SIPO - jaké jsou vaše zkušenosti?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rop 13. 10. 2022 21:09

Mě stejně pořád přijde nejjednodušší:
a) nedat příkaz k úhradě,
b) zrušit trvalý příkaz k úhradě.
A zabráním tím, vymáhat po někom neoprávněnou platbu (natož neoprávněnou platbu přes SIPO).
Přesně kvůli těmto problémům nikdo z mého nejbližšího okolí SIPO nepouživá. A tedy ještě k tomu musíme přiřadit problém jménem Česká pošta :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod vlazy 13. 10. 2022 21:51

Rop:
Mne zase příjde nejjednodušší:
a) V případě změny banky převést pouze jedno SIPO do jiné banky než převádět několik trvalých příkazů a inkas v případě, že těch plateb má někdo více.
b) Mít možnost kontrolovat všechny platby které mám přehledně uvedené na dokladu SIPO než vyhledávat v IB jednotlivé příkazy a inkasa a kontrolovat to tam.
c) V případě změny výše platby nestarat se o to abych to včas změnil na trvalým příkazu a nezapomněl na to.
Zabránit vymáhání neoprávněné platby po někom jde i v případě SIPO.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Lexx 14. 10. 2022 06:34

Co si budem povídat, SIPO je dnes už hrozná ptákovina. Máš mou poklonu za to, jak se z každé nevýhody snažíš udělat výhodu, to třeba já neumím.
Lexx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 14. 10. 2022 08:42

On tu nekdo na foru meni banky nebo jen pridava? A pokud by i menil, tak je problem pouzit bankovni mobility?

Ja teda nevim, ale u SIPO uz nevidim ani jednu vyhodu, ale rad si necham otevrit sve zaslepene oci.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod losalamos 14. 10. 2022 09:13

vlazy píše:Rop:
Mne zase příjde nejjednodušší:
a) V případě změny banky převést pouze jedno SIPO do jiné banky než převádět několik trvalých příkazů a inkas v případě, že těch plateb má někdo více.
b) Mít možnost kontrolovat všechny platby které mám přehledně uvedené na dokladu SIPO než vyhledávat v IB jednotlivé příkazy a inkasa a kontrolovat to tam.
c) V případě změny výše platby nestarat se o to abych to včas změnil na trvalým příkazu a nezapomněl na to.
Zabránit vymáhání neoprávněné platby po někom jde i v případě SIPO.

Mi zase přijde výhodnější připravit se předem. Klidně si v případě potřeby (změna banky) převedu několik trvalých příkazů a inkas, než být vycukaný ze zkostnatělého SIPO. Klidně si upravím výšku trvalého příkazu, aniž by mě to obtěžovalo.

Naopak myslím, že pokud máš na SIPO určitou volnost ve výškách plateb = nemusíš se start, právě v tom případě ztratíš přehled komu, co a proč platíš v jiné výši, než jsi byl zvyklý.

Taky je např. otázka, kolik lidí a jak často mění banku aby ho tyhle jednorázové kroky vůbec nějak donutily k zamyšlení, jestli je pro něho SIPO výhodné/nevýhodné.
losalamos
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vlazy 14. 10. 2022 10:30

Lexx píše:Co si budem povídat, SIPO je dnes už hrozná ptákovina. Máš mou poklonu za to, jak se z každé nevýhody snažíš udělat výhodu, to třeba já neumím.
SIPO je stará ale velmi dobrá a užitečná služba a to i v současné době. Ty se zase snažíš z každé výhody dělat nevýhodu.

S474N píše:On tu nekdo na foru meni banky nebo jen pridava? A pokud by i menil, tak je problem pouzit bankovni mobility?
Ano, pokud toto fórum čteš tak by jsi mohl vědět, že tu často lidí píšou, že kvůli i nějaké maličkosti z takové banky odchází jinam ke konkurenci. Při změně banky se asi dá na převod SIPO použít i bankovní mobilita, ale ne každý che původní banku rušit a pouze svoji bankovní aktivitu přesouvá do jiné banky.
S474N píše:Ja teda nevim, ale u SIPO uz nevidim ani jednu vyhodu, ale rad si necham otevrit sve zaslepene oci.
Tak to by možná byl nejvyšší čas aby jsi navštívil očního lékaře. :-)

losalamos píše:Mi zase přijde výhodnější připravit se předem. Klidně si v případě potřeby (změna banky) převedu několik trvalých příkazů a inkas, než být vycukaný ze zkostnatělého SIPO. Klidně si upravím výšku trvalého příkazu, aniž by mě to obtěžovalo.
Mne to zase připadá, že se řídíš heslem, že proč něco dělat jednoduše když to jde i složitěji.
losalamos píše:Naopak myslím, že pokud máš na SIPO určitou volnost ve výškách plateb = nemusíš se start, právě v tom případě ztratíš přehled komu, co a proč platíš v jiné výši, než jsi byl zvyklý.
Na SIPO mám všechny platby hezky přehledně vypsané i s částkami kolik komu a za co platím a žáden přehled tím neztrácím.
losalamos píše:Taky je např. otázka, kolik lidí a jak často mění banku aby ho tyhle jednorázové kroky vůbec nějak donutily k zamyšlení, jestli je pro něho SIPO výhodné/nevýhodné.
Tu na tomto fóru je těch lidí myslím dost, ale je jedno kolik jich je. Tu jde o to, že v případě změny banky je jednodušší převést pouze jedno SIPO než několik příkazů.

Lidi je zbytečné vymýšlet různé argumenty proti SIPO když jsou to většinou samé naivní nesmysly které se dají snadno vyvrátit. Pouze se tím ztrapňujete. Myslím, že většině z vás jde ale pouze o trollování.
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod drkarel 14. 10. 2022 10:39

Fakt má tahle diskuze smysl? Není to nefér takhle všichni proti jednomu? :D

Řekl bych: "Kdyby ta služba neměla smysl, nikdo by ji nenabízel a nepoužíval." Nj, ale to platí v tržním prostředí, což je v případě České pošty otázka, takže ta mi to kazí. :) My SIPO používali, ale zřejmě nám to za 5,- nestojí, protože teď jsem to zrušil (fakticky jen odpojil platby).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod retron 14. 10. 2022 10:50

každému vyhovuje něco jiného, já zas nemusím trvaláky a inkasa, která stáhnou platbu klidně 14 dní před splatností, radši si to řídím podle svého a dle cash flow a co lze, platím kartou vč. SIPO, ale nebudu tvrdit, že to je to nejlepší, chápu i "bezstarostnost" přes inkaso a trvalé příkazy, každému jeho jest
retron
Přeborník

Odeslat příspěvekod vlazy 14. 10. 2022 10:54

drkarel:
Oni si někteří asi myslí, že mne přesvědči abych to SIPO začal nenávidět. S takovými naivními argumenty se jim to ale bohužel nepovede.

retron:
Nejlepší to asi není, ale nic jiného tu v česku asi není.
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Zedna1 14. 10. 2022 11:04

Mne SIPO take vyhovovalo i pres jeho nektere nevyhody, ktere se mne ale netykaly (tzn. souhlas s vlazy), ale jen kdyz bylo zdarma.
Nyni po zpoplatneni ho rusim.
Zedňa
Zedna1
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod losalamos 14. 10. 2022 11:04

Zřejmě mám jinak nastavené priority. Tebou uváděné výhody mě zkrátka nepřesvědčí.
losalamos
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Lexx 14. 10. 2022 11:13

Jediná výhoda SIPO, kterou jsem tu v diskuzi zaznamenal, je případ, kdy příjemce platby je schopen přijímat jen a pouze přes SIPO. Týkalo se to, tuším, nájmu. Samozřejmě bych si v tom případě taky raději založil SIPO, než se odstěhoval. Nabízí se spíš otázka, jestli tuto nutnost/demenci na straně příjemce je možno považovat za výhodu SIPA.
Lexx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 14. 10. 2022 11:18

Vlazy, to je ale mylná představa. Všem je vcelku jedno, jak to děláš Ty. Jen jim to nevyhovuje.

retron: Trvaláky jsem nesnášel v době, kdy se muselo kvůli každé změně do banky a platilo se za to. Teď už mi tolik nevadí ("nájem", který se několik let neměnil, jídelna dětí, která se mění 1x/rok) ale jinak preferuji platbu kartou a jednorázové příkazy. Jenže to taky jde až teď a v minulosti mi v dost případech vycházelo SIPO nejlépe (zejména finančně, protože byl v bance poplatek za každou položku).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 14. 10. 2022 11:38

vlazy: opakuji, respektuj názor ostatních. Poznámka, aby si S474N došel k očnímu je přes čáru. Takže výsledek:
a) vlazy má opět poslední varování,
b) toto téma uzamykám.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Zedna1 15. 11. 2022 21:07

Česká pošta opět zdražuje SIPO (od 1.1.2023):
https://www.penize.cz/spotrebitel/43796 ... azuje-sipo

V tematu o SIPO se po nedavnem zpoplatneni SIPO diskutovalo o tom, ze to bude jen zacatek a dalsi zdrazovani SIPO prijde. Ze to bude ale takto rychle, to jsem necekal.
Zedňa
Zedna1
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka