Nejvýhodnější kurz převodu EUR-CZK

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod I_am_Markus 6. 2. 2025 14:59

Ahoj, budu rád za rady, našel jsem pouze cca rok staré vlákno, kde se řešila opačná konverze.

Kvůli nákupu nemovitosti potřebuju jednorázově směnit EUR na CZK v přibližné hodnotě 100.000 EUR (prostředky jsou u XTB).

Máte tip, jak to provést s co nejlepším kurzem / nejmenším poplatkem?

Díky
I_am_Markus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod outlier 6. 2. 2025 15:50

XTB má špatné kurzy? Interactive Brokers má obvykle dobré. Roklen je taky celkem solidní.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod slavo963 6. 2. 2025 17:12

XTB ma 0,5% poplatek. Ja bych 100 000€ asi resil pres devizove spolecnosti a ne brokere(vyhodnejsi by byl T212 s 0,15% prirazkou, a jsou vyhodnejsi nez Revolut nebo Roklen, ale nevim jak by se tvarili, kdybych tam poslal 100 000€ a obratem vytahl 2,5mega Kc)
Mozna bych se nejprve zeptal, jestli je muzu pouzit jako smenarnu ve velkem...
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod eur.martin 6. 2. 2025 19:07

Interactive Brokers je bezkonkurenční u většího objemu směny. To je má zkušenost, a to jsem na tom strávil hodně času. :-)
eur.martin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod I_am_Markus 7. 2. 2025 09:11

U IB účet nemám. Je snadný způsob, jak dostat do IB EURa z Eurového českého účtu? Ty bych si pak převedl a poslal zpátky na korunový český účet...

Koukal jsem na nějaké ty on-line směnárny a zaujalo mě Exchange s.r.o. - jejich online kurz pro online převod vycházel lépe, jak u roklen fx:

Nyní na kurzy.cz je 1 EUR = 25.0564 CZK
Roklen Fx umí 100000 EUR = 2 497 463,57 (1 EUR = 24,975 CZK
Exchange umí 100000 EUR = 2 506 000 CZK (1 EUR = 25,06 CZK)

což vychází prakticky středový kurz pro exchange... tak to už asi není co řešit...
I_am_Markus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod LaNov 7. 2. 2025 12:01

25,005 EUR/CZK (0,86% odchylka od kurzu ECB) mi aktuákně nabídla i https://www.europlatba.cz/zadani-platby/1000.html
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod intfo 7. 2. 2025 12:12

Převod EUR do IB je úplně v pohodě. V IB si přidej do seznamu bankovních účtů účet, ze kterého budeš EUR posílat, vygeneruj si informace pro platbu a hotovo. Platíš EUR-EUR. Problémy mohou být dva. Za prvé pokud tam pošleš peníze, tak poslat je pryč můžeš až za 2 dny po připsání, takže počítej s drobným zdržením. Za druhé historicky IB nechtělo sloužit jako směnárna, takže pokud zachytili takovou velkou transakci neodpovídající investičním objemům, tak dělali problémy a hrozili rušením účtů, ale nevím jestli to pořád platí.

Exchange.cz občas používám, Fio-Fio, EUR i USD, platby rychlé v řádu minut, bez problémů. Co mne zaráží je věta v devizovém kurzovním lístku ("Omlouváme se všem klientům, ale z technických důvodů až do odvolání nemůžeme přijímat žádné platební příkazy realizované v USD kromě vnitrobankovních převodů u vybraných bank. Děkujeme za pochopení."). Mají ji tam dlouho, dolary Fio-Fio normálně dělají, ale s posíláním jinam je nějaký problém. Napadá mne, že je to kvůli nějakým regulacím/sankcím, nebo poplatkům, ale nevím.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eur.martin 7. 2. 2025 14:23

Hlavní je sledovat spread. IBKR má nejlepší spready a kurzy. Například jejich rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou je velmi malý aktualní příklad:
Cena (Bid): 25.0915
Cena (Ask): 25.0960
eur.martin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod outlier 14. 3. 2025 11:49

Zajímavé, že koruna na tuhle bláznivou situaci na trhu reagovala spíš posílením, to bych nečekal. I když dneska už je to k EUR zase trochu srovnané, ale vůči USD a GBP pořád v plusu. Takže asi spíš posiluje euro, což bych taky nečekal.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod bigpupik9 5. 4. 2025 17:43

A u Trading212 s tím má někdo zkušenost?
bigpupik9
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milos 6. 4. 2025 11:31

T212 používá čistý bankovní kurz + směnný poplatek 0,15%.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod LaNov 6. 4. 2025 21:20

Co to je "čistý bankovní kurz"?
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 6. 4. 2025 21:30

Typicky Forex, tedy co si sám můžeš na měnové Forex burze zobchodovat/zjistit (třeba zadáním zkratky EURCZK do Google).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 17. 5. 2025 16:54

Potřebuju zaplati pakatel, 49 EUR do Polska. Která banka má pro platby Sepou dobré kurzy, resp. malou marži?

Revolut jsem zrušil, Wise podle všeho chce poplatek a za Paypal si přiráží i obchodník.
Díky
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 17. 5. 2025 17:16

Zde máš aktuální srovnání EUR kurzu jednotlivých bank https://www.kurzy.cz/kurzy-men/nejlepsi-kurzy/EUR-euro/
Přílohy
EUR kurz bankovní 2025-05-16.gif
Milos
Inventář

Další stránka