Když jsem napsal A, napíšu i B.
V E-shopu DPZO mám zaregistrované nosiče a na jednom nosiči roční elektronický S-pas (senior pas za 600 Kč na celý rok a celou síť) místo papírové kartičky s fotkou, tedy naprosto nepotřebuji kupovat jízdenky. Zadara s DPZO mírně spolupracuji a již jsem nahlásil několik chyb a poslal několik námětů na vylepšení hlášek na validátoru (z důvodu viz níže) v náběhu systému a rád bych vyřešil i problém s nezrušením blokace při zaúčtování.
Řadoví smrtelníci návod na stránkách DPZO nečtou a často pletou 1. a 2. způsob placení na validátoru. U postupu 1. neví, že se mají do 30 minut jízdy při výstupu odčekovat a pak zbytečně platí místo 18 Kč 24 Kč a při postupu 2. se naopak někteří při výstupu odčekovávají, což jim zakoupí novou jízdenku dle postupu 1., v konečném důsledku za 24 Kč, neboť po výstupu se již nikde neodčekují, nehledě k tomu, že jeli jednu jízdu za dvě jízdenky - za zvolenou při nástupu a druhou netušíce zakoupenou při výstupu.
Jízdné jsem nechťa zakoupil při testování čitelnosti karty na validátoru dle postupu 1., kdy jsem při jednom z opakovaných pokusů neoddálil dostatečně kartu a validátor mně zakoupil jízdné než jsem stačil na validátoru ťapnout na Informace o kartě. Jelikož to byla první registrovaná karta, funkční v bance a neměl jsem shozené platby u obchodníků na 0, platba proběhla. Jak jsem již psal, jízdenky nepoužívám, netušil jsem, že se mám odčekovat při výstupu po nechtěném zakoupení jízdenky a systém mně strhnul z účtu místo 18 Kč 24 Kč.

Narazil jsem na problém u vyřazené karty z nedávné výměny Visa na MC v UCB, na kterou jsem si S-pas přenesl. Na některých validátorech Visa čitelná na několika validátorech zcela nečitelná nebo čitelná až na několikaterý pokus.
Již mám S-pas přenesen na další nosič - starou vyexpirovanou kartu z HB (MC), takže další nechtěná koupě jízdného na validátoru při eventuálních pokusech u mě již nehrozí.

Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...