SIPO - jaké jsou vaše zkušenosti?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xtonda 6. 1. 2023 16:00

Tak se stalo to, na co spousta lidí v tomto vlákně poukazovala a někteří to stále odmítali pochopit.

Pošta má podezření na zneužití SIPO u tisíců plátců, policie řeší první podvody

Pochybná firma si předepsala tisíce neoprávněných inkas, protože jediné co k tomu potřebuje je znalost spojovacího čísla.

A jediné co poškození mohou, je každý měsíc kontrolovat rozpis a chodit na poštu nechat vyřadit platbu, až do doby než ta firma inkasa odvolá nebo to Pošta nějak systémově vyřeší. AFAIK nelze platbu vyřadit na dálku a nelze to udělat pro konkrétní subjekt natrvalo. Až takhle skvělá a bezpečná služba SIPO je.

Doplnění: Celkem arogance od Pošty, že odmítá zveřejnit jméno té firmy a okamžitě ji ze systému vyřadit aby pokud možno ty platby neodešly.
Naposledy upravil xtonda dne 6. 1. 2023 16:10, celkově upraveno 1
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 6. 1. 2023 16:09

Ano ano, taky jsem to včera již četl. Postižení na Chrudimsku.

Téma odemčeno, prosím všechny aby krotili vášně.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod losalamos 6. 1. 2023 16:11

Zrovna jsem to četl. To jsou ty skvělé výhody SIPO :), kdy není třeba nic kontrolovat a všechno běží jako na drátkách.
losalamos
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jjrr 6. 1. 2023 16:35

Podle pŕíjmení nějaký Vietnamec, co založil s.r.o. v říjnu 2022? :hm

https://www.rzp.cz/cgi-bin/aps_cacheWEB.sh?VSS_SERV=ZVWSBJVYP&OKRES=&CASTOBCE=&OBEC=&ULICE=&CDOM=&COR=&COZ=&ICO=17676444&OBCHJM=&OBCHJMATD=0&ROLES=P&JMENO=&PRIJMENI=&NAROZENI=&ROLE=&VYPIS=2&type=&PODLE=subjekt&IDICO=64978d2e434b562be1b0&HISTORIE=1

Zajímalo by mě, v jakém měsíci SIPO lidem předepsal? Jestli teď v lednu, tak já rozpis ještě ani nedostal.
jjrr
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Lenka_2 6. 1. 2023 16:48

Podle křestního jména a data narození Čech vietnamského původu, který už se tady narodil.
Lenka_2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod jjrr 6. 1. 2023 16:53

Ono to je jedno, firmu stejně založili na ztracený či odcizený doklad totožnosti nejspíš.
jjrr
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Rop 6. 1. 2023 17:15

osobně: co takhle kouknout do obchodního rejstříku - https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-$ ... o=17676444

Založil to nějaký Miroslav Benda. A toho při založení zastupovala nějaká Pavlína Jahůdková (viz notářák o založení), která to dělala pro společnost Ofigo, s.r.o. (kam bych předpokládal, že každou chvíli vpadne FAU a bude chtít kontrolovat plnění AML povinností).

Jestli všichni policajti si zjišťují informace o společnostech, tak jako ty, tak se nevidím, že nic nevyšetří.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod jjrr 6. 1. 2023 17:53

Když se nic nevyšetří, může se to odložit, to je jednodušší.

FAU nikam nevpadne, to jsou kancelářské krysy, ti vyjdou z kanceláře max na WC.
jjrr
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Kolem.jdouci 6. 1. 2023 18:18

Já jen doufám, že ***** nemá od doktora povolený internet, jinak to zase bude flame...
Naposledy upravil Rop dne 6. 1. 2023 20:19, celkově upraveno 1
Důvod: Protože ***** už tento příspěvek nahlásil, tak jsem si dovolil jeno nick vykřížkovat. Děkuji za pochopení.
Kolem.jdouci
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 6. 1. 2023 18:26

osobně: já na školeních o AML vždycky říkám vtip: "Víte jak poznáte, že k Vám přišlo FAU na kontrolu? No přece Vám vypadnou dveře z pantů a v kanceláři máte pět zakuklenců."

Kolem.jdouci: Já už o tom SIPu vím od včerejška. Zkus hádat proč jsem to sem nenapsal :roll:
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Nick Cave 6. 1. 2023 19:30

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... u-40419318
to by mě zajímalo, kde ta podvodná firma získá jen tak spojovací čísla
Nick Cave
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jjrr 6. 1. 2023 19:45

Buď z pošty, možná i z nějaké banky poskytující službu SIPO minimálně 4000 klientúm, anebo z nějaké firmy, která má nebo v minulosti měla minimálně 4000 plátců SIPO. Např. Bohemia Energy, Skauti, ... Někdo kdo v takové firmě dělá či dělal, mohl prodat databázi klientů se SIPO čísly na Darknet Marketu. Možnà stačí jen SIPO čísla bez znalosti jmen a příjmení?
;-)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Darknet_market
jjrr
Poslední varování

Odeslat příspěvekod losalamos 6. 1. 2023 20:11

Jen se zeptám, protože jsem svoje SIPO rušil někdy na začátku devadesátek - předpis přijde dřív, než pošta strhne platby, nebo se může stát, že je to i naopak?
losalamos
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nick Cave 6. 1. 2023 20:26

vždycky dřív, jak papírový tak email
Nick Cave
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 6. 1. 2023 20:27

@jjrr:
Jelikož postižené jsou hlavně (dost možná že pouze) okresy Chrudim a Pardubice, tak půjde o nějaký lokální únik SIPO dat z nich.
minarjo
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka