemá paušál, dobijím si kredit, co se stane když ztratím telefon i simku? Když zavolám do Tmobilu nevím, jestli mi to číslo obnoví, když tam nemám paušál. A do IB už se bez sms toho nedostanu vůbec. Appky nepoužívám (kromě čsob, kde zpoplatnili sms) vše (IB + asi 7 bank) mám přes sms kódy. Když nad tím přemýšlím, tak docela riziko.
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 5. 6. 2024 00:09

Relativně normální podvojné účetnictví. S účetními standardy si hlavu nelámu (většinu jsem nikdy neviděl), ale věci jako „peníze na cestě“, rozúčtování ročních plateb na jednotlivé měsíce, daň z prodeje akcií, která se bude muset zaplatit až příští rok, se všechno hodí.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod maeth_u 5. 6. 2024 07:36

KMyMoney. Umí to evidovat i úvěry (anuitní splácení) a investice (ruční nákupy cenných papírů). Na termiňáky specializovanou funkci nemá. Má to občas různý mouchy, ale za 8 let už jsem si zvykl.
maeth_u
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 5. 6. 2024 08:55

Jedno starší podobné téma: viewtopic.php?f=316&t=1183221

Já si taky vedu už dost let (snad i více než 13) účetnictví v GnuCash. Taky hodně záleží, co přesně od toho člověk očekává - mě se hodí na dlohodobé naplánování cash flow (zhruba do konce roku vím s jakými příjmy počítat, kdy budu mít splatnost u 5 termiňáků, co nyní mám, jak by mi měli odcházet splatnosti kreditek, že můžu počítat s vyšší rezervou po splatnosti úvěru, kolik a kdy vložím do DIPu a ostatních investic)...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod 123123123 5. 6. 2024 16:25

Roman1989 píše:Velmi zajímavé téma, taky jsem nad tím přemýšlel....
Jinak napadá mě v této souvislosti: přihlašování do IBKR potvrzuju sms kodem, ten telefon resp simka, nemá paušál, dobijím si kredit, co se stane když ztratím telefon i simku? Když zavolám do Tmobilu nevím, jestli mi to číslo obnoví, když tam nemám paušál. A do IB už se bez sms toho nedostanu vůbec. Appky nepoužívám (kromě čsob, kde zpoplatnili sms) vše (IB + asi 7 bank) mám přes sms kódy. Když nad tím přemýšlím, tak docela riziko.

Ztrata SIM je normalni standardni resitelna vec, proste ti operator prevede tel.c. na novou SIM, pokud znas nejake ty PUKy. Anebo si tel.c. preneses na SIM jineho operatora, pokud znas OKU. Horsi by bylo, pokud ti SIM deaktivuji kvuli uplynuti lhuty pro dobiti, tam neni k cislu zadna moznost navratu.
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Roman1989 5. 6. 2024 17:44

123123:
odpoved z T-mobilu:
když ztratím SIM, tak jediná možnost jak zachránit to číslo je dojít k nim s 19místným výrobním číslem, které je zapsáno na té plastové kartičce, z které se vyloupne SIM.
Pokud mám u nich paušál, tak v pohodě, to mě dohledají a není problém, u dobíjení kreditů mě ale vedou jako anonymní SIM.

"Anebo si tel.c. preneses na SIM jineho operatora, pokud znas OKU" tohle nevím jak bych u nového operatora dokazál, že jsem majitelem toho cisla.
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod lightblackfox 5. 6. 2024 17:45

123123123 píše:Horsi by bylo, pokud ti SIM deaktivuji kvuli uplynuti lhuty pro dobiti, tam neni k cislu zadna moznost navratu.

Možnost návratu samozřejmě je. Normálně si SIM s tím číslem za čas koupí znovu. :idea:
lightblackfox
Mírně pokročilý

Další stránka