Jak rozumně dostat dolary v hotovosti na účet?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ragade 22. 10. 2024 15:07

Zdravím všechny,

měj jsem v Amundi koupené podílové listy v USD a nechal je odprodat ($1500). V KB mě přesvědčili, že nejvýhodnější bude si je nechat vyplatit hotově, protože převod přímo na Revolut účet je "neúměrně drahý".

Asi jsem ale udělal chybu, protože co teď s USD hotovostí na malém městě? Rád bych ty peníze reinvestoval např. u xtb, kde budu potřebovat peníze online v USD nebo EUR. Máte nějaký nápad, jak to co nejrozumněji udělat?

Nejhorší varianta je - se mi zdá - vyměnit dolary na koruny ve směnárně - uložit v bance Kč - vyměnit online na eura nebo dolary - poslat do xtb. To je ale šílená krkolomnost ne? + polatky

Taky jsem u nás nezjistil banku, která by za rozumné peníze umožnila vklad v dolarech.

Díky moc!
ragade
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jenda_s 22. 10. 2024 15:11

napadá mě RB, multiměnový účet, jeden vklad cizí měny v měsíci zdarma a pak přes kartu do revolutu?
jenda_s
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tmx643 22. 10. 2024 15:14

Moneta má účet v usd s kartou a vklad hotovosti by měl být zdarma.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod ragade 22. 10. 2024 15:28

Moneta mi unikla, vedení účtu v USD i vklad by mělo být zdarma, vyzkouším a dám vědět. Díky!

-- 22. 10. 2024 16:30 --

jenda_s píše:napadá mě RB, multiměnový účet, jeden vklad cizí měny v měsíci zdarma a pak přes kartu do revolutu?

To vypadá na dobrou variantu, ale vedení účtu 29/měs. zdá se, což není moc, ale pak bych asi jen účet otevřel, použil, a pak zase hned zrušil.
ragade
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jenda_s 22. 10. 2024 16:08

ok, to je fakt, já mám multiměnu gratis ;-)
jenda_s
Nadšenec

Odeslat příspěvekod LaNov 22. 10. 2024 20:13

ragade píše:Taky jsem u nás nezjistil banku, která by za rozumné peníze umožnila vklad v dolarech.

Banka Creditas - sazebník pro nepodnikající FO:
Vklad hotovosti do 500 000 Kč včetně nebo ekvivalentu v cizí měně: zdarma
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tx999 23. 10. 2024 04:44

Ceska Sporitelna ma vklad/vyber na vlastni ucet do ekvivalentu 100 tis. zdarma.
tx999
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 23. 10. 2024 10:50

Pozor na to, že vklad zdarma vyřešíš - to už tu byly tipy. Problém je, že když budeš dolary posílat z toho účtu jinam, může to být dost drahé. Obvykle to je 1 % z částky s nějakým minimem (od 100 Kč za typ SHA u nízkonákladových bank po několik set korun). A to může ještě účtovat poplatek příjemce nebo korespondenční banky po cestě.

Naopak někteří brokeři umí směnit cizí měnu kurzem velmi blízko středu. Takže u malých částek může vyjít výhodněji je směnit v dobré směnárně (na malém městě asi ne, ale třeba si někdy uděláš výlet do Prahy či Brna) a u brokera zase nakoupit za koruny (pokud se ty koruny dají poslat brokerovi na český účet)
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod tmx643 23. 10. 2024 11:31

A proto radíme Monetu a RB, kde se to dobije kartou (přes paypal) na to zamýšlené XTB. ;)
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod ragade 23. 10. 2024 15:43

PatrikChrz píše:...

Asi to tak bude, např. Moneta poplatek 1 %, min. 220 Kč, max. 1 500 Kč (https://www.moneta.cz/documents/20143/11740785/mmb-sazebnik-platebni-a-neplatebni-sluzby-fon.pdf)

Pořád se mi to zdá levnější než převod USD->CZK->znova USD nebo EUR.

-- 23. 10. 2024 16:49 --

tmx643 píše:A proto radíme Monetu a RB, kde se to dobije kartou (přes paypal) na to zamýšlené XTB. ;)
Takže si zaregistruju USD "moneta" platební kartu na paypal a pak z paypal zadarmo převedu USD na xtb?
ragade
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod outlier 23. 10. 2024 16:41

Kdysi to bylo zdarma i u Fia, který je taky broker.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tmx643 23. 10. 2024 18:05

ragade: ano, tím se obejde poplatek za dobití kartou. Dělám to běžně jak v eurech, tak v dolarech.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod ragade 6. 11. 2024 12:09

Takže hlásím [vyřešeno].

Nejtěžší bylo si vybrat peníze z KB, stálo mě to tři návštěvy, dohromady tak 60 minut času.
    Otevřel jsem si devizový účet Moneta a dolary tam vložil hotově.
    V jejich Smart bance jsem si zařídil virtuální dolarovou kartu.
    Tuto kartu jsem zaregistroval na paypal.
    Na XTB jsem zadal, že chci platit přes paypal.
Celkové polatky: 0

Děkuji všem. KB by si za převod pravděpodobně účtovala 0,9 % z částky (min. 250 Kč, max. 1 500 Kč) + 800CZK za posílání mimo EHP. https://www.kb.cz/getmedia/d5cda9cf-5116-4dc5-aeda-54bddab8ce92/sdeleni-informaci-o-poplatcich-bezny-ucet-v-USD.pdf
ragade
Kolemjdoucí