Revolut a Wise pár dotazů

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Kulikk 7. 8. 2024 05:22

Dobrý den

Mám Revolut i Wise (u Wise ne úplně dokončenou registraci myslím) a trochu se v tom ztrácím a měl bych k tomu pár dotazů. Oboje mám čistě na to abych mohl lépe (s lepším kurzem) směnit občas (párkrát do roka) CZK na EUR nebo USD (a naopak EUR, USD na CZK). Toť vše. Momentálně bych chtěl převést na EUR částku ve výši několika desítek tisíc Kč. Tuto částku si chci převést z CZK účtu u CZ banky do Revolutu nebo Wise - pak směnit CZK na EUR. EUR následně poslat opět na svůj účet vedený u CZ banky, ale tentokrát účet vedený v EUR... Pár dotazů:

1) Prostředí Revolut je totálně dementní a přes jejich webové rozhraní (které snad donedávna ani neměli - lol) neudělám prakticky nic... Posílat peníze lze jen prostřednictvím té jejich stupidní mobilní aplikace, webové rozhraní je tedy nepoužitelné...? (nebo tam něco nevidím? nikde jsem tam žádné "add money", sent money atd. neviděl na webovém rozhraní...?

2) Revolut nemá účet u české banky nikde? Mají jen nějakou banku jednu snad Litvě nebo kde...? Takže do té jejich banky v Litvě mám jako poslat CZK swift platbou. Bude to trvat X dní, modlit se aby tam dorazili fakt jen CZK a ne se cestou konvertly v nějaké korespondenční bance na EUR nebo USD. Modlit se ať tam dorazí CZK na účet u Litevské banky... Tam to konvertnout na EUR (s výhodnějším kurzem než nabízí CZ banky) a následně poslat EUR SEPA platbou zpátky na můj účet u české banky vedený v EUR.. Chápu to správně...?

3) Wise by měl být lepší...? A měl by mít CZK účet u české banky snad... ANO...? Takže tam je potom postup jednoduší a rychlejší (můj CZK účet u CZ banky -> CZK účet Wise u české banky -> Konvert na EUR s výhodnějším kurzem a zase z Wise účtu odněkud v EUR to poslat (SEPA platbou) na můj EUR účet u CZ banky... Takto...?

4) U Revolutu (a asi to má i WISE) jsem viděl možnost vložit peníze prostřednictvím debitní karty (visa, mastercard) - je to vhodné a levné i pro částky třeba 100 000 CZK? Jsou tam nějaké poplatky nebo nevýhodnější kurzy než prostřednictvím bankovního převodu...?

Oboje mám FREE verze účtů.

Díky... Prostě jsem chtěl jen směnit CZK na EUR v lepším kurzu... Nevěděl jsem že jsou tyto aplikace až tak "dementní" a zdaleka ne tak easy jak se tváří :-/. Díky
¨
Kulikk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 7. 8. 2024 06:29

Ano, Revolut nemá v ČR účet. Měl, ale už nemá. Dobít Revolut kartu lze platební kartou, i velké částky, měsíčně běžně dobíjím kolem 400 000 Kč. Ale může se stá, že když "vystartuješ z 0 na 400", tak ti Revolut účet zablokuje. Je v tomhle nevyzpytatelný a je potřeba s tím počítat, že s s nima pak budeš dopisovat a dokládat. Lze dobíjet i kreditkou, ale u některých už začal účtovat poplatek u mých ale zatím ne.

Wise nevím, nemám. Naštěstí mám teď v zaměstání zdroj levných eur (z diet spolupracovníků) tak už nepotřebuji, dříve jsem měnil přes české devizovky (Easychande, Fortissimo, Akcenta), případně nakupoval v arabských směnárnách po Praze.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod FRENKY33 7. 8. 2024 06:32

Možná mi to tady místní matadoři vyvrátí, ale já bych se točit větší částky přes Revolut prostě bál.
Je omecně známo, že Revolut rád blokuje účty kvůli malichernostem a když se mu Vaše transakce nebudou zdát, tak Vás bez varování zablokuje a pak se můžete domáhat u nějakého inda na podpoře o odblokování.
(ja jednou takovou blokaci - kvůli vlastní chybě při rozjetí appky na více telefonech - zažil a asi mi to stačilo)

Jinak samozřejmě pokud revolut nabijete CZK, tak zas plnou částku v CZK vyberete. Nejaké interní konverze (pokud tam jsou) Vás nemusí trápit.
FRENKY33
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 7. 8. 2024 07:10

To urcite nemusi vybirat castku v CZK, muze normalne CZK smenit na Euro a vybrat pak Eura, presne tak, jak znel jeho dotaz.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 7. 8. 2024 11:09

FRENKY33: ano, jsem si vědom rizika a počítám s ním. "Frantovi z Horní Dolní" bych to určitě nedoporučil.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod FRENKY33 7. 8. 2024 11:43

PatrikChrz: To byla reakce na autora dotazu (svoje odpovědi jsme mu psali ve stejný čas). Tobě bych si asi nedovolil radit :)
FRENKY33
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drummond 7. 8. 2024 14:23

Já mám třeba raději Wise, každému vyhovuje něco jiného. Resp důvod u mě byl, ze při registraci prudili podstatně méně, navzdory tomu, ze jsem preposilal peníze pouze z účtu na me jméno v různých zemích a měnách. Založ si oboje, vyzkousej si to s par sty eur a uvidis, co ti bude lépe vyhovovat.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod fremantle 7. 8. 2024 16:00

Přesně tak - obě služby jsou bez poplatku, nejlepší si je osahat sám a zjistit, co je u nich dobře a špatně na vlastní kůži...

Wise má rozhodně horší spread, než Revolut a na směnu měn to není úplně ono - má ale k dispozici místní účet (pravda, v Citibank, takže žádné okamžité platby) a naopak poplatek za dobití kartou. Jako malé plus bych hodnotil pro "třetí měny", resp. měny nepodporované Wise transparentní konverzi kurzem karetní asociace, což se může hodit u exotičtějších měn (nicméně výběr z bankomatu je bez poplatku pouze do objemu 200 € - takže vesměs srovnatelně jako u Revolutu).

U Wise může být určitá výhoda pro klienty Interactive Brokers - IBKR poskytuje 1 výběr v kalendářním měsíci na Wise bez poplatku - lze se tak dostat k EUR nebo USD bez potřeby konverze a případných poplatků korespondenčním bankám při výběru SWIFTem a použít je třeba k přímé útratě při platbě kartou ve stejné měně...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Kulikk 7. 8. 2024 22:09

Jak tu někdo psal že byse bál větší částky na Revolut řešit, tak tím myslíte jako třeba těch 100 000 kč + ? (nebo i 50 000 kč)?

A dobití přes kreditku je tedy bez poplatku u Revolut jo...? A předpokládám že to je výrazně rychlejší a pohodlnější než dobití převodem, a proto u Revolutu preferovat dobití přes kreditku? ( i částky 100 000 kč atd.)?

A akcenta, už jsem slyšel, to je největší česká devizovka jo? Takže pokud devizovou společnost v CZ, tak akcentu? (největší, nejlepší, nejdelší historie, nejbezpečnější atd...?)

Když tak nad tím přemýšlím, tak vlastně Revolut ani Wise nejsou primárně vyloženě devizové společnosti (jako Akcenta) že...? Ale spíše taková obdoba paypal a operace devizové společnosti prostě mají skoro jako "side business"?

Názory na Akcentu namísto Wise a Revolut pro směnu deviz...?

(Díky za rady a odpovědi)
Kulikk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod aaaa 7. 8. 2024 22:45

Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod drummond 7. 8. 2024 22:48

Wise ani Revolut nebyly založeny jako devizovka pro směnu v rámci jedné a té země. Jejich cílem bylo umožnit levný preshranicni platby. Pokud chce někdo měnit peníze, stačí si udělat u Exchange účet a podle objemu jsou schopny dat středový kurz.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod P_H_ 8. 8. 2024 07:11

Kulikk píše:A dobití přes kreditku je tedy bez poplatku u Revolut jo...? A předpokládám že to je výrazně rychlejší a pohodlnější než dobití převodem, a proto u Revolutu preferovat dobití přes kreditku? ( i částky 100 000 kč atd.)?

V ČR se Revolut ani nedá dobít bankovním převodem.
Kulikk píše:Když tak nad tím přemýšlím, tak vlastně Revolut ani Wise nejsou primárně vyloženě devizové společnosti (jako Akcenta) že...? Ale spíše taková obdoba paypal a operace devizové společnosti prostě mají skoro jako "side business"?

Jak už zaznělo, primárně jsou určeny na přeshraniční platby. Kromě "plateb v malém" (běžné přeshraniční platby kartou a pod.) tam částečně spadá třeba remitence (to je když zahraniční pracovníci posílají peníze domů rodině), i když tam jsou i více specializované služby, které umožňují třeba hotovostní výplatu.
P_H_
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 8. 8. 2024 09:50

Kulikk píše:Jak tu někdo psal že byse bál větší částky na Revolut řešit, tak tím myslíte jako třeba těch 100 000 kč + ? (nebo i 50 000 kč)?

Právě je to individuální, já aktuálně točím měsíčně 400 000 Kč (koncentruji peníze z celkem 8 kreditek a pak vybiju jednou platbou). Ale přidával jsem pomalu, tento měsíc chci zkusit 450 000 Kč. Ale počítám s tím, že se může stát, že se mi peníze zaseknou.

Kulikk píše:
A dobití přes kreditku je tedy bez poplatku u Revolut jo...? A předpokládám že to je výrazně rychlejší a pohodlnější než dobití převodem, a proto u Revolutu preferovat dobití přes kreditku? ( i částky 100 000 kč atd.)?

V zásadě je dobití platební kartou zdarma, ale Revolut si vymiňuje, že to může zpoplatnit. Ale, jako vše u nich, to je dost "na vodě". Myslím, že zde ve fóru proběhlo, že účtoval za business kreditky, možná ještě o nějaké
Kulikk píše:A akcenta, už jsem slyšel, to je největší česká devizovka jo? Takže pokud devizovou společnost v CZ, tak akcentu? (největší, nejlepší, nejdelší historie, nejbezpečnější atd...?)

Já jich mám víc. Akcenta poměrně "zpychla" a o malé obchody už nestojí, často za malé obchody jsou i poplatky. Protože má individuální kurzy, můžou ti na malé obchody dát horší, případně ti nastaví na všechny obchody větší přirážku, když budeš mít velký podíl malých obchodů.

Přesný opak je Easychange, kde je kurz veřejný (i když u velkých obchodů lze vyjednávat telefonicky) a dostaneš ho i pro extrémně malé obchody v řádech jednotek eur. Při uzavření ale už také chtějí alespoň "slíbit" nějaký větší objem obchodů, jinak odkazují na svoji "low cost službu" europlatba.cz.

V zásadě bych vybral jakoukoliv devizovku s licencí platební společnosti. Je pojištěná stejně jako banka a jako soukromá osoba můžeš spory vést před finančním arbitrem
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod P_H_ 8. 8. 2024 10:00

V aktuální verzi podmínek píšou, že poplatek "na pokrytí nákladů" můžou účtovat za dobití kartou s neregulovaným interchange fee, tedy buď kartou vydanou mimo EHP nebo firemní kartou.
https://www.revolut.com/cs-CZ/legal/standard-fees/
P_H_
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 8. 8. 2024 10:15

Na případný poplatek při dobíjení ale Revolut upozorní, takže klient předem jasně vidí, jestli dobití bude zdarma nebo s nějakým poplatkem.
Milos
Inventář

Další stránka