SIPO - jaké jsou vaše zkušenosti?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vlazy 6. 1. 2023 20:36

Podvodníci podvádí a okrádají lidí o peníze všude kde to jen jde a tak se není čemu divit, že nyní přišla řada i na SIPO. Není to ale důvod k rušení SIPO. To bychom pak museli zrušit i mnoho dalších věcí např. účty v bankách a všechno další kde někdo někoho podvedl a okradl o peníze.

losalamos:
Mi platební doklad SIPO pošta zasílá e-mailem dřív než se strhne inkasem v bance. Zasílají to +/- šestého v měsíci, ale tento měsíc mi prozatím ještě nepřišel. V bance se to pak strhne z účtu přibližně 10. - 15. podle toho jak v které bance.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod drkarel 6. 1. 2023 21:03

Ty, jehož jméno se nesmí ani vyslovovat ... Možná to není důvod ke zrušení, ale asi by se Pošta měla zamyslet nad bezpečností.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 6. 1. 2023 21:15

Okres Rychnov nad Kněžnou hlásí též zneužití SIPO
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod eetg 6. 1. 2023 21:22

V jakém měsíci tedy to bylo předepsáno? Teď v lednu?
eetg
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Nick Cave 6. 1. 2023 21:29

vlazy píše:Mi platební doklad SIPO pošta zasílá e-mailem dřív než se strhne inkasem v bance. Zasílají to +/- šestého v měsíci, ale tento měsíc mi prozatím ještě nepřišel. V bance se to pak strhne z účtu přibližně 10. - 15. podle toho jak v které bance.

mi přišel SIPO doklad před chvílí mejlem, platby v pořádku
Nick Cave
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 6. 1. 2023 21:44

osobně: ano za leden.
inkaso.jpg
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod vlazy 6. 1. 2023 22:01

drkarel:
Pošta by se nad bezpečnosti zamyslet mohla, ale podvádění a okrádání lidí o peníze různými podvodníky není problém pouze pošty. Už delší dobu je to problém mj. i bank kde podvodníci řádí čím dál tím více a kradou lidem peníze z účtů.

-- 6.1.2023, 22:10:42 --

Lednový doklad SIPO mi přišel e-mailem dnes ve 21:48 a také vše v pořádku.
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod xls 7. 1. 2023 04:17

Já bych z toho zase takový humbuk nedělal. Taky jsem si svého času udělal SIPO, abych inkasoval, takže o tom něco vím. Inkasovat sice při znalosti spojovacího čísla můžete, ale pošta vám ty peníze pošle najednou až ke konci měsíce a v případě nějakých pochybností nebo reklamací to může stopnout do doby, než doložíte oprávněnost inkasa (smlouvy na ty služby).

V daném případě prostě té podvodné firmě nepošle nic, sipo jí zruší a peníze vrátí plátcům. Je to v podstatě bezpečnější než u inkasa z účtu, kdy byste museli řešit s inkasujícím. Stejně jsem ale SIPO v rodině všude vloni zrušil, protože tím zvyšováním poplatků otevřela pošta Pandořinu skříňku.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod jjrr 7. 1. 2023 09:33

Já mám tedy zkušenost trochu jinou, vkládám už cca 10 let přes SIPO na stavební spoření RSTS a RSTS ten vklad připíše na účet stavebního spoření většinou do dvou pracovních dnů po zaplacení SIPO, nikoliv až koncem měsíce.
jjrr
Poslední varování

Odeslat příspěvekod minarjo 7. 1. 2023 10:59

Však to co píše @xls platilo možná tak před těmi 10 lety, případně i později, ale jen u někoho (dle smlouvy s poštou). Dnes bohužel to v řadě případů pošta posílá příjemcům plateb téměř hned od obdržení od plátců (ať hotově na poště, nebo z účtu), dle smlouvy s nimi to snad musí zaslat do 2 dní pokud se nepletu (někde jsem to četl, ale smlouvy s jednotlivými příjemci plateb se logicky mohou lišit). Takže kdo ty "Služby" na rozpisu přehlédne a odejde mu to SIPO inkasem z účtu dřív, než na pobočce pošty stihne tu platbu vyloučit ze zpracování inkasní platby (změnou SIPO dokladu na částečný, jak to popsal mluvčí pošty), ten to fakt může poslat podvodníkovi dost brzy :(
minarjo
Diskutér

Odeslat příspěvekod jjrr 7. 1. 2023 11:31

Já bych spíš uvítal, kdyby mi chodil rozpis SIPO hned začátkem měsíce, tady se člověk dozví, že některé platby SIPO v lednu už proběhly a já ještě rozpis SIPO ani neobdržel. Většinou ho najdu v poštovní schránce až v polovině měsíce.
jjrr
Poslední varování

Odeslat příspěvekod S474N 7. 1. 2023 12:07

vlazy píše:Podvodníci podvádí a okrádají lidí o peníze všude kde to jen jde a tak se není čemu divit, že nyní přišla řada i na SIPO. Není to ale důvod k rušení SIPO. To bychom pak museli zrušit i mnoho dalších věcí např. účty v bankách a všechno další kde někdo někoho podvedl a okradl o peníze.

Nesmysl, protoze k okradeni pres ucet potrebujes soucinnost majitele uctu, v pripade SIPO nikoliv. Tohle je presne jednoznacny dukaz toho, ze tento produkt, kde si kazdy muze dat cokoliv, bez autorizace klientem, je naprosto prekonany a ma skoncit na propadlisti dejin.
citát dne: "Kde jde o vteřiny, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod vlazy 7. 1. 2023 13:01

Nechci se zastávat ČP, ale SIPO které provozují je stále pro mnohé lidi užitečnou službou. Je pravda, že SIPO ČP na současnou dobou provozuje trochu zastaralým způsobem a kromě poplatků ho asi nijak neaktualizuje tak jak by to v současné době bylo vhodné a možná i žádoucí. ČP s jejích SIPO ale bohužel nemá žádnou konkurenci s podobnou službou a tak jich do nějaké aktualizace a vylepšování této služby nic netlačí.
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod fc70 7. 1. 2023 14:08

Nemá konkurenci? Taková platební karta je v podstatě úplně stejná věc: dáš příjemci číslo, a on může účtovat peníze.

Teda až na úplně všechno, protože platební karta už není jen jedno veřejné číslo co pamatujeme desítky let, začali to vylepšovat v podstatě hned (datum expirace a pravidelné změny čísel karty).

Konkurence je spousta. Jediná výhoda SIPO jsou nižší (?) poplatky, které platí příjemce, a plátci z toho přitom finanční výhoda neplyne. Holt dokud si to plátci nechají líbit, tak to přežije.
fc70
Diskutér

Odeslat příspěvekod jjrr 7. 1. 2023 16:05

S474N píše:Nesmysl, protoze k okradeni pres ucet potrebujes soucinnost majitele uctu, v pripade SIPO nikoliv.

Takě potřebuješ součinnost, že si plátce nepřečte na rozpisu SIPO, co komu platí.
jjrr
Poslední varování

Předchozí stránkaDalší stránka