Karta Trading 212

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod hyper9 28. 12. 2024 07:07

Já jsem si myslel, že na to tady někdo zareaguje. Prostě a jednoduše jsem to zkopíroval z té jejich aplikace, je to jejich terminologie. Oni tím chtějí zdůraznit, že úročí jen tu část peněz, která není zainvestovaná.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaaa 28. 12. 2024 07:15

To tedy pusobi z jejich strany dost amatersky.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod hyper9 28. 12. 2024 07:30

Aplikace je velice pěkná a moderní, komplet přeložená do češtiny, tak je to potřeba brát trochu s rezervou. Vždycky si uvědomím ten ohromný rozdíl třeba oproti e-Brokeru. FIO banka tvrdí, že je to "jedinečný nástroj pro on-line obchodování s akciemi". Jenže jeho jedinečnost spočívá v tom, že zatuhnul v minulosti minimálně 20 let zpět.
Přílohy
hotovost.png
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod mareka 28. 12. 2024 10:09

Drobné varování: dnes jsem vložil peníze na Trading 212 prostřednictvím karty Curve a naúčtovali poplatek 1 % jako High risk MCC fee - viz https://help.curve.com/high-risk-mccs-BkBIoO1QR

Bez upozornění, bez možnosti blokovat jako např u Curve Fronted :-(
mareka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Vasek06 28. 12. 2024 10:41

to hyper 9:

Ono celé FIO je na dnešní dobu trochu natvrdlé. možná trochu víc. A to říkám jako jeden z jejich prvních klientů...
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod MirekM. 28. 12. 2024 11:11

hyper9 píše:Však tam nemusíš mít žádné obrovské částky. Já jsem zatím velice spokojený:

1. vyměnil jsem si zde eura pro FIO DIP za skvělý kurz
2. získal jsem frakci akcie Microsoftu v hodnotě 1900 Kč
3. sbírám cashback za platby kartou
4. sbírám úrok z hotovosti, denní připisování

Cashback 0,5 % od 2. ledna 2025 je pro mě nezajímavý, 1 % cachback mám u všech obchodníků i bez T212.
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod hyper9 28. 12. 2024 11:22

To jsem si říkal taky, ale třeba teď v prosinci se mi ukázalo, že dokážu vyčerpaný plný bonus na všech KK a tedy přejít ke sbírání bonusu u T212 (i když bude menší).
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 28. 12. 2024 11:36

mareka píše:Drobné varování: dnes jsem vložil peníze na Trading 212 prostřednictvím karty Curve a naúčtovali poplatek 1 % jako High risk MCC fee - viz https://help.curve.com/high-risk-mccs-BkBIoO1QR

Bez upozornění, bez možnosti blokovat jako např u Curve Fronted :-(

Však o tom poplatku se zde na fóru už několikrát psalo, viz. třeba viewtopic.php?p=13834407#p13834407
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod meme1255 28. 12. 2024 11:56

hyper9 píše:To jsem si říkal taky, ale třeba teď v prosinci se mi ukázalo, že dokážu vyčerpaný plný bonus na všech KK a tedy přejít ke sbírání bonusu u T212 (i když bude menší).

Tohle a hlavně platby v cizích měnách.
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 28. 12. 2024 22:46

aaaa píše:Hotovost je oznaceni pro fyzicke penize (bankovky a mince), nikoliv pro penize na uctech. :D

To se hodně mýlíš a je vidět, že nejsi pořádný investor. V investičním světě, tedy u řadových investorů i u brokerů typu T212 a mnoha dalších, stejně jako dalších investičních společností, se jako cash (hotovost) označuje ta část portfolia, která není zainvestována (tedy nedošlo k výměně peněz za cenné papíry a další investiční majetek) a zůstává tak v peněžní podobě. Zda ji máš v bankovkách pod matrací, na běžném účtu v bance, obchodním účtu brokera, spořícím účtu, termínovaném vkladu... (prostě depozitních produktech bez burzovního vlivu, stále v penězích, bez jejich změny za "investiční ceniny"), to už je fuk, stále jde o cash složku portfolia dané osoby! Další složky jsou typicky dluhopisová, akciová, komoditní, nemovitostní, alternativní (kryptoměny atd.)... přičemž teď není klíčové (stejně jako u cash složky), zda každá z těchto jmenovaných je složená z přímých investic, nebo třeba přes podílové fondy, ETF, investiční certifikáty, REITy atd., stále to lze rozdělit do těchto skupin. Chápat "hotovost" jen úzce jako mince a bankovky, to patří do minulého století, určitě ne mezi jakékoliv investory, i ty drobné. A kdo má byť jedinou Kč u brokera, ať T212 nebo jiného, tak prostě investorem terminologicky už je, i když třeba zatím se 100% svého portfolia v hotovosti.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod MirekM. 28. 12. 2024 23:05

Předpokládám, že z takových investorů, co nemají téměř nic investované a jen točí hotovost v CZK či jiných měnách velkou radost asi nemají.
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod minarjo 28. 12. 2024 23:19

Mohou to časem pro neinvestující mimo cash složku nějak omezovat, to je fakt. Broker je prostě broker, tedy instituce primárně k investování do cenných papírů a jejich derivátů, ostatní věci jako právě Karta T212 jsou doplňující věcí pro investory, ne naopak. Není to prostě fintech na směnárenské a platební bázi, jako třeba Revolut či Wise.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 29. 12. 2024 05:48

minarjo: Takže pořádný (a správně moderní) investor se vyznačuje tím, že prasí (český) jazyk. Ano, jazyk se vyvíjí, ale tedy, že by se musel vyvíjet směrem, který jde zcela proti významu slova? To jsem holt nemoderní. (Stejně tak jsem nemoderní vůči obratům "by jste" apod.) A zatím tedy ten význam slova takový je a osobne toto všechno moc dobře ví, takže jsi ten příspěvek klidně mohl zkrátit tak na jednu větu. ;) Mmch, FIO je taky krásně nemoderní, nepořádný broker, protože označuje tuto složky správným termínem "peníze".
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 29. 12. 2024 10:51

:D. Ať poslouchám jakékoliv české investiční podcasty odborníků na investice i poradců (a poslouchám jich dost, řádově cca 10), tak pod pojmem "Hotovost" tam VŽDY a do jednoho každý myslí prostě to, co tam na investičním (nebo třeba bankovním) účtu visí v Kč, euru, dolaru... Prostě co zatím nebylo použito k výměně peněz za cenné papíry a jiné investiční instrumenty. Když řešíme kartu T212, tedy investiční a nikoliv bankovní instrument (je to od brokera, umožňuje čerpat peníze na Invest účtu, třeba i z příchozích dividend atd.), tak se logicky držím investiční terminologie, ne bankovní jako ve vláknech bank a fintechů typu Revolut. Ale chápu, že někomu se to může příčit, nicméně i běžní finanční poradci, i když neřeší s klientem (jeho rodinou) investice, tak třeba pod pojmem "držet likvidní rezervu 3-4 měsíčních výdajů v hotovosti" také NIKDY nemyslí bankovky někde v trezoru či pod matrací, ale typicky myslí spořicí účet a podobné ekvivalenty likvidní "bankovní" hotovosti mimo investiční majetek.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 29. 12. 2024 11:13

Však je to jen slovíčkaření, které nemá na nic vliv. Zahraniční brokeři slovo "cash" překládají jako "hotovost", místní brokeři (např. Fio, Patria) používají slovo "peníze". A všichni víme, že se jedná o nezainvestovanou část portfolia. Klidně si tedy podejte ruce a běžte od toho :-)
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka