SIPO - jaké jsou vaše zkušenosti?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod drkarel 7. 1. 2023 17:08

Jako údajný policajt máš dost divnou představu o součinnosti. :) Takzvaná pasivní součinnost. :)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod jjrr 7. 1. 2023 17:11

Pokud jde někdo s rozpisem SIPO na poštu a tam ho zaplatí, tak to je dostatečně aktivní součinnost.
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Milos 7. 1. 2023 18:13

jjrr píše:Já bych spíš uvítal, kdyby mi chodil rozpis SIPO hned začátkem měsíce, tady se člověk dozví, že některé platby SIPO v lednu už proběhly a já ještě rozpis SIPO ani neobdržel. Většinou ho najdu v poštovní schránce až v polovině měsíce.

Tak si ho nech posílat e-mailem, budeš ho mít dřív a zároveň i levněji :-) Jinak běžně by i poštou mělo chodit dřív, než probíhá inkaso.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod jjrr 7. 1. 2023 18:14

To nejde podle mě emailem, když chci platit kartou. Nebo to už jde? Dříve to určitě nešlo, protože jsem to tak chtěl mít, ale ten co chodil emailem, se dal uhradit jedině převodem z bankovního účtu.
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Milos 7. 1. 2023 18:35

To asi stále nejde.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod MirekM. 7. 1. 2023 20:45

Po zrušení SIPO před nějakým pátkem v celé rodině a převodu plateb na trvalé příkazy a souhlasy s inkasy mě tato kauza nechává zcela chladnou ... :-)
Škoda, že vlazymu položku Služby také nezaúčtovali, zpíval by zde asi jinak. :-)
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod mpistora 7. 1. 2023 23:03

SIPO je bezkonkurenční, pokud chcete platit tak, že jednou nastavíte a pak už roky, či desetiletí, nemusíte dělat nic. Oproti tomu:
trvalé příkazy - musíte měnit při změně částky nebo účtu příjemce,
inkasa - musíte informovat příjemce při změně svého účtu (mobilita to umí jen výjimečně).
Některé platby jinak automatizovat nejde, např. daň z nemovitých věcí.
Výhodou také je, že pro zahájení plateb novému příjemci mu stačí libovolným kanálem sdělit 10 cifer svého spojovacího čísla. Žádné formuláře, podpisy apod. To se ve světle aktuální kauzy může zdát jako nevýhoda. Pokud to proběhne správně, dostanou peníze automaticky zpět i ti, co už zaplatili. Uvidíme.
mpistora
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MirekM. 7. 1. 2023 23:22

Proti gustu žádný dišputát. Chci mít jen kontrolu nad platbami sám a mít možnost stanovit horní hranice, co mně mohou strhnout nebo kdykoliv souhlas s inkasem zrušit či zrušit trvalou platbu.
mpistora: pracovník ČP pověřený sledováním zdejšího fóra? :-)
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod dalich 8. 1. 2023 01:59

jjrr píše:To nejde podle mě emailem, když chci platit kartou. Nebo to už jde? Dříve to určitě nešlo, protože jsem to tak chtěl mít, ale ten co chodil emailem, se dal uhradit jedině převodem z bankovního účtu.

Když platíte kartou na poště, tak to e-mailem nejde. Ale dá se pak posílat elektronické vyúčtování s přehledem uhrazených plateb. (Také mi to chodí poštou :mrgreen: )
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Taki 8. 1. 2023 08:55

Já teda platil kartou na poště i e-mailem zaslaný a vytištěný rozpis SIPO (tuším listopadové /2022/ SIPO).
Pak jsem zažádal o změnu SIPO tak, aby mi chodilo do schránky.
Taki
Diskutér

Odeslat příspěvekod eetg 8. 1. 2023 10:05

SKPV v Pardubickém kraji má smůlu, zahájili tam úkony trestního řízení první.
https://www.policie.cz/clanek/varujeme-obcany.aspx
Pokud je pravda, že to bylo kolem 4000 lidí, každému naúčtována položka služby přes 2000 Kč, tak to znamená celková škoda přes 8 milionů Kč, což je tedy podvod ve čtvrtém odstavci s trestní sazbou 2-8 let, kdyby škoda překročila 10 milionů Kč, byl by to podvod v pátém odstavci s trestní sazbou 5-10 let. Nezávidím jim to, budou muset vyslýchat 4000 poškozených, ten spis se pak nevejde ani do skříně. A pachatel dostane 3 roky podmíněně odložené na 5 let, pokud ho vůbec vypátrají.
Naposledy upravil eetg dne 8. 1. 2023 10:13, celkově upraveno 1
eetg
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod jjrr 8. 1. 2023 10:10

Taki píše:Já teda platil kartou na poště i e-mailem zaslaný a vytištěný rozpis SIPO (tuším listopadové /2022/ SIPO).
Pak jsem zažádal o změnu SIPO tak, aby mi chodilo do schránky.

To šlo i dříve, ale před platbou vytiskli na poště jiný rozpis a za to byl vyšší poplatek, než když si ho člověk nechá zasílat poštou.
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod losalamos 8. 1. 2023 19:10

@fc70 jaký je rozdíl na straně příjemce, pokud přijme platbu ze SIPO nebo pokud přijme platbu např. inkasem nebo mu přijde platba od plátce trvalým příkazem?
losalamos
Nadšenec

Odeslat příspěvekod dalich 8. 1. 2023 19:34

losalamos: Příjemce za každou předepsanou položku SIPO navíc platí, finančně nic moc Tak proč? Finta je v tom, že SIPO stále patří mezi nejspolehlivější platby, které lidé platí. Prostě i když nebude na chleba, "SIPO ze zaplatit musí". Naproti tomu trvalák neodejte, že.
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod retron 8. 1. 2023 20:16

stále to používá přes 3 miliony lidí, tak asi jim to vyhovuje
retron
Přeborník

Předchozí stránkaDalší stránka