Karta Trading 212

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod wetherek 9. 12. 2024 21:12

Ahojte,

Sice se karta dost probírala v sekci investování, ale podle mě patří toto téma i tady (karta se diskutuje od 17.10.2024)
viewtopic.php?f=312&t=1305135&st=0&sk=t&sd=a&start=285

O co jde? Broker Trading 212 vydal svou vlastní platební kartu, která má podle mě jen samé plusy:

- bez poplatku
- virtuální do mobilu zdarma, fyzická za 5 EUR (není povinnost jí mít)
- směna měn za lepší kurzy než Revolut (o víkendu stejné kurzy jako v pátek bez navýšení)
- při platbě kartou v cizí měně OPRAVDU středový kurz
- cashback ve výši 1,5 % do 1. ledna 2025. Poté 0,5 %. (max. 600,- měsíčně)
- dobití karty bez poplatku do 60 000 Kč poté sice 0,7%, ale lze obejít přes CFD účet, kde je to bez poplatku
- denní úročení zůstatku (4% CZK - 3,7% EUR - 4,35% SD)
- přehledná sympatická app v češtině

Používám jí 14 dnů jako peněženku a co už jsem realizoval:
- víkendový nákup dovolené na Slovensku, zaplaceno přímo kartou, kurz ČNB střed 25.114 (8.12.2024)
- denní úročení funguje (u mě jen haléře, nedržím tam velkou hotovost)
- zaplatil jsem kartou na Revolut, tudíž se mi strhly z karty T212 koruny a na Revolutu připsali EUR za středový kurz – to jsem udělal proto, že Revolut mám fyzickou kartu a kdyby někde nešlo platit bezkontaktně, tak zaplatím Revolutem, jinak budu samozřejmě platit T212, protože cashback.
- Cca 10 plateb v obchodě, všude bez problému
- Dobíjím průběžně kreditkou od spořky

Mínusy
- Není to banka, je to broker, takže pojištění je nižší (neřeším, mám to jako peněženku s nízkým zůstatkem)
- Nelze (zatím) přidat do Apple Pay
- Ještě nedávno byl bonus za doporučení (náhodně vybraná akcie), ale momentálně je akce pozastavena, takže kdo nespěchá, může počkat
- Může to lákat k investování :-)

Kurzy REVOLUT dnes 25,1963
Kurz T212 směna 25,1327
Kurz T212 platba kartou 25,091
wetherek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 9. 12. 2024 21:37

To "obejití" dobíjení přes CFD účet oni brzy zatrhnou, pokud to budou lidé dělat masově, oni nejsou blbí :). Stačí když omezí ty manuální přesuny cashe z CFD účtu na Invest účet a je to (nebo bude podmínkou živého CFD účtu v něm opravdu ty CFD tradingové kontrakty obchodovat). Takže výhodu dobíjení kartou "neomezeně", k té bych měl výhrady, ale není problém CZK dobíjet převodem na český účet u UniCredit Bank (dopolední vklad je odpoledne v pohodě připsán). S ostatním souhlas, kdo nepotřebuje třeba SEPA či jiné mezinárodní převody třetím stranám, pro toho může T212 karta tu Revolutí plně nahradit.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Vasek06 9. 12. 2024 22:32

Použil jsem při placení x-krát, dobíjím převodem, několik směn ,,, zatím super.
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fijosh 9. 12. 2024 22:54

Jen bych si dovolil trochu zkrotit ten euforický OPRAVDU středový kurz při platbě kartou, protože to není 100% přesné.
Reálně je u toho "interbank rate", který používají, spread cca 0,04-0,05% ;)
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 9. 12. 2024 23:05

Interbank rate má spread a ten se se liší v různé části dne a týdne. Teď máme 11 večer, směnit můžu euro za 25,209, čili bez příplatku 0,15 % by to bylo 25,171. V apce přitom ukazují 25,019.
Kurz ČNB dnes byl 25,095. Mastercard kurz 25,153.

Takže kurzy jsou super, ale mimo burzovní hodiny to není "střed".
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod retron 10. 12. 2024 10:34

Asi sem po ránu natvrdlej, ale jak můžu platit virtuální kartou, když nelze přidat do ApplePay?
retron
Přeborník

Odeslat příspěvekod mimous 10. 12. 2024 10:53

Třeba Androidem?
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 10. 12. 2024 11:14

Každý nemá nakouslé jablko, to jen ti movitější a/nebo příznivci pozůstalosti Jobse :D. Nadpoloviční většina světových uživatelů má logicky Android s Google pay (který může narozdíl od Apple pay používat desítky výrobců mobilů) a tedy i mobil za normálnější ceny (kdy stejně vybavený mobil stojí klidně i 4x méně než ten od toho nedojezeného jablka :) ). Ale to už jsme mírně OT, i když obdobný problém měly (ani nevím zda stále mají?) stravenkové karty Sodexo (dnešní Pluxee). I tam to šlo (jde?) jejich appkou jen na Android mobilech, protože Apple přístup cizích aplikací k NFC technologii nějak blokuje či jak.
Fanoušci Jobse holt musejí chápat, že "izolace" jejich operačního systému jim přináší a bude přinášet různá omezení.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod retron 10. 12. 2024 11:34

Kdybyste místo těhle dementní výlevů, napsali že to lze obejít přes Curve, pokud jí to teda nezamítne tak uděláte líp.
retron
Přeborník

Odeslat příspěvekod stepano 10. 12. 2024 13:36

Já s kartou taky platím a nemůžu si ji vynachválit - teď jsem po dovolené a jinak než T212 jsem ani neplatil. Revolut jsem už ani nepoužil. T212 je lepší má lepší kurzy než Revolut, 4,00% denní úročení CZK zůstatku a cashback 1,5% je bezkonkurenční.
stepano
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tmx643 10. 12. 2024 14:30

A s daněmi je to jak? Píšou, že peníze se investují do fondů kvalifikovaných peněžních trhů (QMMF) a vyplácí hrubou částku.
Co je pak základem daně? Jen ten "úrok", nebo je to nákup a prodej fondu, takže teoreticky se 100 000 osvobozením, ale na druhou stranu to vezme možnost uplatnit ho na prodej nějakých "opravdových" cenných papírů?
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod SamerLP 10. 12. 2024 14:47

Tak od dnes uz ApplePay dostupne.
SamerLP
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 10. 12. 2024 14:48

@tmx643:
Je to jak u které měny, ve fondech QMMF oni drží hlavně cizí měny, třeba eura. Já tam mám typicky jen CZK zůstatek a tam mi to aktuálně z 96,81% drží v bance JP Morgan a zbytek 3,29% v Barclays, ve fondech QMMF tedy nic, takže tato starost odpadá (úrok, který je hrubý nezdaněný, je pak v přiznání běžný příjem z kapitálového majetku). V appce toto rozložení je v sekci Úrok z hotovosti vždy vidět, pro CZK to mám vesměs plus mínus v tomto poměru vždy. Ale ano kdo tam chce držet hotově eura, ten se musí starat.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod libol 10. 12. 2024 16:20

retron píše:Kdybyste místo těhle dementní výlevů, napsali že to lze obejít přes Curve, pokud jí to teda nezamítne tak uděláte líp.

Protože Apple Pay už je v UK cca půl roku, tak mohl úplně krásně místo výlevů o Apple Pay soupeřit s "@fialovadobrota" a napsat o tom jak jsme v kolonii česko zaostalí.
Každopádně, dneska už je to bezpředmětné a apple pay funguje i tady.
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod slavo963 10. 12. 2024 17:16

CRV/T212 CB pripisuji?
slavo963
Inventář

Další stránka