Jde v česko založit účet u zahraniční banky v CZK?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Fialovedobro 19. 11. 2024 21:36

Jde např. u Fio slovakia založit účet v česku v CZK? Nebo jde založit účet v € v česku u Fio slovakia? Jiná ryze zahraniční banka, bez běžných poboček v česko? Revolut ne.
Fialovedobro
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 19. 11. 2024 22:28

U FIO třeba nejde mít zároveň český a slovenský účet. Kdysi bylo možné přes českou pobočku založit účet na Slovensku, ale myslím, že nyní už to není možné.
Ono obecně, EU neEU banky moc nestojí o nerezidenty, chtěl jsem před pár lety, když jsem byl jeden víkend na Slovensku v obchodním centru založit účet u slovenské banky, prošel jsem jich asi pět a ani v jedné jsem neuspěl, všude chtěli "prokázání ekonomického zájmu na Slovensku", tj. buď pracovní smlouvu nebo pobyt.

Pak jsou tu různé "internetové banky", N26, DKB.DE a podobné, ale ty oficiálně českou adresu nepodporují.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Fialovedobro 19. 11. 2024 22:32

Děkuji. Takže jedině držet "štrozok v madraci" ? Jedná se o vyhaslý formální svazek a SJM v případě rozvodu.
Fialovedobro
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 19. 11. 2024 22:36

tak Slovensko (Německo, Rakousko,...) není konec světa, lze tam dojet a nějaká banka bude ochotná zřídit účet. Jen, že to není úplně samozřejmé a ochotnější k tomu boudou asi velké banky s účty s poplatky.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod treborit 19. 11. 2024 23:06

Unicredit a FIO (po zruseni CZ) dovolovaly pred 3 roky zalozit ucet v SK.
treborit
Diskutér

Odeslat příspěvekod Lip29 19. 11. 2024 23:53

Já mám účet ve VÚB bance (kterou teda nedoporučuji, bohužel tam mám hypotéku). Jinak UniCredit na Slovensku otevírá účty Čechům a tuším i Slovenská sporiteľňa.

Nevím tvůj důvod, obecně jsou banky na Slovensku tragický, pokud chceš účet v EUR pro SEPA platby a výběry EUR v bankomatech v cizině, je nejjednoduší si otevřít EUR účet u české banky, která má většinu operací zdarma. Např. u VÚB se platí doslova za vše, i za zrušení trvalého příkazu :)
Lip29
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fialovedobro 20. 11. 2024 00:38

Účel byl zmíněn , rozvod a SJM.
Fialovedobro
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Rop 20. 11. 2024 04:40

Což je samozřejmě nezákoné a o nezákoných praktikách se tu bavit nebudeme.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor