Kde nevýhodněji úročit 4mil?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod OIIocta 15. 8. 2024 09:22

Zdravím,

máme něco přes 4mil a přemýšlíme, kde to nejlépe zúročit. Peníze máme na stavbu RD, takže chceme něco "bezpečného" jako spořící účet.

Děkuji za odpověď
OIIocta
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 15. 8. 2024 09:49

Aktuální rozdíly ve spořících účtech jsou zde: viewtopic.php?f=316&t=302027&p=13767798#p13767798
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Roman1989 15. 8. 2024 11:01

mám podobnou sumu na VUB na dvou účtech (2x 2,5 mil.). Při této částce nic výhodnějšího není.
+ denní úročení (takže efektivní úr. míra je trochu vyšší než udávaná),
+ úroky z úroků, protože se to daní až příští rok - viz vlákno VUB a FAQ na stránkách banky.

EDIT po pár hodinách:
jak píšete níže jsou to pochopitelně 2 lidi a 2 účty tedy. Kdybych to měl jen na sebe tak dám 1x 5 mil. kč přece.

Když máš 4 mil., tak to musíš rozdělit 2,5 a 1,5 na manželku.
Na FÚ pro domicil půjdeš jen jednou ale a vezmeš si s sebou plnou moc za ženu. Nemusí být ověřený podpis a stačí vytvořit jen ve wordu koho zastupuješ a za jakým účelem konkrétním. Takto jsem to dělal já a úředník jen koukl a neřešil dál.

Je s tím tedy nějaká administrativa a cesta na FÚ, takže záleží kolik měsíců to tam chceš držet, ale to už si vypočítej sám, zda ti to za to stojí.
Naposledy upravil Roman1989 dne 15. 8. 2024 14:01, celkově upraveno 1
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Lenka_2 15. 8. 2024 11:32

- pojištěno je jen 100 000 €, takže při krachu banky o polovinu peněz přijdeš
Lenka_2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 15. 8. 2024 11:58

Jestli je to myšleno na Romana, tak podle toho, co píše, "není blbej". Má 2 x 2,5 milionu, takže asi jednou na sebe a jednou na někoho v příbuzenstvu.

VÚB je na Slovensku systémová banka, takže krach je o hodně nepravděpodobnější, než u jiných bank.

Systémové banky na Slovensku:

- Všeobecná úverová banka, a. s.
- Slovenská sporiteľňa, a. s.
- Tatra banka, a. s.
- Československá obchodná banka, a. s.
- Poštová banka, a. s.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Lenka_2 15. 8. 2024 12:10

Takže ne "mám na dvou účtech", ale "máme s manželkou každý na svém účtu".
Lenka_2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod .void2 15. 8. 2024 16:58

PatrikChrz píše:Systémové banky na Slovensku:

Máš starší seznam, v roce 2024 to jsou:
  • 365.bank, a. s. (z Poštové banky se stala její právní pobočka) – od roku 2025 už nebude (viz vyhláška)
  • Československá obchodná banka, a. s.
  • Prima banka Slovensko, a. s.
  • Slovenská sporiteľňa, a. s.
  • Tatra banka, a. s.
  • Všeobecná úverová banka, a. s.
.void2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod OIIocta 16. 8. 2024 08:37

Roman1989 píše:mám podobnou sumu na VUB na dvou účtech (2x 2,5 mil.). Při této částce nic výhodnějšího není.
+ denní úročení (takže efektivní úr. míra je trochu vyšší než udávaná),
+ úroky z úroků, protože se to daní až příští rok - viz vlákno VUB a FAQ na stránkách banky.

EDIT po pár hodinách:
jak píšete níže jsou to pochopitelně 2 lidi a 2 účty tedy. Kdybych to měl jen na sebe tak dám 1x 5 mil. kč přece.

Když máš 4 mil., tak to musíš rozdělit 2,5 a 1,5 na manželku.
Na FÚ pro domicil půjdeš jen jednou ale a vezmeš si s sebou plnou moc za ženu. Nemusí být ověřený podpis a stačí vytvořit jen ve wordu koho zastupuješ a za jakým účelem konkrétním. Takto jsem to dělal já a úředník jen koukl a neřešil dál.

Je s tím tedy nějaká administrativa a cesta na FÚ, takže záleží kolik měsíců to tam chceš držet, ale to už si vypočítej sám, zda ti to za to stojí.

Rozdělit a udělat dva účty 2,5 a 1,5 kvůli pojištění 100tis EUR předpokládám?

Děkuji
OIIocta
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 8. 2024 08:56

.void2 píše:
PatrikChrz píše:Systémové banky na Slovensku:

Máš starší seznam, v roce 2024 to jsou:
  • 365.bank, a. s. (z Poštové banky se stala její právní pobočka) – od roku 2025 už nebude (viz vyhláška)
  • Československá obchodná banka, a. s.
  • Prima banka Slovensko, a. s.
  • Slovenská sporiteľňa, a. s.
  • Tatra banka, a. s.
  • Všeobecná úverová banka, a. s.

Tady je ještě uvedená - https://nbs.sk/financna-stabilita/nastroje-fs/o-sii/

a to s druhým nějvětším "vankúšem"
vankus.png

-- 16. 8. 2024 10:00 --

...a beru zpět, koukám jsi nerozporoval VÚB, ale jiné banky :)
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod intfo 16. 8. 2024 09:58

To potvrzení o daňovém domicilu u VÚB potřebují každý rok, nebo jim to stačí jednou napořád?

Mnoho bank má limitace na objem, se 4mil. ti většina nevyjde. Buď rozděl na 2 osoby, nebo na 2 banky kvůli pojištění vkladů. Neomezeně a s relativně dobrým úročením je zmiňovaná VÚB, teď mění úročení na 4,6%, nebo Maxbanka se 4,0%.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 8. 2024 10:54

Zatím jsem dokládal jen jednou, další rok už nechtěli.

Rozdělení na více bank schvaluji, na více osob .... no, no,.... já bych to neudělal.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod aaaa 16. 8. 2024 11:20

Take je v nekterych pripadech mozne u VUB neplatit dan z uroku, coz tu banku zvyhodnuje.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Ninaa 16. 8. 2024 11:23

@PatrikChrz
Ale zakladatel není singl, píše "máme/přemýšlíme/máme", čili na stavbu spořili společně. Buď manželé nebo dlouhodobí partneři. Takže částku rozdělit a uložit do VÚB, společné úspory by si rozdělili, i kdyby se tozvedli/rozešli.
Ninaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod sayen 16. 8. 2024 11:34

Tak VUB je bez konkurence , ale kdo potřebuje peníze okamžitě , tak pro toho to není dobrá volba. Mám 10M+ na spořícím účtu v Monetě na 4.0% bez omezení spoření Extra 3 , které se dá získat jednoduše, když na účet pošlete vyšší částku - zhruba asi 400K+ a pak ,když chcete peníze převést všechny pryč do jiné banky ,tak vám to nabídne tento účet s prémií ,který není normálně na webu nabízen.

Moneta umí okamžité platby do 400K ,třeba i 100x za den , pokud si na pobočce nastavíte správné limity.
Moneta je pro mně nejrychlejší banka v ČR i se spořícím účtem . RB je asi zase nejlepší na úvěr. Každá banka má své výhody a nevýhody ...

Jinak dříve jsem peníze také dělil mezi x spořících účtů do částky 2.5 M i na manželku ,ale teď jak ty rozdíly v úrocích jsou zanedbatelné ,tak mám vše v Monetě u které nehrozí ,že by se dostala do problémů. Věřím bankám, které zveřejňují výsledky každé čtvrtletí nebo pololetí a pak se může každý přesvědčit ,že je banka v pořádku. Moneta se topí v zisku a má nejlepší výnos v dividendách k ceně akcie. Každá banka co měla problémy nejdříve spadla do kvartální ztráty. Sberbank byla kvůli Rusku zlikvidována . Jiná banka by ve stejné pozici byla zachráněna krátkodobou pomocí likvidity ze strany ČNB. Né že bych se Sberbank zastával ,ale to jen k vysvětlení případných krachů.
sayen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod marecek29 16. 8. 2024 14:03

Proč je RB nejlepší na úvěr ?
marecek29
Návštěvník

Další stránka